Kallesten
Eli Lilleeng Ertvaag, eier og eiendomsutvikler og Brit Christin Anker Paulsen, director, i BGE Contemporary Art. De vil vise folk det beste av nasjonal og internasjonal samtidskunst.

Moderne kunst til folket

Moderne kunst til folket

BGE Contemporary Art Projects er Stavangers nye samtidskunstgalleri.

BGE fokuserer på kunst av høy kvalitet. I tillegg til galleriet er det også en Print lab med salg av grafiske arbeider, samt en bokhandel med kunstbøker. Utenfor galleriet finner vi en vakker liten skulpturpark med skulpturer for salg. Prismessig er det stor variasjon, her kan en kjøpe en bok til 199 kroner, eller en skulptur til 450.000. Alt etter interesse og lommebok. 

- Her får du se den samme kunsten som vises i internasjonale kunstbyer, sier eier og gründer Eli Lilleeng Ertvaag.   

BGE Contemporary Art ble etablert av entreprenør og eiendomsutvikler Eli Lilleeng Ertvaag våren 2014. Hun eier galleriet sammen med Kim Brandstrup og Marit Gillespie, eierne av Galleri Brandstrup i Oslo. BGE er satt sammen av første bokstav i de tre eiernes etternavn. I november 2017 åpnet de dørene til det nyoppførte galleriet i Kannik. Galleriområdet er på over 600 kvadratmeter, fordelt på to etasjer. Det lekre bygget er tegnet av arkitekt Hans-Olav Hansen i RAMP.  

 

Månedlige utstillinger 

BGE Contemporary Art jobber på prosjektbasis med en høyt profilert kunstnerisk stall. 

- Det vanvittige nettverket til Galleri Brandstrup gir oss tilgang til internasjonale og skandinaviske kunstnere, inkludert en del yngre kunstnere, sier Lilleeng Ertvaag. 

Hun understreker at de ikke kunne gjort den store satsingen uten Brandstrup i ryggen, og presiserer at det ikke er de samme utstillingene som vises i Oslo og Stavanger.  

- Det er helt nye utstillinger, men BGE kan dra nytte av kompetansen og Brandstrups 30-årige erfaring. 

BGE har seks separatutstillinger i året. I tillegg har de Transit-utstillinger, som er mellomutstillinger. Da vises et utvalg av ulike kunstnere for å synliggjøre bredden i det de holder på med. Det er også en ambisjon at vi skal ha nye ting på veggene når besøkende kommer tilbake. Galleriet åpnet med utstilling av Michael Kvium, en av Danmarks mest profilerte samtidskunstnere, etterfulgt av det norske stjerneskuddet Sverre Bjertnes.  

 

Internasjonalt nettverk 

-Takket være samarbeidet med Brandstrup, har gallerieieren tilgang til et stort internasjonalt nettverk. Måten vi kommuniserer på i dag gir oss nye muligheter. Da vi åpnet utstillingen til Michael Kvium, fikk vi umiddelbart henvendelser fra flere steder i Europa. Det gir meg troen på at vi kan sitte her i Kannik og formidle fantastisk kunst! 

- 70 prosent av Kvium-salget gikk ut av regionen, legger Brit Christin Anker Paulsen til. Hun er director ved galleriet, og har det daglige ansvaret for driften. 

 

Store kunstnere i kø 

BGE har stor pågang av kjente kunstnere. I april åpner utstilling av Marina Abramović, og måneden etter kommer Christer Glein. Deretter er det attraktive navn som blant annet Ola Kolehmainen, Fredrik Raddum, Bjarne Melgaard og Kjell Erik Killi Olsen.  

-Dette er en gave til byen. Mange sier de får opplevelsen av å komme til et internasjonalt galleri når de går inn dørene her, sier Paulsen. 

 

Vil vise det beste 

-Hvilke mål har dere satt dere? 

Vi håper å være med på å øke fokuset på utsmykninger generelt i regionen. Vi vil gjerne være deltakende i prosessen både i innendørs og utendørs utsmykning. Dette er en spennende region der flotte bygg blir reist, så vi tenker at vi har mye å bidra med, og kan tilby et variert og fantastisk kunstnernettverk, sier Lilleeng Ertvaag. 

- I tillegg må vi bare fortsette det gode arbeidet. Vi skal tørre å vise det ypperste. Dette er en corny satsing på hjørnet av Kannik, sier Lilleeng Ertvaag. 

Paulsen tilføyer at de to separatutstillingene de har hatt hittil, har blitt meget godt mottatt.  

- Vi har ikke hatt en eneste dag uten besøk. Det er både bedrifter og lag, skoleklasser, bedriftskunstforeninger og andre interesserte som kommer på omvisning. Folk i alle aldre er interessert, og det setter vi stor pris på. Den eldste besøkende vi har hatt var 94 år. Alle er velkomne til oss, sier Paulsen. 
De forteller at folk kommer innom og sier det er stas med et slikt galleri for byen og for egen interesse. Det synes de er fantastisk og over all forventning. På åpningen kom 530 mennesker, og det ble fullt hus.  

-Jeg ble helt overveldet over denne massive interessen, og sto og smågrein litt på lageret. Det er litt sånn granatsjokk ennå for meg at vi bygget og åpnet dette. Nå har vi booket kunstnere ut år 2020, og får henvendelser fra hele verden, sier Eli Lilleeng Ertvaag smilende. 

Skriv ut

Flere nyheter

 • Filmer mot arbeidskriminalitet

  19. feb 2019
  Sammen med flere bedrifter og organisasjoner tar Næringsforeningen nå i bruk filmer på sosiale medier i kampen for å bekjempe arbeidskriminalitet.
 • Inngår klyngesamarbeid

  18. feb 2019
  Næringsforeningen inngår nå et tett samarbeid med flere av klyngene i regionen.
 • Vil du gi alt for næringslivet i Stavanger-regionen?

  15. feb 2019
  LEDIG STILLING: Har du pågangsmot og liker deg i et hektisk miljø med varierte oppgaver i et stort nettverk? Da kan du være vår nye prosjektleder.
 • Rogaland på lærlingetoppen

  15. feb 2019
  Rogaland befester posisjonen som det beste lærlingefylket i landet. Det lover godt for et næringsliv i vekst og omstilling.
 • Rogaland på klyngekartet

  14. feb 2019
  I løpet av få år har fem næringsklynger fra Rogaland fått status som Arena-prosjekt i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Cluster.
 • Sju års kamp for bedre rammevilkår

  13. feb 2019
  I sju år har Næringsforeningen jobbet for bedre rammevilkår når private utbyggere tar regningen for kommunal infrastruktur. – Endelig har flertallet av kommunene i vår region havnet på en fornuftig ordning som gjør at nye boliger ikke blir dyrere enn nødvendig, sier Anne Woie i Næringsforeningen.
 • Det lysner i oljeservice

  11. feb 2019
  Vår hjemlige leverandørindustri er på vei fra knestående til oppreist stilling. Dette er hovedkonklusjonen i  EYs omfattende, årlige oljeserviceanalyse.