Smedvig
Eli Lilleeng Ertvaag, eier og eiendomsutvikler og Brit Christin Anker Paulsen, director, i BGE Contemporary Art. De vil vise folk det beste av nasjonal og internasjonal samtidskunst.

Moderne kunst til folket

Moderne kunst til folket

BGE Contemporary Art Projects er Stavangers nye samtidskunstgalleri.

BGE fokuserer på kunst av høy kvalitet. I tillegg til galleriet er det også en Print lab med salg av grafiske arbeider, samt en bokhandel med kunstbøker. Utenfor galleriet finner vi en vakker liten skulpturpark med skulpturer for salg. Prismessig er det stor variasjon, her kan en kjøpe en bok til 199 kroner, eller en skulptur til 450.000. Alt etter interesse og lommebok. 

- Her får du se den samme kunsten som vises i internasjonale kunstbyer, sier eier og gründer Eli Lilleeng Ertvaag.   

BGE Contemporary Art ble etablert av entreprenør og eiendomsutvikler Eli Lilleeng Ertvaag våren 2014. Hun eier galleriet sammen med Kim Brandstrup og Marit Gillespie, eierne av Galleri Brandstrup i Oslo. BGE er satt sammen av første bokstav i de tre eiernes etternavn. I november 2017 åpnet de dørene til det nyoppførte galleriet i Kannik. Galleriområdet er på over 600 kvadratmeter, fordelt på to etasjer. Det lekre bygget er tegnet av arkitekt Hans-Olav Hansen i RAMP.  

 

Månedlige utstillinger 

BGE Contemporary Art jobber på prosjektbasis med en høyt profilert kunstnerisk stall. 

- Det vanvittige nettverket til Galleri Brandstrup gir oss tilgang til internasjonale og skandinaviske kunstnere, inkludert en del yngre kunstnere, sier Lilleeng Ertvaag. 

Hun understreker at de ikke kunne gjort den store satsingen uten Brandstrup i ryggen, og presiserer at det ikke er de samme utstillingene som vises i Oslo og Stavanger.  

- Det er helt nye utstillinger, men BGE kan dra nytte av kompetansen og Brandstrups 30-årige erfaring. 

BGE har seks separatutstillinger i året. I tillegg har de Transit-utstillinger, som er mellomutstillinger. Da vises et utvalg av ulike kunstnere for å synliggjøre bredden i det de holder på med. Det er også en ambisjon at vi skal ha nye ting på veggene når besøkende kommer tilbake. Galleriet åpnet med utstilling av Michael Kvium, en av Danmarks mest profilerte samtidskunstnere, etterfulgt av det norske stjerneskuddet Sverre Bjertnes.  

 

Internasjonalt nettverk 

-Takket være samarbeidet med Brandstrup, har gallerieieren tilgang til et stort internasjonalt nettverk. Måten vi kommuniserer på i dag gir oss nye muligheter. Da vi åpnet utstillingen til Michael Kvium, fikk vi umiddelbart henvendelser fra flere steder i Europa. Det gir meg troen på at vi kan sitte her i Kannik og formidle fantastisk kunst! 

- 70 prosent av Kvium-salget gikk ut av regionen, legger Brit Christin Anker Paulsen til. Hun er director ved galleriet, og har det daglige ansvaret for driften. 

 

Store kunstnere i kø 

BGE har stor pågang av kjente kunstnere. I april åpner utstilling av Marina Abramović, og måneden etter kommer Christer Glein. Deretter er det attraktive navn som blant annet Ola Kolehmainen, Fredrik Raddum, Bjarne Melgaard og Kjell Erik Killi Olsen.  

-Dette er en gave til byen. Mange sier de får opplevelsen av å komme til et internasjonalt galleri når de går inn dørene her, sier Paulsen. 

 

Vil vise det beste 

-Hvilke mål har dere satt dere? 

