Smedvig

Konjunkturbarometeret: - En vanvittig reise

Regionen har vært gjennom en vanvittig reise de siste par årene, mener sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

I dag la Knudsen frem Konjunkturbarometeret for Sør- og Vestlandet, et barometer som også omfatter 200 bedrifter fra stor-Oslo i tillegg til 600 bedrifter i Agder, Rogaland og Hordaland.

Konklusjonen er entydig. Optimismen holder seg, arbeidsledigheten er fortsatt på vei ned og lønnsomheten på vei opp.

SR-Banks konjunkturbarometer er en av de største bedriftsundersøkelsene i Norge og sier noe om hvilke forventninger bedriftene har på en rekke områder fremover. Det dreier seg blant annet om generell optimisme, lønnsomhet, innvesteringer, ansettelser og ordrereserver.

- 9 000 arbeidsplasser gikk tapt da regionen var på vei ned, men bare i løpet av de siste par årene er det skapt 14 000 nye arbeidsplasser. Det innebærer en netto vekst på 6 prosent, sier Knudsen.

Overraskende

Undersøkelsen fra SR-Bank viser at 6 av 10 bedrifter har planer om flere ansettelser i løpet av 2019. Størst er veksten i bedrifter tilknyttet olje- og gassnæringen.

- Overraskende mange forventer også bedre lønnsomhet, sier Knudsen.

Enkelte bransjer opplever likevel fortsatt utfordringer. Dels dreier det seg om selskap innenfor oljeservice som opererer med lave rater og høy gjeld, og dels innenfor enkelte deler av varehandelen.

Usikkerhet

Det finnes også andre usikkerhetsmomenter som kan komme til å spille inn i forhold til utviklingen fremover. Internasjonalt handler det om Brexit, Trump og urolige finansmarkeder, men også om svingninger i oljeprisen, en svak krone og utvikling i rentenivået.

Et utviklingstrekk fremover med lav arbeidsledighet og sterkere vekst vil være kampen om arbeidskraft.

- Vi har hatt en periode med lav befolkningsvekst. Det er i ferd med å snu. Det vil igjen få effekt på boligmarkedet, sier Knudsen.