Høyteknologisk industri på Tau
Leif­ Petter­ Skaar­ og ­de­ ansatte­ ser­ ut ­til ­å­ klare ­seg­ bra i 2020. En svært god inngang til året og en skikkelig ­sluttspurt­ kan ­sørge ­for­ en ­omsetning­ over­budsjett.­ Om­ pandemien­ holder­ seg­ på­ en ­viss­ avstand. Foto: Lars Idar Waage

Høyteknologisk industri på Tau

Du trenger ikke dra til Kina for å få laget høyteknologiske og elektroniske komponenter. Hos Westcontrol på Tau produseres det alt fra billadere til high-end hifi-anlegg, bokstavelig på løpende bånd.
18.november 2020 Av Lars Idar Waage

Westcontrol AS
Etablert: 1992
Daglig leder: Leif Petter Skaar
Antall ansatte: 120 (Tau)
Omsetning: 275 MNOK (Tau)
Internett: westcontrol.com
Inne i den ene enden av bygget står tre ansatte på rad og setter sammen del etter del, ferdigstiller og tester Zaptecs billadere før de sendes ut til kundene. Over 100 ladere forlater fabrikken på Tau hver eneste dag og ut til kunder og forhandlere. Samarbeidet mellom Westcontrol og Zaptec er et eksempel på lokale gründere som får kortreiste produkter, fra andre siden av fjorden.
– Zaptec har fått det virkelig godt til og er blitt en stor og lokal kunde, men vi har også et samarbeid med andre gründere som kommer etter og vil posisjonere seg på sine områder som Tidewave og Heimdall Power, forklarer Leif Petter Skaar, daglig leder i Westcontrol.

Selskapet ser på seg selv som et systemhus som er med på å utvikle idéer til prototyper og kommersialsisering av produkter. Mange gründere kommer med en idé som selskapet er med på å videreutvikle eller i noen tilfeller skrote idéen.
– Dersom produktet kommersialiseres håper jo vi å være med på den videre reisen og produsere produktet, sier han.

 

Nær kunder

En av styrkene til selskapet er industrialisering, altså å hele tiden være med kunden å strategisk optimalisere produktet. Gjerne på funksjonalitet, men også på produksjonsvennlighet, det vil si at man ser på tilgjengeligheten på komponenter og gjør smarte valg i produksjonen.
– Teknologien utvikles hele tiden og ingen produkter er statiske lenge, de må videreutvikles og oppgraderes. Som kunde har du behov for å være i førersetet i denne utviklingen, og vi ser at nærheten mellom oss og kundene er en stor styrke.
I 2020 har nærhet til kundene blitt enda enklere. Med Ryfast og firefelts undersjøisk tunnell rett fra Stavanger sentrum. Samtidig er det lavkostland, spesielt i Asia med Kina i spissen, som er den største konkurrenten for Westcontrol.
– Totalprisen er ikke nødvendigvis høyere ved å velge oss kontra Kina. Mange tar ikke høyde for leveringstid og utfordringer med logistikk og kulturforskjeller. På toppen kommer reisekostnadene. Vi er en kort biltur unna, påpeker han.
Den siste tiden har den daglige lederen vært i kontakt med flere selskaper som har tapt både tid og penger på grunn av store forsinkelser i leveranser fra asiatiske leverandører.
– For mange bedrifter kan det koste dyrt dessverre, og vi skal være konkurransedyktige på pris, mener han.

 

Godt år

Westcontrol startet som et gründerselskap i 1992. Skaar har vært ansatt i 24 år og begynte med økonomi, personal og administrasjon. Likevel var han også en slags lagermedarbeider. Ved slutten av dagen gikk han på lageret og pakket dagens produksjon før han kjørte til Posten for å sende varer til kundene.
– Potet var kanskje den mest korrekte stillingstittelen, sier han og smiler.
Han mener derimot at det gir en god forståelse av hva gründere går gjennom, siden selskapet har vært i akkurat samme situasjon selv. På den tiden omsatte selskapet for 6,5 millioner kroner og alle problemene ble løst rundt bordet.
– Vi har kjent på alle endringene som skjer når man vokser som selskap, sier han.
2020 ser ut til å bli et bra år for Tau-bedriften, til tross for at det så mørkt ut ved inngangen til sommeren. Nedstengingen i vår gjorde at de måtte tære på ordrereservene, og innføre kostnadskutt og permitteringer. I september var derimot alle ansatte tilbake på jobb og forsetter trenden vil de ha en omsetning over budsjett.
– Året startet veldig bra og nå har vi en skikkelig sluttspurt. Vi håper derfor at vi kan holde tempoet oppe videre, sier den daglige lederen.

 

Robotisering

Foruten de lokale kundene, er det kunder fra store deler av Norge og enkelte internasjonale kunder. Av de utenlandske kundene er det flere norske bedrifter som har flyttet sin ege produksjon utenlands, men likevel fortsatt samarbeidet med Westcontrol.
– En av våre kunder flyttet ut av Norge for 20 år siden, men vi leverer fortsatt til dem, men nå til et annet europeisk land, sier han.
Helt borti et hjørne jobber en robot i det stille mens den klargjør kabelbiter til produksjonen. Med et jevnt tempo jobber den helt uten pause. Robotiseringen har for lengst kommet til industrien, og Skaar tror det kommer en robotiseringsrevolusjon som han ønsker velkommen. Westcontrol har derfor inngått et samarbeid med Comrod. Comrod kjøpte opp Sørskår Mek. Verksted og så har Westcontrol slått sin automasjonsavdeling sammen med Sørskår. Dermed kan de utnytte robotteknologi på både den mekaniske delen og automatiseringssiden.
– Produksjonsmaskinene koster det samme som i et lavkostland, så ved å effektivisere her utjevner vi lønnsforskjellene mellom landene. Vi vil ha høykompetente folk og ligge langt fremme teknologisk med tanke på produksjonsutstyr. Vi har innsett at både oss og Comrod, og sikkert mange andre, trenger å robotisere prosessen sin. Derfor vil vi også tilby denne tjenesten til markedet, forklarer Skaar.

 

Høy kompetanse

Ved siden av fabrikken på Tau har Westcontrol også en fabrikk i Egersund og er hovedaksjonær i Berget AS på Notodden. Til sammen har de over 250 ansatte og omsetter totalt for over 450 millioner kroner i 2020. Fabrikken på Tau står for 275 av de 450 millionene og har 120 ansatte. I utviklingsavdelingen jobber det folk med høy utdannelse, som ingeniører og sivilingeniører innen elektronikkfag, en matematiker, programmerer og fysiker.

–I produksjonen er det hovedsakelig ingeniører og dataelektronikere med fagbrev og en andel ufaglærte. Felles for alle er at vi har ekstremt flinke folk med lang erfaring, sier han.
– Hvordan er tilgangen på kompetanse?
– Vi har klart oss godt, selv om det har variert med årene og det har vært litt vanskeligere i nyere tid. Men jeg vil ikke si det har vært kritisk til nå.
– Fremtiden, hvordan ser den ut?
– Westcontrol vil ha en videre vekst, men jeg ser nok at en videre vekst vil skje i et samarbeid mellom oss og gründerselskaper innen grønn teknologi og helse.

Andre liknende nyheter

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

LEDER: Det nye Vestlandet

Påsken ble ikke så stille som planlagt! I palmehelgen sendte nemlig Næringsforeningen denne tegningen til Bergens Tidende. Da smalt det skikkelig i ko…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner