Kallesten
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Kjøpesenterstoppen er opphevet

Kjøpesenterstoppen er opphevet

Regjeringen har opphevet den nasjonale kjøpesenterstoppen med virkning fra 1. juli i år. Vedtaket kan få stor betydning for varehandelen i Stavanger-regionen.

I 1998 ble det innført en kjøpesenterstopp i Norge. Denne ble erstattet av en rikspolitisk bestemmelse i plan- og bygningsloven i 2008. Formålet var å unngå utbygging av store varehus og kjøpesentre utenfor byer og trafikknutepunkt. 

– Alle gode hensikter til tross; erfaringene med ordningen er negative. Bestemmelsen har blitt  håndhevet vilkårlig. I noen prosjekter, og ovenfor noen bransjer, har bestemmelsen vært brukt. I andre ikke. Det finnes bedre måter å fremme god sentrumsutvikling på, enn å regulere areal og varetyper i forretningsbygg, mener administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

I Rogaland har fylkespolitikerne innført en regional variant av kjøpesenterstoppen. Denne er nedfelt i Regionalplan Jæren og sier at all varehandel skal skje i sentrumsområdene. Kun handel med enkelte plasskrevende varer som biler, båter, traktorer og byggevarer kan etablere seg utenfor sentrum.

 

Vilkårlig praktisering

Praktiseringen av den «rogalandske varianten» av kjøpesenterstoppen har vært svært omstridt i næringslivet. Nylig resulterte den i at Biltema fikk nei ti å etablere en ny forretning  på Forus. 

– Til tross for at denne etableringen krever et butikkareal på hele 6.000 kvadratmeter, fikk altså etableringen tommelen ned fra myndighetene. Dette fordi vareutvalget ikke er «plasskrevende» nok, og blir regnet for å falle utenfor de varegruppene som danner unntakene i handelsbestemmelsen. Her kan det legges til at takbokser, snøfresere og ulike byggevarer er del av vareutvalget hos Biltema, påpeker Minge.    

  

Gledelig

Harald Minge i Næringsforeningen hilser altså regjeringens skroting av kjøpesenterstoppen velkommen.

– Dette er en skikkelig gladmelding, og vil forhåpentligvis bety en slutt på absurde beslutninger som å nekte etableringer som Biltema på Forus. Den statlige tvangstrøyen på dette området er nå fjernet. Dette må få konsekvenser for pågående planprosesser som Regionalplan Jæren og Forusplanen. I begge disse planene har vi nå et mye bedre grunnlag for å lage bestemmelser for lokalisering av varehandel som er rasjonelle og bedre tilpasset dagens og framtidens handelskonsepter, sier Harald Minge.

KLIKK HER for å lese mer om regelendringen hos VIRKE (ekstern lenke).

Skriv ut

Flere nyheter

 • Rogaland på lærlingetoppen

  15. feb 2019
  Rogaland befester posisjonen som det beste lærlingefylket i landet. Det lover godt for et næringsliv i vekst og omstilling.
 • Rogaland på klyngekartet

  14. feb 2019
  I løpet av få år har fem næringsklynger fra Rogaland fått status som Arena-prosjekt i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Cluster.
 • Sju års kamp for bedre rammevilkår

  13. feb 2019
  I sju år har Næringsforeningen jobbet for bedre rammevilkår når private utbyggere tar regningen for kommunal infrastruktur. – Endelig har flertallet av kommunene i vår region havnet på en fornuftig ordning som gjør at nye boliger ikke blir dyrere enn nødvendig, sier Anne Woie i Næringsforeningen.
 • Det lysner i oljeservice

  11. feb 2019
  Vår hjemlige leverandørindustri er på vei fra knestående til oppreist stilling. Dette er hovedkonklusjonen i  EYs omfattende, årlige oljeserviceanalyse.
 • En tenketank fra Fogn

  08. feb 2019
  Per Ivar Selvaag og det som en gang het det norske statsoljeselskap har noen fellestrekk. Det handler delvis om tid og rom, men også om muligheter, løsninger og nye tankeprosesser.
 • Sykehuset vant lærlingpris

  08. feb 2019
  Stavanger universitetssjukehus er kåret til Årets lærebedrift 2018 av Rogaland fylkeskommune.
 • Går sammen om Uropatrulje

  05. feb 2019
  Næringsforeningen i Stavangerregionen og LO går sammen om å opprette en Uropatrulje i kampen mot arbeidskriminalitet.