Hvem skal gjøre jobben?

Hvem skal gjøre jobben?

Hva skjer når alle har store planer, med enormt behov for arbeidskraft - og alt haster? Jeg er neimen ikke sikker, men som fireåringen hjemme sier, nå er det «bånn gass»!
21.februar 2023 Av Inger Johanne Stenberg, kommunikasjonsdirektør i ONS

Det skal bygges ut for 300 milliarder kroner på sokkelen de neste årene, det skal bygges batterifabrikker både her og der. Havvindgjengen tripper mens de venter på tildeling av områder, og det planlegges rør, lagring og frakt av både CO2 og hydrogen på tvers av havområder og land. Det har vel sjelden vært så stor spredning og så stor giv på kryss og tvers av energiformer, energibærere og lavkarbonløsninger. Men hva i all verden betyr det? For deg, for meg, for barna våre – og for næringslivet i Norge og Rogaland?

Alle har behov
Vi snakker så altfor ofte om alle disse prosjektene hver for seg, som ulike siloer med helt unike sett av arbeidere som skal løse de enkelte utfordringene. Men alle disse enorme milliardprosjektene har noe til felles. Alle har behov for ingeniører – i meget bred forstand,
stål og konstruksjon, databehandlere og utviklere, kommunikasjonsfolk, økonomer, geologer, sjøfolk og skip, verft - og mye mer.

Så hva gjør vi når Equinor skal ansette 2000 bare i Norge neste år, leverandørene halser etter, men ikke kan tilby samme vilkår, Aker BP leverer et titalls utbyggingsplaner hvorav Yggdrasil i seg selv utgjør 200 milliarder kroner i investeringer, og verft og leverandører har 2014 friskt i minne? Når vindselskapene dukker opp som paddehatter, og vi har en energikrise hvor vi både må tenke kortsiktig og langsiktig på en gang? Og hva med de enorme batterisatsingene som vil kreve kompetanse vi ikke har? 

Er ungdom redningen?
Er det de unge som skal fikse det? Eller er det omskolering? Det korte svaret er nok at vi må gjøre alt. Men da er det bekymringsverdig at vi jobber i siloer, at det litt for raskt innføres studieavgift for tredjelandsstudenter (utenfor EØS) som setter realfagslinjer i fare og at ungdommen vår ikke velger «oljefag», nettopp fordi det er «oljefag».

Demografiendringene foran oss gjør at vi vil trenge alle hender på dekk, uansett smartere jobbing, færre offshore eller at digitaliseringen kommer inn over alt.

Det kan sikkert være gode argumenter for og imot studieavgift for studenter utenfor EØS, men det sier noe når det er de som i mange tilfeller sikrer våre tekniske- og naturvitenskaplige studietilbud – eller det mange vil kalle oljefag.

Også grønne fag
Og hva er oljefag? Oljefag er alle retningene som nevnt over, men disse retningene er også «grønne fag», de kan og være «klimafag» eller «endre-verden-fag». Og det er her en del av nøkkelen ligger spør du meg.

Jeg håper og ber næringsliv, det offentlige, akademia og oss foreldre om å vise muligheter som kommer når vi snakker sammen på tvers. Om å ikke omtale fag som grønne eller oljete, men som viktige for å løse energikrise og skape en god verden. For når alt kommer til alt vil vi trenge flere ingeniører enn influensere, uavhengig av fagfelt som opprinnelig ble valgt. Men ideelt sett skulle vi kanskje hatt noen energiinfluensere?

Det er fantastiske spennende å følge energiindustrien nå, på godt og vondt. Vi sitter på verdens grønneste gren, og har luksusproblemer andre bare kan drømme om. Så hva vil jeg med dette? Jeg vil at vi snakker sammen, at vi er litt rause. For vi kommer til å få noen prioriteringer fremover. Og det kan være noen prosjekter vil måtte gå foran andre, og noen kommer til å koke bort i kålen.

Men alt i alt så kommer arbeidskraften til å være steder hvor de ansatte opplever å bli hørt, samarbeid på tvers prioriteres, og med gode ledere som ser de ansatte og opplever at det settes en retning medarbeidere kan stå for. Ingen av oss er utlært den dagen vi går ut av skolen, så la oss vise det. La oss vise de gode eksemplene på hun som tok en automatikerutdannelse og endte opp som bærekrafssjef. Han som jobbet som renholder offshore, og som nå er sjef for digitalisering i et energiselskap. Han som var plattformsjef og som nå jobber med batteriforskning. Eller meg som studerte russisk og journalistikk, og nå får jobbe med å samle hele energibransjen for å snakke på kryss og tvers å finne gode løsninger.

Tar du utfordringen?

Andre liknende nyheter

Roboter på styremøtet: Fremtiden er nå!

I det pulserende forretningslandskapet for 2024 tar bedrifter steget inn i en ny æra, der roboter ikke bare er medhjelpere, men også støtter beslutnin…

NTP: En seier for Østlandet og Jernbaneprosjekter rundt Oslo

– Uten innsatsen til Rogalendinger i regjeringsapparatet hadde dette vært katastrofalt. Nå har vi fått noen plaster på såret, men såret er likefult åp…

Stavanger-selskapet Lingu vinner nasjonalt anbud med innovative løsninger

Stavanger-bedriften Lingu har nylig markert seg nasjonalt ved å vinne et omfattende anbud for digital språkopplæring, en milepæl som bekrefter selskap…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner