Kallesten

Blant Europas beste byer

Blant Europas beste byer

ECA International har kåret Stavanger til den femte beste byen i Europa å bo i. Strategidirektør i Næringsforeningen, Inger Tone Ødegård, ser ingenting i veien for at byen gjør ytterligere et hopp opp på listen neste år.

Hvert år foretar ECA International (ECA) en rekke undersøkelser og kåringer. En av dem er over verdens beste byer å bo i for expats – personer som midlertidig eller permanent er bosatt i et annet land enn det landet han eller hun opprinnelig kommer fra. 

I år som i fjor gikk København av med seieren, foran Bern, Haag, Geneve og Stavanger.

– Det er 193 land med i undersøkelsen, og noen av svarene er verd å merke seg, både for oss som bor i regionen og de bedriftene som i disse dager jobber aktivt med rekruttering, sier strategidirektør Inger Tone Ødegård i Næringsforeningen.

 

Faktorer

Hun viser til at elementer som gjør store utslag i undersøkelsen, er forhold som vi som bor i landet tar som en selvfølge, men som fremstår som meget attraktive verdier for dem som kan velge og vrake mellom jobber og muligheter over hele verden. 

Det dreier seg om et godt helsevesen, lav kriminalitet, gode utdanningsinstitusjoner, god luftkvalitet, solid infrastruktur og såkalt «Value for money» i form av pris og tilgjengelighet på bolig og opplevelser.

– Disse verdiene er verd å merke seg for alle som jobber med rekruttering. Det skader heller ikke at vi som bor her på heltid setter pris på det vel organiserte samfunnet vi har, og sørge for å forvalte det videre på en god måte slik at vi tiltrekke oss gode studenter og arbeidstakere generelt, sier Ødegård.

 

Stabilt

Stavanger har ligget stabilt høyt på denne rankingen i flere år, mens København har toppet listen over tid. 

– Vi vet hvilke destinasjoner vi konkurrerer med for å tiltrekke oss de beste hodene og bedriftene, sier Ødegård.

Siden 2005 har 70.000 expats vært gjennom Næringsforeningens internasjonale prosjekt gjennom ulike kurs og møteplasser, som nettopp handler om å få dem til å bli her over tid.  Den vanligste årsaken til at expats avslutter kontrakten før tiden er når ledsager ikke trives.   

 

Skriv ut

Flere nyheter

 • Inspirasjon fra København

  23. mai 2019
  Oljenedtur fra 2014, krevende omstilling, spennende nye bedriftsetableringer, nye bomringer, hete debatter om rushtidsavgift og bymiljøavaler samy ny og omstridt Forusplan. Derfor er Forus så viktig.
 • Yes, we can!

  22. mai 2019
  Denne uken har 89 deltakere fra start-ups og vekstbedrifter vært samlet på UiS under MIT Reap Entrepreneurship Summer School. Alle med én ting til felles: Øsnket om vekst og utvikling!
 • Har tatt USA med storm

  21. mai 2019
  Oljenedturen ga flere selskaper noen tøffe år. For boreteknologiselskapet Tomax ga det etter en tung tid et nytt marked som igjen har gitt enorm vekst.
 • Sårbart oljemarked

  16. mai 2019
  Oljemarkedet er sårbart grunnet lav reservekapasitet og geopolitisk spenning. Eneste som er sikkert, er høy volatilitet i oljeprisen fremover, forklarte DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen under Oljetrykket 2019.
 • Samlet mot arbeidskriminalitet

  14. mai 2019
  Næringsforeningen jobber tett sammen med LO for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. I dag ble også justiskomiteen på Stortinget orientert om hva som gjøres i felleskap i regionen for å avdekke kriminelle og useriøse aktører i arbeidslivet.
 • Flyvende inn fremtiden

  21. mai 2019
  Da Anette Sigmundstad (45) en gang i tiden la planer for sitt fremtidige yrkesliv, var det spesielt en ting hun var opptatt av: Hun ville ikke være på et kontor. Nå sitter hun der – attpåtil med regionens lufthavn som nærmeste nabo.
 • – Vi går glipp av viktig kompetanse

  21. mai 2019
  Professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, Mari Rege, mener den lave kvinneandelen blant ledere i næringslivet er nedslående, men ikke overraskende.