rsm
Illustrasjon: Horizon 2020
Illustrasjon: Horizon 2020

Slik kan du hente penger fra verdens største forsknings- og innovasjonsprogram

Slik kan du hente penger fra verdens største forsknings- og innovasjonsprogram

Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram og sitter på nesten 800 milliarder kroner. 20. oktober inviterer Forskningsrådet, IRIS, UiS og Innovasjon Norge næringslivet til et informasjonsmøte om hvordan din bedrift kan bli med og dra nytte av dette.

- I løpet av det siste året har jeg arbeidet med fem små og mellomstore bedrifter på Sør-Vestlandet som har hentet 90 millioner kroner fra Horisont 2020, forteller Eirik Velle Wegner Lønning, senior EU-rådgiver i Innovasjon Norge.

Horisont 2020 er som sagt verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Europakommisjonen lanserer nå i oktober arbeidsprogrammene for årene 2018 til 2020.

- Det er mange muligheter i Horisont 2020, men med tanke på næringslivet i regionen presenterer vi i møtet 20. oktober hovedsakelig utlysninger innenfor energi, IKT og smartteknologi, helse og havbruk. Et spesielt fokus vil bli lagt på muligheter innenfor ren, sikker og bærekraftig energi. Dette er også et område som EU satser ekstra mye på, påpeker Wegner Lønning.

Kort oppsummert finnes det samarbeidsprosjekter for både større aktører og instrumenter skreddersydd for små og mellomstore bedrifter (SMB).

- EU-prosjekter varierer i størrelse og kompleksitet. For samarbeidsprosjekter mellom større aktører, kan tildelingene være på mange hundre millioner kroner, mens det for SMB-er ofte vil være i tildelinger i størrelsesorden fra 10 til 20 millioner kroner. Støttegraden er som regel rundt 70 prosent av direkte kostander, samt 25 prosent av indirekte kostnader - med unntak av helse som er dekket 100 prosent, forteller Wegner Lønning.

Han tror mulighetene til å få napp er gode for virksomheter i regionen med de riktige prosjektene.

- Norge er fullverdig medlem av Horisont 2020, noe som betyr betydelige muligheter for Norsk næringsliv. EU legger nå frem sitt neste arbeidsprogram som vil vare frem til 2020, og det vil bestemme hva pengene skal brukes på, sier Wegner Lønning.

Forskningsrådet har et eget støtteapparat (National Contact Point) for Horisont 2020, og den 20. oktober kommer flere National Contact Points (NCP-er) til Stavanger. Har du en prosjektidé du gjerne vil drøfte med rådgivere fra Norges Forskningsråd, så kan du avtale individuelle møter med aktuelle NCP-er.

- Inntrykket mitt er at Horisont 2020 har blitt mye mer synlig, flere bedrifter vet hva det er, men det er nok en del som fortsatt mener det kan være for ressurskrevende å delta. Dette gjelder spesielt i forhold til nasjonale støtteordninger, og det er nok også til dels riktig. Likevel er ikke nasjonale ordninger like lukrative i form av finansiering og prestisje. De som kan delta i Horisont 2020 bør derfor gjøre det. Jeg tenker derfor det er viktig å informere om hvordan Forskningsrådet og Innovasjon Norge kan være med på å gjøre det lettere for næringslivet å være med, sier Wegner Lønning.

Med andre ord kan det væresvært nyttig for mange bedrifter å delta på møtet den 20. oktober på UiS. KLIKK HER for mer informasjon og påmelding.

TradeCert
Skriv ut

Flere nyheter

 • Kjøpesenterstoppen er opphevet

  05. jul 2018
  Regjeringen har opphevet den nasjonale kjøpesenterstoppen med virkning fra 1. juli i år. Vedtaket kan få stor betydning for varehandelen i Stavanger-regionen.
 • To økonomistudenter fikk 50.000 i stipend

  19. jun 2018
  Stiftelsen Stavanger Børs gir 50.000 kroner hver i stipend til økonomistudentene Benjamin Vidnes og Silje Nilsskog. – Det er en stor glede å kunne bidra til at studenter med røtter i Stavanger-regionen kan videreutdanne seg i utlandet og øke sin kompetanse for bruk i lokalt næringsliv senere, sier styreleder Ole Henry Slette.
 • Fornybarmøte under Arendalsuka

  18. jun 2018
  Næringsforeningen deltar i år for første gang med eget arrangement på Arendalsuka. Tema er Fornybar, og arrangementet er lagt til gamle Arendal rådhus.
 • Nordic Edge har blitt en stor nordisk møteplass

  15. jun 2018
  2018-utgaven av Nordic Edge Expo i september vil bidra til å befeste konferansen som en stor nordisk møteplass innenfor smarte byer og smartteknologi. Et synlig bevis er en lang rekke nordiske og internasjonale medarrangører. – Vi har en tung forankring i regionen og bruker konferansen til å utvikle oss videre. Det tror jeg har vært avgjørende for at vi har fått det såpass bra til, sier Nordic Edge-sjef Herbjørn Tjeltveit.
 • Her kan det bygges to millioner kvadratmeter

  15. jun 2018
  I båndbyen Stavanger-Sandnes, i gangavstand til jernbanen, finnes det utbyggingsinitiativer på totalt to millioner kvadratmeter – mer enn det som er bygget på Forus. – Vi trenger nå en organisasjon som kan tilrettelegge og utnytte mulighetene, sier sivilarkitekt Henrik Lundberg i KAP, Kontor for Arkitektur og Plan.
 • Senket parkeringsavgiften i strid med bystyrevedtak

  14. jun 2018
  Politikerne i styret i Stavanger Parkeringsselskap senket månedsprisen på parkering i P-Kyrre til langt under den minsteprisen bystyret vedtok. Styreleder Atle Simonsen sier det ble gjort ved en  ”inkurie”.
 • - Parkeringsforslag på Forus vil fungere som byggeforbud

  11. jun 2018
  Forslaget til nye parkeringsrestriksjoner på Forus, vil gi langt dårligere parkeringsdekning enn det fylkespolitikere og offentlig ansatte har i Stavanger sentrum .