Det lysner på arbeidsmarkedet!

Det lysner på arbeidsmarkedet!

Høstmørket legger beslag på stadig større deler dagslys i hverdagen vår. På arbeidsmarkedet opplever vi heldigvis en motsatt utvikling. Her lysner det. Ledigheten går ned, og nye jobbmuligheter åpner seg.
28.oktober 2021 Av Frode Berge

Økonomien er i ferd med å riste av seg de verste koronabremsene, og er i ferd med å friskmeldes.

Dette gjelder både nasjonalt og lokalt. Direktøren for NAV Rogaland, Merethe Prytz Haftorsen, kan rapportere at det økonomiske oppsvinget setter et tydelig preg på arbeidsmarkedet i regionen.

– De siste månedene har vi sett at arbeidsledigheten har gått ned. Nedgangen er størst blant de helt ledige. Det mest positive er at ledigheten synker innenfor alle yrkesgrupper, og alle aldersgrupper.

I tillegg har vi gjennom hele året hatt et høyt antall utlyste stillinger innenfor flere bransjer. Det forteller oss at det er høy aktivitet i næringslivet i Rogaland, sier Prytz Haftorsen.

Hun forventer at ledigheten vil fortsette å falle utover høsten, om enn ikke i samme tempo som de siste månedene. Likevel nærmer vi oss med stormskritt et nivå på ledigheten som er like lavt som før pandemien traff oss.

 

Mismatch en utfordring

Et arbeidsmarked i bedring betyr imidlertid ikke at utfordringene er fraværende.

– Vi ser at en god del av dem som står utenfor arbeidsmarkedet, ikke fyller de kravene til kompetanse som næringslivet etterspør. Vi har kort sagt et tiltagende mismatch-problem.

NAV-direktøren understreker behovet for at næringslivet og NAV samarbeider om hvordan vi kan omstille og kvalifisere de som står utenfor arbeidsmarkedet, slik at de får de kvalifikasjonene som er nødvendige for å utføre de jobbene som arbeidsmarkedet etterspør.

– Reiselivs- og serveringsbransjen er typiske eksempler på næringer som vil trenge flere hoder framover. Samtidig er det vanskelig for dem å finne kvalifisert arbeidskraft. I vårt fylke er det for eksempel stor etterspørsel etter kokker med fagbrev, og i ledighetskøen finner man den knapt. Ingeniør og IKT er også bransjer hvor de har store utfordringer med å finne kandidater til de ledige jobbene. Helsesektoren har over mange år hatt utfordringer med å rekruttere sykepleiere, og både industrien og bygg/ anleggsbransjen har behov for faglært arbeidskraft. Mulighetene er altså mange, avslutter NAV Rogaland-direktør Merethe Prytz Haftorsen.

Andre liknende nyheter

Aksjeåret: Hvem leder etter 1. kvartal?

Slik ligger det an med 2024-aksjene ekspertene plukket ut på Aksjeåret i januar.

Ventyr på Stavanger-besøk: – Vil satse lokalt

88 vindmøller på et område like stort som Bjerkreim midt i sjøen. Med base i Stavanger-regionen tror Ventyr på lukrative ringvirkninger for det offsho…

Derfor må du på Leandagen

– Få det beste ut av bedriften og menneskene som jobber der.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner