Enda mer uforutsigbarhet fra regjeringen
Investeringer, arbeidsplasser og bedrifters overlevelsesevne svekkes som følge av regjeringens uforutsigbarhet, påpeker administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge. Foto: Marius Johnsen

Enda mer uforutsigbarhet fra regjeringen

– Midt i en alvorlig krisetid skaper regjeringen enda mer usikkerhet og uforutsigbarhet med skatteendringer for næringslivet som kan få store konsekvenser for både investeringer, arbeidsplasser og bedrifters overlevelsesevne, sier Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen.
28.september 2022 Tekst: Egil Hollund

Regjeringen vil hente 33 milliarder ekstra i grunnrenteskatt fra vannkraft, fisk og vindkraft midt i en periode hvor store deler av næringslivet står på kanten av stupet, blant annet på grunn av høye strømpriser.  

– Til tross for advarsler fra Lyse-sjef Eimund Nygaard og andre kraftselskaper, vil dagens regjering øke grunnrenteskatten for vannkraft. Det kan bety at det likevel ikke vil være mulig å få til akseptable fastprisavtaler på strøm for næringslivet fra nyttår av, påpeker Minge. 

 Regjeringen sentraliserer inntektene gjennom en massiv overføring fra kommunene til staten. Og mest fra kommunene som sliter med høy strømpris. For Lyse sin del gjør forslaget, inkludert høyprispådraget, at selskapet må betale 3,2 milliarder mer til staten i 2022 – og for Stavanger, som er største eier med om lag 45 prosent, innebærer forslaget en skatteskjerpelse på om lag 1,2 milliarder – ifølge Lyse selv. 

– Det som skjer nå er en dobbeltstraff av vår region. Regjeringen gjør ingenting med utjevning av strømpriser, men sørger for å ta ekstra mye av overskuddet kommunene har.  

For øvrig det overskuddet kommunene diskuterer å fordele til næringslivet, sier Minge, og fortsetter: 
–  Det er viktig at det framover lønner seg å bygge ut mer kraft. Lokalsamfunnene får i dag en gevinst av å ta i bruk egne naturområder, men regjeringen går nå i motsatt retning. 

– Nå straffer regjeringen de kommunene som har tatt belastningen med å bygge ned natur og har eierskap i produksjon, og premierer de som ikke har gjort noe. 

Oppdrettsnæringen er en stabil arbeidsgiver langs hele kysten og en sikker matleverandør. Skattenivået er allerede svært høyt. Nå kastes disse ut i uforutsigbarhet på grunn av en forhastet beslutning av politisk ledelse. Neste uke, 6. oktober legges forslaget til statsbudsjett fram.  

– I 2022 har altså regjeringen høstet superprofitt fra ekstreme gasspriser og den enorme ekstrabeskatningen av egen befolkning og bedrifter i form av strømprisene. Det er virkelig skummelt dersom denne enorme og uforutsette ekstrainntekten til det offentlige er med på å saldere statsbudsjettet, mener Minge. 

Med andre ord kan de ekstreme kraftprisene bidra til høyere offentlige utgifter i en situasjon der staten bør bruke mindre for å hindre press i økonomien. 

– Det er et argument i seg selv for at superprofitten fra de høye strømprisene kun bør gå til avbøtende tiltak som for eksempel hjelp til bedriftene.  

 

Andre liknende nyheter

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner