Blir bindeledd for ukrainsk jobbjelp
Olena Hebler er leder for Den ukrainske foreningen i Stavanger. I samarbeid med Tone Haddeland og Næringsforeningen skal de hjelpe lokale bedrifter til å komme i kontakt med arbeidssøkende flyktninger fra Ukraina. Foto: Inger Tone Ødegård

Blir bindeledd for ukrainsk jobbjelp

Bedrifter som ønsker å ansette flyktninger fra Ukraina kan kontakte Næringsforeningen.
01.april 2022 Frode Berge

Russlands invasjon av Ukraina har utløst den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig.

Det offentlige jobber for fullt med boliger, skoleplasser, helse og mye annet. NAV kartlegger kompetanse hos arbeidssøkere etter hvert, og mye faller på plass dag for dag.  NAV melder om mange henvendelser fra næringslivet som ønsker å ta imot arbeidskraft, men det vil ta litt tid å få en oversikt over kompetansen. NAV oppfordrer bedriftene til å legge inn ledige stillinger på arbeidsplassen.no.

Etter hvert som jobbsøkere får registrert seg i NAV sin database, vil Næringsforeningen være behjelpelig med å arrangere felles møteplasser mellom jobbsøkere og bedrifter, slik at de kan møtes ansikt til ansikt så raskt det lar seg gjøre.

 

Studenter

– Den ukrainske foreningen har løpende oversikt over studenter som kommer hit som flyktninger fra Ukraina. Mange av disse har høy digital kompetanse, er språkkyndige, og er på jakt etter kvelds- eller sommerjobb. Vi vil legge til rette for at bedrifter i regionen kan møte studentene. De som er interessert kan melde også dette på mail til post@naeringsforeningen.no. Også her vil det bli invitert til fysiske koblingsmøter, sier Ødegård. Første samling er allerede under planlegging i samarbeid med LOs sommerpatrulje den 6. april.

Strategidirektør i Næringsforeningen, Inger Tone Ødegård, sier at viljen i næringslivet til å hjelpe, er rørende sterk.

– Basert på registreringene fra bedriftene, og oversikter over nyankomne ukrainske flyktninger som søker jobb, vil vi etter hvert invitere til fysiske møter der mulige arbeidsgivere og ansatte kan bli koblet sammen, sier Ødegård.  Vi har praktisert Face2Face samlinger over lang tid for jobb kobling for nye som flytter til regionen tidligere også.  Det er enklere å komme i posisjon til jobb når man møtes ansikt til ansikt.  Det forenkler forberedelsene hvis bedriftene melder sin interesse og gjerne hvilke fagområder de søker etter.

Det bor ca 650 ukrainere i regionen og de har en aktiv Ukrainsk forening. De er sterkt engasjert i arbeidet for at nyankomne flyktninger skal finne seg godt til rette. De er allerede i gang med å arrangere samlinger hver søndag på Hetland videregående skole. Det tilbys allerede mange ulike aktiviteter, men det er behov for støtte til transport (mange mottak ligger langt fra offentlig transport), til turutstyr og fottøy tilpasset norsk natur.

I dette arbeidet vil enhver kontantstøtte være til hjelp. Alle som ønsker å bidra kan gjøre dette via VIPPS 741896, Ukrainsk Forening i Rogaland.

 

PC utstyr

– En annen viktig ting som vil være til stor hjelp er PCér og printere.   Hvert mottak trenger flere PCér for at beboerne skal få tilgang til å søke informasjon, skrive CVer og søknader for arbeid, og ikke minst kunne delta i en del kompetanse bygging og annet.  Arbeidet med å koordinere og fordele PC utstyr ivaretas av SAPS (Stavanger Active People Society) og Stavanger kommune.  Kontaktperson Herve Gaudin, tlf. 917 52 340.   Det er etablert et mottakssenter og verksted for PC utstyr hos Creator Maker Space på Forus. Utstyr blir logget, renset for data, merket og fordelt til mottakssentre basert på behov i samarbeid med Ukrainsk forening.   Ta kontakt med Herve for nærmere informasjon så raskt som mulig.

 

Sykler

Flere mottakssentre ligger relativt langt fra offentlig transport, slik at det er også behov for sykler for å sikre bedre transport. Det jobbes med et passende lokale for å kunne lagre og reparere sykler, før det kan lages en distribusjonsordning.

Flyktningsituasjonen utvikler seg dag for dag. Vi vil holde dere jevnlig oppdatert for nye arrangement og saker på naeringsforeningen.no (arrangement på norsk) og stavangerchamber.com (events in English).

 

Andre liknende nyheter

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner