Energiråd Ung: Unikt innblikk i politikk og energi
Energiråd Ung består av unge talenter fra næringslivet, og skal løfte fram perspektiver, innsikt og ideer som støtter opp om en bærekraftig og fremtidsrettet utvikling av energinæringen. Fra venstre: Frida Layti, Helene Larsen Gilje, Hanne Hernes, Jhon-Eirik Lien, Julian Kristensen Nilsen, Anne-Marte Padøy, Anna Eerstvedt og Ola Reinseth. Ikke på bilde: Aleksander Stokkebø og Paal Rogdeberg.

Energiråd Ung: Unikt innblikk i politikk og energi

Turen til Oslo har gitt Energiråd Ung verktøy til å delta mer aktivt i samfunnsdebatten og arbeide strategisk for å fremme gode løsninger.
21.mai 2025 Hanne Hernes

SE ALLE BILDEGALLERI FRA TUREN.

 

Denne uken reiste en delegasjon fra Energiråd Ung på studietur til Oslo for å få et unikt innblikk i politiske prosesser som former fremtidens energinæring. Gjennom møter med Energidepartementet, stortingspolitikere, Ukrainsk parlamentariker og bransjeorganisasjonen Fornybar Norge, fikk rådet ny og verdifull innsikt i hvordan samspillet mellom politikk, næringsliv og samfunn former den norske og europeiske energipolitikken.

Dagen startet i Energidepartementet, hvor Gaute Erichsen og Johanna Fjeld Hansen fra olje- og gassavdelingen tok imot rådet. Her fikk medlemmene en grundig gjennomgang av hvordan departementet jobber som rådgivende organ og embetsverk, et bindeledd mellom politiske beslutningstakere og faglig forankrede vurderinger.

Det ble særlig diskutert hvordan tildelinger av nye letefelt vurderes, hvilke krav som stilles til prosjektenes lønnsomhet og bærekraft, samt deres rolle ovenfor karbonfangst og -lagring (CCS). Medlemmene fikk stille spørsmål om hvilke prosjekter som er mest krevende, og hvordan balansen mellom klimaambisjoner og energisikkerhet håndteres.

 

LES OGSÅ: Equinor gir ingeniørene mandat til å være «utro»

 

Stortingets rolle

Neste stopp var Stortinget, hvor stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H), som også sitter i Energiråd Ung, tok imot delegasjonen. Han ga en innføring i Stortingets rolle og arbeidsform, og la særlig vekt på hvordan politiske prioriteringer formes i møte mellom fagkunnskap, verdier og kompromisser.

Senere møtte gruppen Ove Trellevik (H) og Lisa Marie Ness Klungland (Sp) fra Energi- og miljøkomiteen. Samtalen dreide seg om de politiske spenningene i norsk energipolitikk, hvor det er vanskelig å finne felles retning fordi partiene ofte opererer med blikket rettet mot neste valgkamp. Samt hvor krevende det er å tilrettelegge for langsiktige beslutninger, samtidig som de må navigere i et skiftende geopolitisk landskap.

Energiråd Ung fikk også fikk også et internasjonalt perspektiv gjennom et møte med møtet med Mr. Mykita Poturaiev MP, ukrainsk parlamentsmedlem og delegasjonsleder til OSSE i Verkhovna Rada. Han orienterte om den dramatiske situasjonen i Ukraina, og hvordan krigen har akselerert teknologisk innovasjon og nytenkning. Budskapet var klart, Russlands mål er ikke bare territoriell kontroll, men å undergrave tilliten som fundament i demokratiske samfunn, «To destroy Trust».

 

LES OGSÅ: Ti konkrete tips: Slik blir du en bedre selger

 

– Foregår med droner

– Dette er ikke en krig som tidligere. Rundt 90 prosent av kamphandlingene foregår med droner. Det handler ikke lenger bare om soldater, men om teknologi, innovasjon og evnen til å beholde sannheten, understreket Poturaiev.

Turen ble avsluttet i Næringslivets hus, der interesseorganisasjonen Fornybar Norge tok imot delegasjonen. Programmet, ledet av næringspolitisk rådgiver Tuva Kvåle, ga en bred innføring i hvilke rammebetingelser og utfordringer som preger den fornybare delen av energibransjen, både nasjonalt og i EU.

Blant innleggene var Jon Evang, bransjedirektør for havvind, som presenterte potensialet og flaskehalsene i utviklingen av havvind i Norge. Lars Bockmann, rådgiver på strømnett og marked, som snakket om kapasitetsutfordringer og behovet for nettutbygging. Ingun Spjelkavik, næringspolitisk rådgiver, som løftet fram hvordan medlemsbedriften også har fått større fokus på naturkrisen. Niklas Kalvø Tessem, leder for Brussel-kontoret, som ga et innblikk i hvordan europeisk klimapolitikk og Clean Industrial Act påvirker norske aktører.

 

LES OGSÅ: Tenker nytt på norsk sokkel

 

Studieturen har gitt medlemmene i Energiråd Ung en dypere forståelse av de politiske prosessene som påvirker energisektoren. Dette er viktig både for rådsarbeidet og for deltakernes rolle i virksomhetene de representerer. Fremtiden vil kreve mer av de som jobber i og med energibransjen. For å lykkes med det grønne skiftet, må vi forstå hvordan politikk formes og hvilke drivere som ligger bak beslutningene. Turen til Oslo har gitt Energiråd Ung verktøy til å delta mer aktivt i samfunnsdebatten og arbeide strategisk for å fremme gode løsninger.

 

Om Energiråd Ung

Energiråd Ung er en sparringspartner for prosjektet Energihovedstaden, og skal bidra til å styrke Stavanger-regionens posisjon som ledende energiregion. Rådet består av unge talenter fra næringslivet, og skal løfte fram perspektiver, innsikt og ideer som støtter opp om en bærekraftig og fremtidsrettet utvikling av energinæringen.

Andre liknende nyheter

Snur om utenlandske studenter: – Godt nytt for UiS og næringslivet

– Mellom 85 og 80 prosent av utenlandsstudentene blir værende igjen i regionen og Norge etter endt utdanning. Når næringslivet skriker etter arbeidskr…

Ryfast-bompengene kuttes med 33 prosent

– På høy tid. Kuttet betyr mye for folk og for næringslivet.

Minge talte til masterstudentene: – Bli i Stavanger

Harald Minge var hovedtaler da 275 ferske masterstudenter ved UiS hadde sin masterseremoni mandag. – Dette er utrolig kompetente studenter fra 37 fors…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra Intuvio