Kallesten
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Kjøpesenterstoppen er opphevet

Kjøpesenterstoppen er opphevet

Regjeringen har opphevet den nasjonale kjøpesenterstoppen med virkning fra 1. juli i år. Vedtaket kan få stor betydning for varehandelen i Stavanger-regionen.

I 1998 ble det innført en kjøpesenterstopp i Norge. Denne ble erstattet av en rikspolitisk bestemmelse i plan- og bygningsloven i 2008. Formålet var å unngå utbygging av store varehus og kjøpesentre utenfor byer og trafikknutepunkt. 

– Alle gode hensikter til tross; erfaringene med ordningen er negative. Bestemmelsen har blitt  håndhevet vilkårlig. I noen prosjekter, og ovenfor noen bransjer, har bestemmelsen vært brukt. I andre ikke. Det finnes bedre måter å fremme god sentrumsutvikling på, enn å regulere areal og varetyper i forretningsbygg, mener administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

I Rogaland har fylkespolitikerne innført en regional variant av kjøpesenterstoppen. Denne er nedfelt i Regionalplan Jæren og sier at all varehandel skal skje i sentrumsområdene. Kun handel med enkelte plasskrevende varer som biler, båter, traktorer og byggevarer kan etablere seg utenfor sentrum.

 

Vilkårlig praktisering

Praktiseringen av den «rogalandske varianten» av kjøpesenterstoppen har vært svært omstridt i næringslivet. Nylig resulterte den i at Biltema fikk nei ti å etablere en ny forretning  på Forus. 

– Til tross for at denne etableringen krever et butikkareal på hele 6.000 kvadratmeter, fikk altså etableringen tommelen ned fra myndighetene. Dette fordi vareutvalget ikke er «plasskrevende» nok, og blir regnet for å falle utenfor de varegruppene som danner unntakene i handelsbestemmelsen. Her kan det legges til at takbokser, snøfresere og ulike byggevarer er del av vareutvalget hos Biltema, påpeker Minge.    

  

Gledelig

Harald Minge i Næringsforeningen hilser altså regjeringens skroting av kjøpesenterstoppen velkommen.

– Dette er en skikkelig gladmelding, og vil forhåpentligvis bety en slutt på absurde beslutninger som å nekte etableringer som Biltema på Forus. Den statlige tvangstrøyen på dette området er nå fjernet. Dette må få konsekvenser for pågående planprosesser som Regionalplan Jæren og Forusplanen. I begge disse planene har vi nå et mye bedre grunnlag for å lage bestemmelser for lokalisering av varehandel som er rasjonelle og bedre tilpasset dagens og framtidens handelskonsepter, sier Harald Minge.

KLIKK HER for å lese mer om regelendringen hos VIRKE (ekstern lenke).

TradeCert
Skriv ut

Flere nyheter

 • To økonomistudenter fikk 50.000 i stipend

  19. jun 2018
  Stiftelsen Stavanger Børs gir 50.000 kroner hver i stipend til økonomistudentene Benjamin Vidnes og Silje Nilsskog. – Det er en stor glede å kunne bidra til at studenter med røtter i Stavanger-regionen kan videreutdanne seg i utlandet og øke sin kompetanse for bruk i lokalt næringsliv senere, sier styreleder Ole Henry Slette.
 • Fornybarmøte under Arendalsuka

  18. jun 2018
  Næringsforeningen deltar i år for første gang med eget arrangement på Arendalsuka. Tema er Fornybar, og arrangementet er lagt til gamle Arendal rådhus.
 • Nordic Edge har blitt en stor nordisk møteplass

  15. jun 2018
  2018-utgaven av Nordic Edge Expo i september vil bidra til å befeste konferansen som en stor nordisk møteplass innenfor smarte byer og smartteknologi. Et synlig bevis er en lang rekke nordiske og internasjonale medarrangører. – Vi har en tung forankring i regionen og bruker konferansen til å utvikle oss videre. Det tror jeg har vært avgjørende for at vi har fått det såpass bra til, sier Nordic Edge-sjef Herbjørn Tjeltveit.
 • Her kan det bygges to millioner kvadratmeter

  15. jun 2018
  I båndbyen Stavanger-Sandnes, i gangavstand til jernbanen, finnes det utbyggingsinitiativer på totalt to millioner kvadratmeter – mer enn det som er bygget på Forus. – Vi trenger nå en organisasjon som kan tilrettelegge og utnytte mulighetene, sier sivilarkitekt Henrik Lundberg i KAP, Kontor for Arkitektur og Plan.
 • Senket parkeringsavgiften i strid med bystyrevedtak

  14. jun 2018
  Politikerne i styret i Stavanger Parkeringsselskap senket månedsprisen på parkering i P-Kyrre til langt under den minsteprisen bystyret vedtok. Styreleder Atle Simonsen sier det ble gjort ved en  ”inkurie”.
 • - Parkeringsforslag på Forus vil fungere som byggeforbud

  11. jun 2018
  Forslaget til nye parkeringsrestriksjoner på Forus, vil gi langt dårligere parkeringsdekning enn det fylkespolitikere og offentlig ansatte har i Stavanger sentrum .
 • Nå kan din bedrift få ekstern styrekompetanse

  08. jun 2018
  – Styrekandidatene er en glimrende mulighet for bedrifter til å få tilført ekstern styrekompetanse. Vår styrekandidat, Ellen Marie Haarr, har nettopp blitt ordinært styremedlem hos oss, forteller Henrik Jelsa, daglig leder og medgründer i Efab. Nå starter snart runde to av prosjektet som har som mål å gi unge styrekandidater muligheten til å prøve seg – og bedrifter muligheten til å få testet ut uvurderlig ekstern kompetanse.