Et langt liv med skarp kniv
Albert Idsøe Jr. er den sjette i familierekken som styrer den populære kjøtt- og pølsebutikken i Verksgata. Han tar titt og ofte et tak bak butikkdisken sammen med medarbeiderne sine.

Et langt liv med skarp kniv

Albert Idsøe Jr. forsyner kunder fra fjernt og nær med delikatesser fra en av de mest avholdte familiebedriftene i Stavanger. Nå utvides virksomheten i Verksgata.
01.november 2022 Tekst: Frode Berge, Foto: Henrik Moksnes, Bitmap

Hvis det noen gang skal gjennomføres en kåring av den mest kjente og populære familiebriften i Stavanger, så ville A. Idsøe figurert i det absolutte favorittsjiktet.

Kjøtt- og pølseforretningen i Verksgata er i sitt 194 virkeår, og like vital som en topptrent 20-åring. Nå utvides virksomheten til også å omfatte restaurantdrift.

– Vi har kjøpt nabobygget til butikken vår i Verksgata. Dette er vi nå godt i gang med å bygge om til restaurant og selskapslokaler. Her blir det lunsjservering på dagtid, og middagsservering om kvelden. Menyen vil være preget av grillmat, spekemat og oster. Vi håper å kunne åpne i februar-mars neste år, og gleder oss veldig, forteller Albert Idsøe Jr.

Stolt historie
Albert Idsøe Jr. er faktisk den sjette i familierekken som styrer skuta i en butikk som drar seg mot 200-årsmerket. Historien er lang, mangslungen, og stolt. Til grunn for alle deler av virksomheten ligger respekten for håndverket, evnen til fornyelse, og et kompromissløst forhold til kvaliteten på råvarene.

Det hele ble startet i 1828 av Tore Idsø, som kom fra øya Idsø i Ryfylke. Tore Idsøe hadde en stund et gårdsbruk mellom Petrikirken og Blåsenborg. Mesteparten av disse eiendommene ble solgt, og pengene ble investert Bakerbryggen 8 som lå midt i den nåværende Verksgata. Tore slaktet, og kona Siri solgte kjøttet fra det som på folkemunne ble hetende «Issebuå». Ingen prangende butikk, men et stort framskritt fra hjemmeslakt og torgsalg.
I 1855 overtok sønnen Albert ansvaret. Bedriften hadde en lang blomstringstid, og var den første i sin bransje som anla eget fryseri, og tok i bruk både dampkraft og elektrisitet.

Nye lokaler
I 1898 flyttet butikken inn i større og bedre lokaler i Verksgata3 og 5, som er dagens tilholdssted. Albert sine to sønner, Albert og Adolf, overtok ansvaret i 1902, og la grunnlaget for det som skulle bli landets største private kjøttbedrift. Bedriften hadde på det meste over 70 ansatte. Under krisen i trettiårene og påfølgende krigsår, var mangelen på kjøpekraft og råvarer stor. Den faglige kreativiteten ble satt på harde prøver. Så fulgte etterkrigstiden, med rasjonering og prisreguleringer til ut på 60-tallet. I denne perioden kom bondesamvirket inn som en betydelig aktør, godt hjulpet av de politiske myndighetene. I 70-årene førte inntoget av supermarkedene til at vi kunne kjøpe et bredt utvalg kjøttprodukter sammen med melk og brød. Kjøttbutikkene fikk tøff konkurranse, og mange måtte kaste inn håndkleet.

 Holdt stand
1. Idsøe holdt imidlertid stand, nå under ledelse av Martins sønn, Albert. I 1999 overtok sjette generasjon i rett nedadstigende linje, Albert Jr. kniven. Det har vært et prinsipp ved hvert eneste generasjonsskifte at den «yngre» tidlig har tatt over ansvaret for å bringe bedriften videre. Her ligger sannsynligvis mye av årsaken til bedriftens motstandsdyktighet og suksess. De siste årene har butikken befestet sin posisjon som Stavangers spesialforretning for kjøtt og «fine food». A. Idsøe er stedet du gjerne går til de gangene du skal «dra til» litt ekstra på kjøkkenet. Du skal være ekstremt kresen for ikke å finne noe som faller i smak her. Enten vi snakker om det brede spekteret med kvalitetspølser, saftige entrecoter, møre biffer, nyrøkt pinnekjøtt, syltet rødløk eller mangoketsjup. 