Vi håper å være med på å øke fokuset på utsmykninger generelt i regionen. Vi vil gjerne være deltakende i prosessen både i innendørs og utendørs utsmykning. Dette er en spennende region der flotte bygg blir reist, så vi tenker at vi har mye å bidra med, og kan tilby et variert og fantastisk kunstnernettverk, sier Lilleeng Ertvaag. 

- I tillegg må vi bare fortsette det gode arbeidet. Vi skal tørre å vise det ypperste. Dette er en corny satsing på hjørnet av Kannik, sier Lilleeng Ertvaag. 

Paulsen tilføyer at de to separatutstillingene de har hatt hittil, har blitt meget godt mottatt.  

- Vi har ikke hatt en eneste dag uten besøk. Det er både bedrifter og lag, skoleklasser, bedriftskunstforeninger og andre interesserte som kommer på omvisning. Folk i alle aldre er interessert, og det setter vi stor pris på. Den eldste besøkende vi har hatt var 94 år. Alle er velkomne til oss, sier Paulsen. 
De forteller at folk kommer innom og sier det er stas med et slikt galleri for byen og for egen interesse. Det synes de er fantastisk og over all forventning. På åpningen kom 530 mennesker, og det ble fullt hus.  

-Jeg ble helt overveldet over denne massive interessen, og sto og smågrein litt på lageret. Det er litt sånn granatsjokk ennå for meg at vi bygget og åpnet dette. Nå har vi booket kunstnere ut år 2020, og får henvendelser fra hele verden, sier Eli Lilleeng Ertvaag smilende. 

Skriv ut

Flere nyheter

 • 125 på toppen av næringslivet

  19. mai 2019
  Noen er høyt profilerte, andre mer anonyme i offentligheten. De aller fleste er menn, og svært mange av dem mellom 50 og 60 år. Til sammen har de ansvar for titusener av arbeidsplasser og omsetter for milliarder av kroner. Noen sitter med store eierposter, mens andre innehar et stort antall styreverv i en rekke selskap – både regionalt og nasjonalt. De er alle tunge aktører i næringslivet i Sør-Rogaland. Rosenkilden gir deg oversikten over hvem som er hvem.
 • Sårbart oljemarked

  16. mai 2019
  Oljemarkedet er sårbart grunnet lav reservekapasitet og geopolitisk spenning. Eneste som er sikkert, er høy volatilitet i oljeprisen fremover, forklarte DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen under Oljetrykket 2019.
 • Friidrettsfest med brødrene Ingebrigtsen

  15. mai 2019
  EM i friidrett for landslag i Sandnes blir ikke bare en unik mulighet for å oppleve brødrene Ingebrigtsen i et internasjonalt stevne på hjemmebane. For næringslivet representerer arrangementet også en unik sponsormulighet med både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.
 • Samlet mot arbeidskriminalitet

  14. mai 2019
  Næringsforeningen jobber tett sammen med LO for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. I dag ble også justiskomiteen på Stortinget orientert om hva som gjøres i felleskap i regionen for å avdekke kriminelle og useriøse aktører i arbeidslivet.
 • Leder: Tre trusler mot nye E39

  14. mai 2019
  Ny E39 mellom Stavanger og Kristiansand er viktig for å sikre konkurransekraft og vekstmuligheter for næringslivet. Tre trusler skaper imidlertid uforutsigbarhet rundt prosjektet.
 • Ti tiltak for bedre IT-sikkerhet

  13. mai 2019
  De digitale truslene kommer stadig nærmere og blir mer og mer vanlig. Slik kan du sikre din virksomhet. NorSIS har utarbeidet en guide med ti tips for sikkerhet, der både fysisk og digital sikkerhet inngår.
 • Beskytt bedriften din før det er for sent

  13. mai 2019
  Mange små og mellomstore bedrifter er for dårlig sikret digitalt, noe som gjør dem sårbare for angrep eller svindelforsøk. Selv om din bedrift isolert sett ikke er interessant, kan dere være veien inn til de store bedriftene, advarer ekspertene.