Energiprisene påvirker boligvalg

Energiprisene påvirker boligvalg

Hvilke kvaliteter er mest verdsatt når man skal velge bolig, hvordan ser en attraktiv bolig ut og hva gjør en region attraktiv? Befolkningsundersøkelsen svarer på dette, og årets resultater ble presentert på Boligkonferansen 2022 som arrangeres av Næringsforeningen og SpareBank 1 SR-Bank.

SE FLERE BILDER FRA BOLIGKONFERANSEN 2022 HER!

Undesøkelsen er basert på 1015 nordmenn i aldersgruppen 18-79 år, som har besvart hvordan de bor i dag og hvordan de ønsker å bo i fremtiden. Øystein Bortne, senior fagleder i analyse i SpareBank 1 SR-Bank, forklarte at energiprisene påvirker hvilken type bolig folk ønsker å bo i.

Lavt energiforbruk kom som en rakett på lista i år, grunnet høye energipriser.

–Vi tok inn et nytt spørsmål i år i forhold til verdsatte kvaliteter ved en bolig man ønsker å flytte til. Alternativet om at boligen man flytter til skal ha et lavt energiforbruk, spratt opp på en tredjeplass av verdsatte kvaliteter. 39 prosent sier det er viktig at boligen har et lavt energiforbruk. Denne kvaliteten er viktigst for aldersgruppen 40-49 år. Vi blir med andre ord mer bevisst energiforbruket, forklarer Bortne.

Det er også litt større usikkerhet i forhold til hva man skal flytte til, blant dem som planlegger å flytte. Det er en nedgang blant folk som ønsker å flytte til eneboliger, rekkehus og tilsvarende.

– Bakgrunnen er at det er en generell økonomisk uro, eller frykt for fallende boligpriser, renter som skal gå ut over privatøkonomien. 54 prosent frykter for renta. Så det er ikke unaturlig at det blir litt mindre gass på pedalen, påpeker Bortne.

Funkis vs. tradisjonell stil
Respondentene i undersøkelsen fikk spørsmålet om de helst vil bo i et hus med tradisjonell stil eller et funkis-hus, forutsatt at pris, beliggenhet størrelse og standard er helt likt.

– Det første som jeg synes var interessant, var at 11 prosent klarte ikke å ta stilling. 39 prosent velger den modernistiske stilen, mens 50 prosent velger den klassiske stilen. Det er altså ganske delt, men den klassiske stilen sniker seg forbi.

– En annen ting er geografi. Dette er jo en landsdekkende undersøkelse, men vi har ganske gode tall for Sør-Vest Norge. Rogaland utmerker seg med å være det fylket hvor det er minst forskjeller mellom preferanser på de to ulike stilartene, poengterer Bortne.

Egenskapene til en attraktiv region
Når respondentene i undersøkelsen måtte velge seg de tre viktigste egenskapene i forhold til hva som skal til for å skape en attraktiv region å bo i, så kom gode løsninger for kollektivtransport, et godt kommunalt tjenestetilbud, kort vei til natur og gode boligområder opp som det viktigste.

– For rogalendinger så er det de samme fire egenskapene som er på topp, men i en litt annen rekkefølge. Kommunalt tjenestetilbud er på topp blant rogalendinger, deretter kort vei til gode naturopplevelser, gode boligområder og gode løsninger for kollektivtransport, konkluderer Bortne.

Andre liknende nyheter

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

LEDER: Det nye Vestlandet

Påsken ble ikke så stille som planlagt! I palmehelgen sendte nemlig Næringsforeningen denne tegningen til Bergens Tidende. Da smalt det skikkelig i ko…

Aksjeåret: Hvem leder etter 1. kvartal?

Slik ligger det an med 2024-aksjene ekspertene plukket ut på Aksjeåret i januar.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner