Kjapp bistand og hjelp til lokalt næringsliv
John Sjursø er styreleder i Stavanger Røde Kors

Kjapp bistand og hjelp til lokalt næringsliv

Krigen i Ukraina føles veldig nær, men det er den store strømmen av folk som er på flykt som kanskje gjør sterkest inntrykk på folk og næringsliv. Styreleder i Stavanger Røde Kors, John Sjursø, forteller at det er mange som ønsker å hjelpe.
14.mars 2022 Av Marius Johnsen

– Akkurat før jeg gikk i studio, så fikk jeg vite at vi har fått 100 nye frivillige som ønsker å være med på denne aksjonen. Det er et imponerende tall, og så fort, sier Sjursø.

 

Psykososial førstehjelp
Røde Kors har lang erfaring med å sy sammen aktiviteter for flyktninger som kommer til et nytt land. Flyktningene som kommer fra Ukraina til Stavanger, er i første omgang kvinner og barn. Språktrening, Barnas Røde Kors og Flyktningguide er viktige tilbud som Stavanger Røde Kors vil bidra med. Det er også slik at de eksisterende tilbudene og aktivitetene som Røde Kors vanligvis har, lett kan tilpasses for å være mer rettet mot nye behov som eventuelt måtte oppstå.

 

– Det viktigste er at vi er mennesker som møter mennesker. De som kommer nå i første bølge er barn og kvinner. De er sterkt traumatisert, de trenger helsehjelp, men så trenger de også en skulder å lene seg mot. Et menneske å snakke med, og der har vi ganske mange frivillige som har gått kurs i psykososial førstehjelp, som er i stand til å ta godt imot dem. Det er på en måte der vi skal være også, påpeker styrelederen.  

 

Lokale forespørsler videreformidles til det aktuelle landet
Flere bedrifter i regionen har tatt kontakt med John, med et sterkt ønske om å bidra på tvers av landegrenser. Siden Røde Kors Stavanger er en del av en større internasjonal hjelpeorganisasjon, så vil alle slike ønsker videreformidles til det aktuelle landet.

 

– Vi kanaliserer selvfølgelig også forespørsler til Norges Røde Kors og til den internasjonale Røde Kors. Jeg fikk en henvendelse senest for et par dager siden fra Halliburton, som vil stille opp, og som er en god samarbeidspartner med Røde Kors. Så da kanaliserte jeg det via Norges Røde Kors som tok det videre internasjonalt. Dette fordi at Halliburton ønsker å stille opp i Polen med hjelp, forteller Sjursø.

 

Hjelp til folk i Ukraina og lokalt næringsliv
Behovet for medisiner, sanitærartikkeler, vann og mat er økende. Klær trengs ikke, da det ligger haugevis av innsendte klær ved grensen mellom Polen og Ukraina. Det raskeste og enkleste, det er å gi pengestøtte til en organisasjon som man har tillitt til.

 

– Altså det enkleste og raskeste, er å gi penger. Det er slik at det er et stort behov for både medisiner, sanitærartikler, vann, mat og alt mulig lokalt. Dette kan kjøpes lokalt og da gjør man to ting: man hjelper raskt og man hjelper lokalt næringsliv, forklarer John.

Største flyktningstrøm siden 2. verdenskrig  
På spørsmål om hvorfor engasjementet er så stort, så er avstand til Ukraina en faktor, men ikke minst den store strømmen av mennesker som nå flykter fra sine hus og hjem.

– Jeg tror at det er fordi at dette er så voldsomt. Det er den største strømmen av flyktninger siden 2. verdenskrig. Jeg tror mengden er det som gjør størst inntrykk, også får vi inn via media ganske sterke inntrykk i stuene våre. Det gjør veldig sterke inntrykk når du ser folk som ligger i bomberom, som blir bombet sønder og sammen. Det er klart at det gjør et veldig sterkt inntrykk, men så skal vi ikke glemme, og det gjør ikke Røde Kors heller, at det finnes ganske mange flyktninger i verden. Det finnes mange millioner flyktninger som ikke er en del av denne katastrofen, som også vi også må stille opp for, konkluderer styreleder John Sjursø.

Intervjuet med John Sjursø fra GoHelg Næringslivet, kan sees i sin helhet her:   

Andre liknende nyheter

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

LEDER: Det nye Vestlandet

Påsken ble ikke så stille som planlagt! I palmehelgen sendte nemlig Næringsforeningen denne tegningen til Bergens Tidende. Da smalt det skikkelig i ko…

Aksjeåret: Hvem leder etter 1. kvartal?

Slik ligger det an med 2024-aksjene ekspertene plukket ut på Aksjeåret i januar.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner