Fakta, fake news og følelser
Ricky Gervais er mest kjent for rollen i komiserien Kontoret! Skuespiller, komiker, forfatter og regissør. I sine show dundrer han løs på polarisering, klimafornektelse, fake news og mye annet. Sitatet over er bare et av mange gode eksempler i en tid hvor fakta kontinuerlig utfordres og forvrenges i et stadig mer skyttergravpreget og følelsesladet debattklima.
Nylig ble det klart at Green Mountain ønsker å etablere et datasenter på Vagle i Sandnes. Siden utvikling av datasentre er gjeldende norsk politikk, ønsker vi også å legge til rette for dette i vårt eget fylke. Næringslivet skal transformere seg for at også kommende generasjoner har en jobb å gå til. Dessuten er datalagring kritisk infrastruktur som vi ikke kan klare oss uten.
Ikke alle er enige i at dyrbar norsk kraft skal brukes til dette formålet og de som plutselig får store industribygg i nabolaget er forståelig nok veldig sjelden begeistret. Resultatet ser vi på debattsidene i avisene og på sosiale medier. Det blir etablert stadig nye motstandsgrupper som ofte serverer konspirasjonsteorier, manipulerer fakta og bruker alle midler for å spre budskapet. Lokalt foregår rene hetsekampanjer mot politikere og deres familier når betente lokaliseringssaker skal behandles.
Aldri har det derfor vært viktigere med redaktørstyrte medier og ansvarlige politikere som kan akseptere fakta og forskning, bidra til en sivilisert debatt og ikke nøre opp under krefter som undergraver sannheten for å nå sine mål. Men fristelsen til å lefle med fakta kan bli for stor når ideologien står i veien, også for stortingsrepresentanter. Etter nyheten om etablering av datasenter på Vagle kom Mimir Kristjánsson med flere usanne påstander som gir kjærkommen næring til fake news-kreftene. Målgruppene: De som kjenner dyrtiden i lommeboken eller er imot TikTok. Her er tre av Kristjánssons påstander de siste ukene i Stavanger Aftenblad:
1. «Datasenteret vil sende strømprisene i Rogaland til himmels».
Dette er behørig tilbakevist og er en direkte faktafeil. Prispåvirkningen er minimal og ifølge Lyse dessuten lik for oss i Rogaland om et datasenter kommer på Sandnes, på Stord, i Kristiansand eller Skien, som befinner seg innenfor samme prisområde. Det har også minimal betydning om det bygges i Oslo, Sverige eller Danmark. Datasentre betaler dessuten nettleie, selv om fake news-gjengen prøver å hevde det motsatte. Nye aktører innen kraftkrevende industri vil faktisk dekke en stor del av den totale felles nettleien. Vi kan alltids stoppe utbygging av datasentre i Rogaland til fordel for andre land og byer, men da sender vi kraften fra oss som en uforedlet råvare i stedet for å skape lokale arbeidsplasser.
2. «Vi kan ikke gjøre hele fylket vårt om til en lagringsplass for kattevideoer på internett».
Dette er en hårreisende uttalelse som ikke står tilbake for det aller verste vi finner nattestid i kommentarfeltene på Facebook, og i 2024 føles det nesten komisk å måtte skrive at datasentre er en del av Norges kritiske infrastruktur, tilsvarende fiber- og mobilnett, og en sentral del av vår digitale grunnmur. Dette hevdes åpenbart mot bedre vitende for å spille opp følelsesregisteret til meningsfeller. Rå populisme.
3. «På Jørpeland vil dette (datasenter) helt konkret bidra til å fordrive annen næringsvirksomhet som kunne vært etablert på stålverkstomten».
Jaha! Og hvilken næringsvirksomhet tenker Kristjánsson på her? Hvem er fortrengt? Hvilke andre aktører har gjennom de siste årene ønsket å etablere seg på stålverktomten og investere fem milliarder kroner og skape et stort antall arbeidsplasser? Tvert imot har Jørpeland og Strand hatt mange år med nedadgående kurver og nedleggelser. Næringsforeningen har et eget lokalstyre i Ryfylke og sitter tett på denne prosessen. Vi snakker om et velegnet og etablert industriområde og det politiske flertallet er enige om å gripe muligheten. Problemet for Kristjánsson er at han er ideologisk imot denne industrien. Et støyende stålverk hadde han jublet for, men problemet er bare at verden går framover. Kanskje Rødt bør få inn et avsnitt om digitalisering i partiprogrammet?
Hva skal vi bruke den norske kraften til? Det er en nasjonal diskusjon som Kristjánsson forsøker å trekke inn i de lokale lokaliseringssakene. Per i dag eksisterer det et nasjonalt og forutsigbart rammeverk for industriutvikling. Alle de som ønsker å legge til rette for nye virksomheter i Norges langstrakte land opererer innenfor dette universet. Ja, Norge skal satse på datasentre! Ja, stortinget ønsker utvinning av havbunnsmineraler! Ja, det er norsk politikk at det skal legges til rette for havvind og så videre. Og som vi alle vet, er det store dilemmaer å ta stilling til innenfor alle disse områdene, spesielt når det gjelder hva kraften skal brukes til framover, enten det gjelder elektrifisering av sokkelen eller hvilken type aktører som bør få innpass i norske datasentre når knappheten på kraft gjør seg gjeldende. De debattene er viktige, men la de preges av fakta og ikke følelser eller blind ideologi.
Andre liknende nyheter
Byarkivet vil ha arkivet til bedriften din: – Historisk verdi
Stavanger byarkiv ønsker å bevare arkivet til bedrifter i fornybarnæringen. – Vi er bekymret for at mye kommer til å gå tapt.
Jæren: Fullt hus og stort engasjement
Det var dekket til 90 personer på Treffpunkt Jæren, men man måtte ut i gangen og hente flere stoler. Jærske muligheter og utfordringer ble diskutert,…
Green Mountain-rapport: Store ringvirkninger
Datasenteret på Rennesøy har siden byggingen i 2022 understøttet 1600 årsverk og 2,3 milliarder kroner i verdiskaping. – Svært viktig at vi får belyst…