Kallesten

Profilen: Maaseide i hundre – og femti

Profilen: Maaseide i hundre – og femti

De siste månedene har Bjørn Maaseide bidratt til salg av Kvernelands fabrikkeiendommer, sikre fremtiden for Forusakutten-Kolibri, kjøpe nye næringseiendommer og hanke inn en halv milliard til egen bank. Han rekker så vidt å finne hvilepulsen før livet passerer 50.

Bjørn Maaseide er av dem som har gått livets skole. Der tilfeldigheter ofte kan være like utslagsgivende som å gripe mulighetene, gjerne kombinert med et sterkt ønske om å lykkes. Det finnes flere eksempler av arten. For Maaseide sin del handlet det i starten om å satse alt på et kort – og et intenst ønske om å bli best. 

– Jeg ville egentlig satse på fotball, men plutselig vokste jeg 15-20 cm mens alle andre skulle se ut som Maradonna. Derfor bestemte jeg meg for å satse på volleyball. Jeg hadde fysikken, men var ikke noe unikum. Derimot var jeg ekstremt opptatt av å bli god, og fra jeg var 18 til 28 år hadde jeg et intenst fokus på det. Det var knallhard jobbing, og når jeg ser på denne perioden i ettertid, forstår jeg egentlig ikke hvordan jeg orket. 

Metodikken for å bli god i idrett, er også overførbar til næringslivet. I alle fall for Bjørn Maaseide. Det handler ikke bare om viljen til å satse, men også hva man må gjøre når man har bestemt seg. Formelen for å lykkes – både i idretten og i næringslivet – dreier seg i høy grad om å skaffe seg et konkurransefortrinn.

Starten 

– Når man bestemmer seg for å drive treningssenter, vet man at konkurransen vil være tøff. Da må man ha de beste treningssentrene og de beste folkene. 

– Var det å starte med treningssenter etter idrettskarrieren et veldig bevisst valg? 

– Jeg startet Maaseide Promotion i 1996. I den tiden arrangerte Jan Kvalheim og jeg en landskampturne mot Brasil i Norge før sesongstart, hvor vi spilte åtte kamper på ti dager. Det var både en sportslig og økonomisk suksess. Da Club David i Sandnes fikk Sats rett ved siden av seg, ble jeg forespurt av eierne om å være med. Jeg kjøpte meg inn, og det startet egentlig der. 

I 2000 kjøpte Maaseide seg opp til største aksjonær i treningssenter-kjeden Sports Club. Sju år senere fusjonerte Sports Club med Elixia Nordic, med Maaseide som største aksjonær. I 2014 fusjonerte Elixia og Sats, og året etter overtok Bjørn Maaseide selv som norgessjef i selskapet etter at fusjonen hadde ført til store innkjøringsproblemer. Han satt i stillingen i to år, og pendlet frem og tilbake til Oslo. 

Kraft 

Sats Elixia er fortsatt en stor investering for Maaseide, selv om han er ferdig med den daglige driften. Det betyr også at det er slutt på flypendlingen. Flere dager kan tilbringes på kontoret i Trim Towers i Sandnes, og mer tid og krefter kan brukes på Kraft Finans og nysatsningen Kraft Bank. 

– Kraft Finans er en stor satsing for oss. Den opprinnelige tanken vi jobbet med i Kraft Finans var å lage en privat banking opp mot medlemskap i Sats Elixia. Men da noen av eierne i Sats Elixia også er eiere i en annen bank, strandet de planene. 

Ideen til det bankkonseptet som lanseres i løpet av våren, kommer opprinnelig fra tidligere banksjef i Sandnes Sparebank, Svein Ivar Førland. Han gikk inn som ny styreleder i Kraft Finans nesten samtidig med at den opprinnelige bankplanen strandet inn mot Sats Elixia. 

Det Førland foreslo var å starte en bank i nisjen inn mot et privatmarked og mennesker med betalingsproblemer. 


Kapital 

Konsesjonen fra Finanstilsynet kom før jul. I løpet av kort til ble det reist 500 millioner kroner i kapital. Maaseide og Førland la selv ut på et roadshow langs hele norskekysten, og fikk inn mer penger enn både planlagt og forutsatt. 

– På to uker møtte vi utrolig mange spennende og artige mennesker – mange av dem en til en. Vi hadde med oss deler av en presentasjon vi hadde laget året før, og målet var å stoppe alle de stedene der Kraft Finans har kontor langs kysten. 

– Når man leser om dette bankkonseptet, ser man for seg Luksusfellen? 

– Gjeldsveksten i Norge er høy, og det er flere og flere av dem med gjeld som «går av seg skoene». Dette er kunder de tradisjonelle bankene ikke vil ha. Når man jobber med en slik kundegruppe er der også andre prosesser man må legge til grunn. 

– Hva er motivene for å starte en slik bank? 

– Jeg har sagt før at dette er ikke en Mor Theresa-bank. Men jeg legger de samme prinsippene til grunn som for dem som tar i bruk våre treningssentre for å komme i form. I løpet av ett til fire år skal man være friskmeldt. Finanstilsynet ønsker banken velkommen, og for mange vil dette også være en positiv gjerning. Men man må jo ha en bankmodell som gjør at man tjener penger. Samtidig er jeg opptatt av at vi må tilby løsninger overfor våre lånekunder som inspirerer til å ha det bra uten å bruke penger man ikke har. 

Paradoks 

Dem er det mange av der ute, og Maaseide er klar på at det kanskje bare vil være to av ti i dette markedet som banken vil ha råd til å jobbe med. 

– Dette er kunder banken vil jobbe sammen med for å løse deres økonomiske problemer, gjennom refinansieringsavtaler og rådgiving. 

De første ansettelsesavtalene er allerede godkjent av styret. De første kundene vil være på plass i andre halvdel av april, og mange av dem vil komme fra gjeldsrådgivere- og byråer, banker og inkassoselskap. 

Det at gjeldsmarkedet vokser i Norge – et av verdens rikeste land – kan for mange fremstå som et stort paradoks. 

– I et makrobilde er det et paradoks. Men når man ser på lånegrad i forhold til inntekt, har den steget til 240 prosent. Gjeldsgraden er høyere enn noen gang, og forbruksgjelden er galopperende. Det er mange som ønsker å være høye og mørke, kanskje spesielt i og rundt de store byene. Det kan være krevende. Før jobbet man for å fø familien, i dag skal man realisere seg selv. 

Kraft Bank skal etablere seg i 4. etasje i Trim Tower på Sandnes. De første sju-åtte av i alt 12 ansatte vil være på plass 1. april. 

Helse 

For kort tid siden ble også det kjent at LHL, Landsforeningen for hjerte– og lungesyke, overtar 51 prosent av eierandelene i Forusakutten Kolobri, og den resterende eierandelen 

om to til tre år. Familieseksskapet Maaseide Holding har vært storaksjonær i Forusakutten Kolibri, et selskap som har slitt med å få overskudd på driften. 

– Det å få snu driften i Forusakutten Kolibri og få inn en strategisk eier, har vært veldig viktig for meg. Vår familie skal ikke drive et privat sykehus, og vi har lett lenge etter nye eiere. Dette er så bra for Forusakutten Kolibri og de ansatte, og denne lettelsen kjenner jeg virkelig på. Vi kunne ikke funnet en bedre og mer profesjonell eier. 

Solnedgang 

For de aller fleste er det å passere 50 en slags milepæl, som gir rom for ettertanke. Både om det livet man har levd, og det man skal fortsette å leve. Også Bjørn Maaseide har reflektert rundt det å bli 50 år. Jubileet er nå i mars, men Maaseide feirer med senkede skuldre. 

