Smedvig

Konjunkturbarometeret: - En vanvittig reise

Konjunkturbarometeret: - En vanvittig reise

Regionen har vært gjennom en vanvittig reise de siste par årene, mener sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

I dag la Knudsen frem Konjunkturbarometeret for Sør- og Vestlandet, et barometer som også omfatter 200 bedrifter fra stor-Oslo i tillegg til 600 bedrifter i Agder, Rogaland og Hordaland.

Konklusjonen er entydig. Optimismen holder seg, arbeidsledigheten er fortsatt på vei ned og lønnsomheten på vei opp.

SR-Banks konjunkturbarometer er en av de største bedriftsundersøkelsene i Norge og sier noe om hvilke forventninger bedriftene har på en rekke områder fremover. Det dreier seg blant annet om generell optimisme, lønnsomhet, innvesteringer, ansettelser og ordrereserver.

- 9 000 arbeidsplasser gikk tapt da regionen var på vei ned, men bare i løpet av de siste par årene er det skapt 14 000 nye arbeidsplasser. Det innebærer en netto vekst på 6 prosent, sier Knudsen.

 

Overraskende

Undersøkelsen fra SR-Bank viser at 6 av 10 bedrifter har planer om flere ansettelser i løpet av 2019. Størst er veksten i bedrifter tilknyttet olje- og gassnæringen.

- Overraskende mange forventer også bedre lønnsomhet, sier Knudsen.

Enkelte bransjer opplever likevel fortsatt utfordringer. Dels dreier det seg om selskap innenfor oljeservice som opererer med lave rater og høy gjeld, og dels innenfor enkelte deler av varehandelen.

 

Usikkerhet

Det finnes også andre usikkerhetsmomenter som kan komme til å spille inn i forhold til utviklingen fremover. Internasjonalt handler det om Brexit, Trump og urolige finansmarkeder, men også om svingninger i oljeprisen, en svak krone og utvikling i rentenivået.

Et utviklingstrekk fremover med lav arbeidsledighet og sterkere vekst vil være kampen om arbeidskraft.

- Vi har hatt en periode med lav befolkningsvekst. Det er i ferd med å snu. Det vil igjen få effekt på boligmarkedet, sier Knudsen.

Skriv ut

Flere nyheter

 • Etterlyser informasjon på flere språk

  17. jun 2019
  –  Som region er vi alt for dårlige når det gjelder kommunikasjon i det offentlige rom på andre språk, sier reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad. Hun er ikke alene.
 • En tid for alt

  14. jun 2019
  Det er en tid for alt, selv for Per A. Thorbjørnsen. Og når det sakte stunder mot nok en jul, skal han for første gang overveie om det å ikke måtte gjøre noe, kanskje er selve livet.
 • Henter milliarder til investeringer

  12. jun 2019
  Tunge aktører i regionen er i ferd med å etablere investeringsfond for milliarder av kroner.
 • – Finansbransjen må våkne!

  04. jun 2019
  Endringene skjer raskt og finansnæringen må omstille seg og være spydspissen for rask utvikling og omstilling til bærekraftig vekst. Rogalands finansmiljø er i ferd med å få dårlig tid, mener Trygve Meyer.
 • 1,5 millioner kroner til uropatrulje

  04. jun 2019
  LO Rogaland og Næringsforeningen gikk tidligere i år sammen om å opprette en uroatrulje. Fylkesutvalget vedtok i dag å støtte prosjektet med 500.000 kroner årlig over tre år.
 • Søk deg til U37 - Ledernettverket

  29. mai 2019
  I høst starter ressursgruppen U37 opp et nytt kull med unge ledere i Ledernettverket. Er du interessert i å bli med?
 • Trenger flere som tenker nytt

  28. mai 2019
  Å tenke nytt høres ut som en floskel, men Egil Vigdel og Agri-E håper på flere tilgjengelige hoder som kan tenke på tvers av sektorer i fremtidens arbeidsmarked.