Smedvig

Blant Europas beste byer

Blant Europas beste byer

ECA International har kåret Stavanger til den femte beste byen i Europa å bo i. Strategidirektør i Næringsforeningen, Inger Tone Ødegård, ser ingenting i veien for at byen gjør ytterligere et hopp opp på listen neste år.

Hvert år foretar ECA International (ECA) en rekke undersøkelser og kåringer. En av dem er over verdens beste byer å bo i for expats – personer som midlertidig eller permanent er bosatt i et annet land enn det landet han eller hun opprinnelig kommer fra. 

I år som i fjor gikk København av med seieren, foran Bern, Haag, Geneve og Stavanger.

– Det er 193 land med i undersøkelsen, og noen av svarene er verd å merke seg, både for oss som bor i regionen og de bedriftene som i disse dager jobber aktivt med rekruttering, sier strategidirektør Inger Tone Ødegård i Næringsforeningen.

 

Faktorer

Hun viser til at elementer som gjør store utslag i undersøkelsen, er forhold som vi som bor i landet tar som en selvfølge, men som fremstår som meget attraktive verdier for dem som kan velge og vrake mellom jobber og muligheter over hele verden. 

Det dreier seg om et godt helsevesen, lav kriminalitet, gode utdanningsinstitusjoner, god luftkvalitet, solid infrastruktur og såkalt «Value for money» i form av pris og tilgjengelighet på bolig og opplevelser.

– Disse verdiene er verd å merke seg for alle som jobber med rekruttering. Det skader heller ikke at vi som bor her på heltid setter pris på det vel organiserte samfunnet vi har, og sørge for å forvalte det videre på en god måte slik at vi tiltrekke oss gode studenter og arbeidstakere generelt, sier Ødegård.

 

Stabilt

Stavanger har ligget stabilt høyt på denne rankingen i flere år, mens København har toppet listen over tid. 

– Vi vet hvilke destinasjoner vi konkurrerer med for å tiltrekke oss de beste hodene og bedriftene, sier Ødegård.

Siden 2005 har 70.000 expats vært gjennom Næringsforeningens internasjonale prosjekt gjennom ulike kurs og møteplasser, som nettopp handler om å få dem til å bli her over tid.  Den vanligste årsaken til at expats avslutter kontrakten før tiden er når ledsager ikke trives.   

 

Skriv ut

Flere nyheter

 • Inspirasjon fra København

  23. mai 2019
  Oljenedtur fra 2014, krevende omstilling, spennende nye bedriftsetableringer, nye bomringer, hete debatter om rushtidsavgift og bymiljøavaler samy ny og omstridt Forusplan. Derfor er Forus så viktig.
 • Kronikk: Innovasjon og verdiskaping – i samarbeid med universitetet?

  22. mai 2019


  En viktig oppgave for universitetet er å bidra til at ny kunnskap tas i bruk i samfunnet. I takt med at innovasjon og omstilling har blitt sentrale begreper i offentligheten, øker forventningene til at forskning og høyere utdanning skal skape nye, grønne og lønnsomme arbeidsplasser. 

 • Yes, we can!

  22. mai 2019
  Denne uken har 89 deltakere fra start-ups og vekstbedrifter vært samlet på UiS under MIT Reap Entrepreneurship Summer School. Alle med én ting til felles: Øsnket om vekst og utvikling!
 • – Vi går glipp av viktig kompetanse

  21. mai 2019
  Professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, Mari Rege, mener den lave kvinneandelen blant ledere i næringslivet er nedslående, men ikke overraskende.
 • 125 på toppen av næringslivet

  19. mai 2019
  Noen er høyt profilerte, andre mer anonyme i offentligheten. De aller fleste er menn, og svært mange av dem mellom 50 og 60 år. Til sammen har de ansvar for titusener av arbeidsplasser og omsetter for milliarder av kroner. Noen sitter med store eierposter, mens andre innehar et stort antall styreverv i en rekke selskap – både regionalt og nasjonalt. De er alle tunge aktører i næringslivet i Sør-Rogaland. Rosenkilden gir deg oversikten over hvem som er hvem.
 • Sårbart oljemarked

  16. mai 2019
  Oljemarkedet er sårbart grunnet lav reservekapasitet og geopolitisk spenning. Eneste som er sikkert, er høy volatilitet i oljeprisen fremover, forklarte DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen under Oljetrykket 2019.
 • Friidrettsfest med brødrene Ingebrigtsen

  15. mai 2019
  EM i friidrett for landslag i Sandnes blir ikke bare en unik mulighet for å oppleve brødrene Ingebrigtsen i et internasjonalt stevne på hjemmebane. For næringslivet representerer arrangementet også en unik sponsormulighet med både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.