– Min far har ønsket å kjøpe et maleri til meg. Motivet kunne jeg velge selv. Det har jeg tenkt litt på. På en måte er jeg vokst opp på stranden, jeg er glad i båt og de siste tjue årene har jeg mer eller mindre bodd på flyplassen. Motivet blir fra Solastranden. Spørsmålet var mer om det skulle være soloppgang eller solnedgang. Jeg landet på solnedgang, i og med at jeg passerer femti. Men jeg har kommet dit at det mer er snakk om hva jeg vil gjøre fremover, fremfor hva jeg må gjøre. De siste årene har både Sats Elixia og Forusakutten vært mer av den førstnevnte kategorien. Nå er jeg der at jeg kan velge. Det er slutt på pendlingen til Oslo og kontor i Nydalen, og Kraft-systemet er veldig spennende å være med på å utvikle videre med base i Sandnes. 

Fritid 

Det betyr også litt mer fritid, som blant annet benyttes som volleyballtrener i KFUM Stavanger for den yngste av fire barn. 

– Som trener er jeg veldig opptatt av individuell trening kontra lag. Der tror jeg det er mye i norsk idrett som burde vært sett på. Vi er en gruppe på 19 spillere, bare seks kan være på banen samtidig. Men alle blir bedre av å få spilletid. Så hvordan løser man det? Jeg mener vi har klart det, med måten vi har valgt å legge opp treningen på. Jeg tror ikke det er en i den gruppen som opplever at hun har fått for lite spilletid. Alle barn må få dyrke sterke interesser. 

– Du har bodd i Los Angeles og i Oslo, og reist mye i mange land som utøver. Hvor passer lynnet ditt best? 

– Jeg føler med absolutt mest hjemme her. Og da tenker jeg regionen. Men at denne regionen er fem-seks kommuner … Da jeg reiste rundt i verden for å spille volleyball, var jeg fra Norge og Stavanger, ikke Hana eller Sandnes. Man flyr til Stavanger lufthavn, Sola. For meg er dette en region – Stavanger-regionen. Jeg er veldig glad i Sandnes, men det er ingen grunn til at denne regionen ikke burde vært en kommune. Når vi fortsatt ikke er det, tror jeg årsaken er at problemene våre egentlig er for små …

Skriv ut

Flere nyheter

 • Filmer mot arbeidskriminalitet

  19. feb 2019
  Sammen med flere bedrifter og organisasjoner tar Næringsforeningen nå i bruk filmer på sosiale medier i kampen for å bekjempe arbeidskriminalitet.
 • Inngår klyngesamarbeid

  18. feb 2019
  Næringsforeningen inngår nå et tett samarbeid med flere av klyngene i regionen.
 • Vil du gi alt for næringslivet i Stavanger-regionen?

  15. feb 2019
  LEDIG STILLING: Har du pågangsmot og liker deg i et hektisk miljø med varierte oppgaver i et stort nettverk? Da kan du være vår nye prosjektleder.
 • Rogaland på lærlingetoppen

  15. feb 2019
  Rogaland befester posisjonen som det beste lærlingefylket i landet. Det lover godt for et næringsliv i vekst og omstilling.
 • Rogaland på klyngekartet

  14. feb 2019
  I løpet av få år har fem næringsklynger fra Rogaland fått status som Arena-prosjekt i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Cluster.
 • Sju års kamp for bedre rammevilkår

  13. feb 2019
  I sju år har Næringsforeningen jobbet for bedre rammevilkår når private utbyggere tar regningen for kommunal infrastruktur. – Endelig har flertallet av kommunene i vår region havnet på en fornuftig ordning som gjør at nye boliger ikke blir dyrere enn nødvendig, sier Anne Woie i Næringsforeningen.
 • Det lysner i oljeservice

  11. feb 2019
  Vår hjemlige leverandørindustri er på vei fra knestående til oppreist stilling. Dette er hovedkonklusjonen i  EYs omfattende, årlige oljeserviceanalyse.