Fra pandemi til strømkrise
Den lange historien til A. Idsøe har som kjent inneholdt både opp- og nedturer. Det samme kan definitivt sies om de siste to-tre årene.

– Vi har vært igjennom to gode pandemiår. For en virksomhet som vår, slår det jo positivt ut når folk holder seg hjemme. Mange har nok lagt inn litt ekstra i matbudsjettet, når den sosiale aktiviteten ellers har vært begrenset, sier Idsøe.

Nå er imidlertid gode pandemiår brutalt avløst av et heftig strømprissjokk.

– Vi driver en virksomhet som er veldig energikrevende, med kjøling, varmebehandling og speking, i tillegg til den ordinære butikkdriften. Vi bruker betydelige mengder strøm og gass. De vanvittige energiprisene vi opplever nå, slår knallhardt inn på bunnlinjen vår. I fjor hadde vi en samlet omsetning på rundt 460 millioner kroner, og et resultat på 14 millioner. I inneværende år ligger vi an til å gå et par millioner i minus. Dette på grunn av de vanvittige strøm – og gassprisene. Det er tøft, men vi skal klare oss.

Idsøe understreker at virksomheten nå gjennomfører tiltak for energieffektivisering, og at A. Idsøe langt i fra er alene om å bli rammet av prissjokket.

– En stor del av landets matproduksjon foregår i Rogaland, fordi de naturgitte forholdene er gode her. Samtidig er vi del av den strømsonen med de høyeste prisene i landet. Dette er helt klart tøft for mange, og myndighetene må stille opp og bidra.

Stolthet
For A. Idsøe er det opplagt en styrke å ha gjennomlevd både opp- og nedturer tidligere. Det å opparbeide motstandsdyktighet mot dårlige tider krever mye, men dyktige, motiverte medarbeidere hjelper mye.

  Jeg er stolt av medarbeiderne mine, de er veldig flinke folk. Det er viktig at vi har et arbeidsmiljø der de ansatte vil gå på jobb, og at vi kan ha det gøy. Videre er det viktig å ha en kultur der folk stiller opp for hverandre, hjelper hverandre, og viser gjensidig respekt. Jeg tror og håper at vi har et slikt miljø hos oss, sier Albert Idsø Jr.

Samtidig erkjenner han at bedriften har en del å gå på når det gjelder opplæring.

– Nyansatte blir gjerne satt til å jobbe sammen med mer erfarne kolleger, og lærer mye på den måten. Vi vil imidlertid ha bedre struktur på opplæringen, og dette er noe vi vil jobbe mer med i tiden som kommer.

Godt samarbeid
Arbeidet med å klargjøre det nyervervede nabobygget til restaurant pågår for fullt. Verksgata er preget av flott, gammel trehusbebyggelse, og det er ikke uvanlig at det i slike prosesser oppstår gnisninger mellom den næringsdrivende og byggesaksavdeling og byantikvar. Det er ikke tilfellet her.

– Jeg opplever at vi har et godt samarbeid med kommunen, blant andre byantikvaren. Folkene i kommunen er dyktige og engasjerte, og det er viktig at ombygginger av flotte trehus som disse, gjøres med respekt.

Albert Idsøe Jr. er generelt optimistisk med tanke på utviklingen i Stavanger sentrum.

– Både Verksgata og Pedersgata har fått et solid løft de siste årene. Det er kjempeviktig at vi legger til rette for flere arbeidsplasser, og flere boliger i sentrum. Jeg synes utviklingen er positiv, både i nabolaget vårt, og ellers i sentrum, avslutter Albert Idsøe Jr.

Fakta:
Navn: A. Idsøe AS
Type berdrift: Kjøtt,- pølse- og delikatesseforretning (snart restaurant i tillegg).
Etablert: 1828.
Antall ansatte: 70.
Omsetning (2021): Ca. 460 millioner NOK.
Resultat (2021): Ca. 14 millioner NOK.

Andre liknende nyheter

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner