Kallesten
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Kjøpesenterstoppen er opphevet

Kjøpesenterstoppen er opphevet

Regjeringen har opphevet den nasjonale kjøpesenterstoppen med virkning fra 1. juli i år. Vedtaket kan få stor betydning for varehandelen i Stavanger-regionen.

I 1998 ble det innført en kjøpesenterstopp i Norge. Denne ble erstattet av en rikspolitisk bestemmelse i plan- og bygningsloven i 2008. Formålet var å unngå utbygging av store varehus og kjøpesentre utenfor byer og trafikknutepunkt. 

– Alle gode hensikter til tross; erfaringene med ordningen er negative. Bestemmelsen har blitt  håndhevet vilkårlig. I noen prosjekter, og ovenfor noen bransjer, har bestemmelsen vært brukt. I andre ikke. Det finnes bedre måter å fremme god sentrumsutvikling på, enn å regulere areal og varetyper i forretningsbygg, mener administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

I Rogaland har fylkespolitikerne innført en regional variant av kjøpesenterstoppen. Denne er nedfelt i Regionalplan Jæren og sier at all varehandel skal skje i sentrumsområdene. Kun handel med enkelte plasskrevende varer som biler, båter, traktorer og byggevarer kan etablere seg utenfor sentrum.

 

Vilkårlig praktisering

Praktiseringen av den «rogalandske varianten» av kjøpesenterstoppen har vært svært omstridt i næringslivet. Nylig resulterte den i at Biltema fikk nei ti å etablere en ny forretning  på Forus. 

– Til tross for at denne etableringen krever et butikkareal på hele 6.000 kvadratmeter, fikk altså etableringen tommelen ned fra myndighetene. Dette fordi vareutvalget ikke er «plasskrevende» nok, og blir regnet for å falle utenfor de varegruppene som danner unntakene i handelsbestemmelsen. Her kan det legges til at takbokser, snøfresere og ulike byggevarer er del av vareutvalget hos Biltema, påpeker Minge.    

  

Gledelig

Harald Minge i Næringsforeningen hilser altså regjeringens skroting av kjøpesenterstoppen velkommen.

– Dette er en skikkelig gladmelding, og vil forhåpentligvis bety en slutt på absurde beslutninger som å nekte etableringer som Biltema på Forus. Den statlige tvangstrøyen på dette området er nå fjernet. Dette må få konsekvenser for pågående planprosesser som Regionalplan Jæren og Forusplanen. I begge disse planene har vi nå et mye bedre grunnlag for å lage bestemmelser for lokalisering av varehandel som er rasjonelle og bedre tilpasset dagens og framtidens handelskonsepter, sier Harald Minge.

KLIKK HER for å lese mer om regelendringen hos VIRKE (ekstern lenke).

Skriv ut

Flere nyheter

 • Viser verdens skip veien til sjøs

  21. sep 2018
  70 prosent av offshoreflåten, 40 prosent av verdens cruiseflåte og rundt 15 prosent av verdens handelsflåte får sine elektroniske kart fra Navtor i Egersund. – Vi er verdens største leverandør av digitale navigasjonsdata til kommersielle skip, forteller administrerende direktør Tor Andreas Svanes.
 • Lysebotn 2 åpnet av Erna Solberg

  17. sep 2018
  Statsminister Erna Solberg åpnet kraftverket Lysebotn 2 i dag. – Kraftverket vil bidra til samfunnsbyggingen i Sør-Rogaland, til glede for eierkommunene, sier styreleder i Lyse, Harald Espedal.
 • Tar tak for mer samarbeid i Eigersund

  19. sep 2018
  Mulighetsutvikler Kjersti Søyland Bye i Eigersund har fått med seg 15 av de største bedriftene i kommunen for å undersøke mulighetene for mer og tettere samarbeid. – Selv om det selvsagt eksisterer formelle og uformelle nettverk allerede, tror vi det er et potensiale som til syvende og sist kan føre til flere arbeidsplasser, sier Søyland Bye.
 • - Vil ikke bidra til Forus-utvikling

  12. sep 2018
  Forslaget som foreligger til ny kommunedelplan for Forus bidrar ikke til at området videreutvikles som regionens viktigste næringsområde, mener Høyres ordførerkandidat i Stavanger, John Peter Hernes.
 • Nå kan du foreslå kandidater til «Årets bedrift»

  10. sep 2018
  Dør- og vindusprodusenten NorDan stakk i fjor av med seieren i konkurransen om å bli kåret til «Årets bedrift i Stavanger-regionen». Hvem mener du fortjener prisen i år? Nå vil vi ha ditt forslag. Fristen er 25. september.
 • Kronikk: Om å brenne lyset i begge ender

  05. sep 2018
  To eksempler fra det siste året beskriver hvor viktig det er å velge riktig teknologiløsning når store industrikonsern skal levere varene. For begge sluttproduktene er alternativet mer energieffektive og kostnadseffektive lønnsomme teknologiløsninger.
 • Smartest med hovedkontor i Stavanger

  04. sep 2018

  De lover å være best på pris i sitt segment, gi deg den beste frokosten, de beste sengene og best service i forhold til det du betaler. Smarthotel fra Stavanger er samtidig den eneste hotellkjeden i landet med hovedkontor utenfor Oslo. – Pris er viktig for oss, men det er også kvalitet, påpeker kjededirektør Ørjan Kjærstad.