Global vekst gir muligheter til norske leverandører
Equinor inviterer norske leverandører med på en reise internasjonalt. Anskaffelsesdirektør Peggy Krantz-Underland er ansvarlig for 140 milliarder kroner i årlige innkjøp for selskapet. Foto: Equinor

Global vekst gir muligheter til norske leverandører

Equinor har selv gått fra å være en nasjonal til en global aktør. Nå vil de ha med seg de norske leverandørene med på reisen ut i verden, med sin unike kompetanse fra norsk sokkkel.
22.oktober 2019 Av Lars Idar Waage

– Nå skjer det på ordentlig det vi i Norge har snakket om i mange år - viktigheten av å være tilstede internasjonalt. For Equinors del er vi nå operatør internasjonalt der vi tidligere har vært inne i partnerlisenser. Vi har gått fra å være et norsk olje- og gasselskap til å bli et internasjonalt energiselskap, forteller Peggy Krantz-Underland, anskaffelsesdirektør i Equinor.

Hun er sjefen for rundt 140 milliarder i årlige innkjøp til Equinor verden over. For Equinors del betyr det øverste ansvarlig for kontraktene med rundt 9000 leverandører. Når selskapet nå er operatør i både Storbritannia og Brasil betyr det at flere av leverandørene de bruker, er delaktige i prosjektene.

– Vi har sagt på våre leverandørdager, og i møter med våre leverandører, at markedene vi opererer i er globale, og vi tror vi har et konkurransefortrinn internasjonalt med vår erfaring fra norsk sokkel. Denne erfaringen har også våre leverandører og vi inviterer de med oss på denne reisen både innen olje og gass, men også innen havvind, sier direktøren.

I Canada har Equinor operatørlisens på Bay du Nord, som de nå jobber med. Her er det ikke tatt investeringsbeslutning, men Canada er et spennende markeded fremover sammen med blant andre Brasil, Mexicogulfen og Storbritannia..

– Tanken er at vi gjør en investeringsbeslutning i løpet av 2021, så det ligger litt frem i tid, sier hun.

 

Havvind

For leverandørene kan det bety å se på trendene og hvilke markeder som har potensiale. Å posisjonere seg og ikke minst ha en lokal forankring i området blir nemlig stadig viktigere. Både i Brasil og Canada er det ofte krav knyttet til lokalt innhold og tilstedeværelse. Kravene varierer fra lisens til lisens, og det er viktig at man forstår innholdet i disse. Som i Norge ønsker myndighetene at det gir lokale arbeidsplasser og verdiskaping.

– Equinor jobber både med gamle og nye leverandører internasjonalt, det viktige er at de leverer mer høy sikkerhet og god kvalitet, og kjenner lokale forhold, både innen arbeidsmarkedet og leverandørmarkedet. For mange av de store leverandørene betyr det at de har lokal tilstedeværelse, samtidig som de utnytter kompetansen i hele konsernet, forklarer Krantz-Underland og fortsetter.

– Et konkret eksempel er TechnipFMC i Canada, som har lokalkontorer som bidrar med sin kompetanse også utenfor sine området samtidig som de bruker kompetansen globalt i Canada.

Havvind er i vinden som aldri før og Equinor er med i flere sentrale prosjekter. I august fikk de inntil 2,3 milliarder kroner i Enova-støtte for å utvikle verdens første flytende havvindpark som skal forsyne olje- og gassinstallasjoner med fornybar kraft, Hywind Tampen. Kort tid senere ble Equinor og deres britiske partner SSE, tildelt kontrakter for å bygge ut tre prosjekter i Doggerbank-området på britisk sektor. 100 vindturbiner skal bygges og monteres og gi strøm til 4,5 millioner britiske husstander. Kontrakten betyr utbygginger for rundt 100 milliarder kroner, og Doggerbank vil bli verdens største havvindpark. Equinor har et mål om å være ledende innen havvind, og norske leverandører inviteres med på reisen.

– Doggerbank er et veldig spennende prosjekt og norske selskaper kan være aktuelle også her. For Doggerbank som for andre prosjekter ønsker vi å jobbe med de leverandørene som er konkurransedyktige og leverer godt på sikkerhet og kvalitet, mener anskaffelsesdirektøren.

 

Norsk sokkel

FPSO står for Floating Production, Storage and Offloading - flytende plattform med andre ord. Selskapet har tidligere hatt få FPSO-er i sin portefølje, men denne andelen vil øke i tiden fremover med blant annet tre spennende prosjekter i Brasil.

Selv om veksten på norsk sokkel forventes å være mindre de kommende årene, vil norsk sokkel fortsatt være ryggraden i Equinors portefølje og gi mye arbeid til leverandørene. Samtidig vil det være en annen type arbeid enn tidligere.

– Vi trodde jo i 2009 at vi ikke ville få utbygginger med de helt store dimensjonene, men det var før vi fant Johan Sverdrup og nå er feltet straks klart for oppstart. Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår på norsk sokkel, men sannsynligvis andre typer prosjekter, påpeker Krantz-Underland.

De virkelig store greenfield-prosjektene, altså nye utbygginger, kommer internasjonalt. På norsk sokkel vil utbyggingene i større grad være med andre type brønner, mindre fotavtrykk og mindre dimensjoner.

– Veikartet vi jobber ut fra sier produksjon på dagens nivå godt forbi 2030, så selv om det akkurat nå ser ut til å bli være store greenfield-prosjekter etter Johan Sverdrup fase to, Johan Castberg og Snorre Expansion-prosjektet, så kommer aktiviteten på norsk sokkel fortsatt til å være betydelig i mange mange år, sier hun.

Peggy Krantz-Underland har tidligere sittet i den internasjonale gruppen til Bergen Næringsråd, og nå sitter hun i næringsrådets styre. Hun ser viktigheten av hvordan de store aktørene kan hjelpe de mindre innen internasjonalisering.

– Fokuset på internasjonalisering er utrolig viktig, og det er flott at de lokale næringsforeningene også hjelper til. Equinor, som et stort og internasjonalt selskap, sitter også på bred kompetanse her som vi kan dele. I mindre bedrifter har man ikke nødvendigvis denne kompetansen internt, og hjelpen fra eksempelvis Eksportrådet og Innovasjon Norge er svært verdifull, mener hun.

Andre liknende nyheter

Aksjeåret: Hvem leder etter 1. kvartal?

Slik ligger det an med 2024-aksjene ekspertene plukket ut på Aksjeåret i januar.

Ventyr på Stavanger-besøk: – Vil satse lokalt

88 vindmøller på et område like stort som Bjerkreim midt i sjøen. Med base i Stavanger-regionen tror Ventyr på lukrative ringvirkninger for det offsho…

Derfor må du på Leandagen

– Få det beste ut av bedriften og menneskene som jobber der.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner