Kallesten

Konjunkturbarometeret: - En vanvittig reise

Konjunkturbarometeret: - En vanvittig reise

Regionen har vært gjennom en vanvittig reise de siste par årene, mener sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

I dag la Knudsen frem Konjunkturbarometeret for Sør- og Vestlandet, et barometer som også omfatter 200 bedrifter fra stor-Oslo i tillegg til 600 bedrifter i Agder, Rogaland og Hordaland.

Konklusjonen er entydig. Optimismen holder seg, arbeidsledigheten er fortsatt på vei ned og lønnsomheten på vei opp.

SR-Banks konjunkturbarometer er en av de største bedriftsundersøkelsene i Norge og sier noe om hvilke forventninger bedriftene har på en rekke områder fremover. Det dreier seg blant annet om generell optimisme, lønnsomhet, innvesteringer, ansettelser og ordrereserver.

- 9 000 arbeidsplasser gikk tapt da regionen var på vei ned, men bare i løpet av de siste par årene er det skapt 14 000 nye arbeidsplasser. Det innebærer en netto vekst på 6 prosent, sier Knudsen.

 

Overraskende

Undersøkelsen fra SR-Bank viser at 6 av 10 bedrifter har planer om flere ansettelser i løpet av 2019. Størst er veksten i bedrifter tilknyttet olje- og gassnæringen.

- Overraskende mange forventer også bedre lønnsomhet, sier Knudsen.

Enkelte bransjer opplever likevel fortsatt utfordringer. Dels dreier det seg om selskap innenfor oljeservice som opererer med lave rater og høy gjeld, og dels innenfor enkelte deler av varehandelen.

 

Usikkerhet

Det finnes også andre usikkerhetsmomenter som kan komme til å spille inn i forhold til utviklingen fremover. Internasjonalt handler det om Brexit, Trump og urolige finansmarkeder, men også om svingninger i oljeprisen, en svak krone og utvikling i rentenivået.

Et utviklingstrekk fremover med lav arbeidsledighet og sterkere vekst vil være kampen om arbeidskraft.

- Vi har hatt en periode med lav befolkningsvekst. Det er i ferd med å snu. Det vil igjen få effekt på boligmarkedet, sier Knudsen.

SMEDVIG
Skriv ut

Flere nyheter

 • Kronikk: Verktøy og vilje

  15. jan 2019

  Automasjon skremmer vettet av folk. Vil roboter virkelig ta over alt? Beveger vi oss inn i en teknologiapokalypse?
 • Solamøtet 2019: - Rogaland har de beste forutsetningene

  14. jan 2019
  Rogaland har de beste forutsetningene for å skape de nye mulighetene som klimautfordringene gir.  Det mener Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF (Verdens naturfond).
 • En akademiker med hug for kjeledress

  10. jan 2019
  Klaus Mohn (54) er en gladere laks enn hva budskapet fra en økonom tilsier til tider. I tillegg representerer han en utdøende rase homo sapiens, av typen menn som på død og liv foretrekker å gjøre kroppsarbeidet selv etter kontortid.
 • Møtevår og jubileum for Lederskolen

  10. jan 2019
  Gjennom ti år har Lederskolen gitt ledere faglig påfyll og inspirasjon. Over 15.000 har deltatt på Lederskolen siden starten i 2009.
 • Ti fra Rogaland i finalen

  09. jan 2019
  Når Det Norske Måltid nok en gang skal kåre årets mat- og drikkevinnere, er hele ti av finalistene fra Rogaland – deriblant samtlige finalister i klassen Årets øl!
 • - Klimamålet er realistisk

  08. jan 2019

  Leder av kommunalstyret for miljø og utbygging, Per A. Thorbjørnsen (V), mener målet om et kutt i klimautslippene på 80 prosent innen 2030 er innenfor rekkevidde. Men det fordrer oppfølging både lokalt, fra staten og næringslivet, mener han. 

 • Klimaplan med store utfordringer

  07. jan 2019
  Nye Stavanger kommune kan få store problemer med å redusere utslippene med 80 prosent. Det skyldes blant annet at utslipp i forbindelse med jordbruk, dyrehold og matproduksjon i Rennesøy og Finnøy ikke omfattes av det vedtatte klimamålet.