Herbarium gir 500 arbeidsplasser i sentrum
500 personer vil ha sin arbeidsplass i Herbarium i Stavanger sentrum når det står endelig ferdig. (Foto: Henrik Moksnes/Bitmap).

Herbarium gir 500 arbeidsplasser i sentrum

Herbarium er ikke bare et av de største byggeprosjektene i Stavanger sentrum i moderne tid. Når de siste leietakerne flytter inn i januar vil nærmere 500 personer ha sin daglige arbeidsplass i et moderne bygg som allerede har fått stor oppmerksomhet.
24.september 2019 Av Ståle Frafjord

Butikkdelen av Herbarium vil ha sin offisielle åpning allerede i oktober. Tre måneder senere kan daglig leder i Øgreid Eiendom. Kjetil Thulin, ønske velkommen til nær 370 ansatte som vil ta i bruk kontorarbeidsplassene som bygges i de fem øverste etasjene. Da flytter ansatte i Stavanger kommune inn i 3. og 4. etasje, mens advokatfirmaet Kluge legger beslag på de tre øverste etasjene - og trolig byens flotteste utsikt mot Vågen, innseilingen og store deler av sentrumsbebyggelsen.

– Pr i dag er 90 prosent av lokalene utleid. Vi mangler det vi håper blir en restaurant i 1. etasje og har også ledig et større butikklokale i 2. etasje. Ellers er alt på plass, sier Thulin.

 

Tøft marked

Markedet innenfor varehandel har vært tøft over lengre tid, og ble ikke bedre da oljenedturen satte inn for alvor i 2014. Det har også Øgreid Eiendom fått merke. Da senteret ble planlagt og prosjektert levde hele regionen på en høykonjunktur, for så å oppleve en brutal nedtur. I dag er framtidsutsiktene lysere.

– Vi har jobbet med Stavanger sentrum, meklere og mange andre aktører både lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å fylle opp lokalene. Innenfor retail vil de fleste i dag bevare de lokalene de har og tør kanskje ikke gjøre så mye nytt. Vi har satset på et senter som skal være et lokalt nærsenter for Bjergsted, Eiganes og Vestre platå i tillegg til å være et sentrumssenter som byen ellers vil bruke, sier Thulin.

 

Høy omsetning

Straen-senteret har historisk sett vært det senteret som har omsatte mest pr kvadratmeter i regionen. Det har Øgreid et mål om at senteret fortsatt skal gjøre. I praksis betyr det et butikksenter for varehandel som i tillegg til dagligvarehandelen til Helgø Meny og Vinmonopolet kan tilby frisør, apotek, bokhandel, blomster, bakeriutsalg og andre typer butikker eller servicehandel som alle behov for.

– Parkeringsplassene er i så måte veldig viktig. De avgjør om kundene kjøper melk og brød og gjør storhandel. Vi kan tilby mange parkeringsplasser ved senteret, og parkeringsanlegget er også knyttet til det offentlige parkeringsanlegget P-Kyrre med utkjøring også ved Straen, sier Thulin.

Om få uker kan Kjetil Thulin ønsker velkommen til åpningen av butikkdelen av Herbarium. På nyåret skal kontorarbeidsplassene stå ferdig til innflytting – med takterrasse og utsikt over sentrum.

Snøhetta

Det er Snøhetta som har stått for arkitekturen til Herbarium. Naturstein, skifer og glass er det bærende ytre elementet. I tillegg vil senteret være preget av både grøntarealer og parkområde.

– Hele prosjektet skulle ha en grønn tråd, og det har vi fått. Resultatet er blitt tøffere enn det jeg noen gang hadde forespeilt meg. Vi har stolt på arkitektene, og det har vi gjort rett i. Jeg tror at mange vil se på bygget som en attraksjon i seg selv for Stavanger. Vi har ikke gjort det

lett for oss selv, men jeg tror vi har gjort noe som står seg og som vi kan være stolte av, sier Thulin.

 

Lang tid

Øgreid Eiendom kjøpte Straen-senteret i 2007. Prosessen for å få prosjektet har vært langvarig og kronglete.

– Men prosessen i selve byggeprosjektet har vært bra. Kommunen har – etter at vi fikk rammetillatelse – lagt forholdene veldig godt til rette for byggeprosjektet– ikke minst gjennom å stenge Lars Hertervigs vei i byggeperioden. Det lettet jobben veldig for entreprenørene.

Det er Kruse Smith som har stått for selve byggingen av Herbarium. På det meste har om lag 160 personer vært sysselsatt med byggingen. Ombyggingen har vært ekstra vært krevende fordi store deler av senteret har hatt åpent i selve byggeperioden.

Området Ankerkvartalet, Rådhuskvartalet, Tveteraasgården og Herbarium vil alene huse nær 2500 arbeidsplasser i sentrum når Herbarium står endelig ferdig. Totalt utgjør butikkdelen 10 000 m2, mens kontorarealene er på 7 500 m2.

 

Flere arbeidsplasser

Arealledigheten i Stavanger sentrum ligger i dag på 8-9 prosent. Men det meste av disse ledige kvadratmeterne er små lokaler i gamle bygg.

– Markedet er annerledes for nye og moderne kontorbygg. De byggene har kommet en gang hvert femtende år, og har vært vanskeligere å få godkjent og bygget. Prosessene har også vært veldig krevende, sier Thulin.

Det er det mange som ønsker å gjøre noe med. Et av målene i den nye sentrumsplanen er å skape flere kontorarbeidsplasser i sentrum, og også gjøre prosessene enklere. Når ca 280 kommuneansatte etter nyttår flytter inn i Herbarium, blir tilsvarende mange plasser ledig i kommunens nåværende leielokaler i Arne Rettedals gate ved St. Olav. Øgreid Eiendom har også kjøpt Olav Vs gate 11, nettopp med tanke på å utvikle denne eiendommen sammen med Høgevoll ADS for å kunne tilby større kontorlokaler i sentrumskjernen.

– Det er mange kunder som ønsker denne typen lokaler i sentrum. Det vil også være med på å styrke sentrum for fremtiden, sier Thulin.

 

 

Andre liknende nyheter

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

LEDER: Det nye Vestlandet

Påsken ble ikke så stille som planlagt! I palmehelgen sendte nemlig Næringsforeningen denne tegningen til Bergens Tidende. Da smalt det skikkelig i ko…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner