Nordic Edge - et internasjonalt kinderegg
Nordic Edge Expo 2019 starter 24. september og som i fjor blir det en viktig møteplass for alle som er opptatt av å utvikle bærekraftige byer å bo og leve i. Foto: Marius Vervik

Nordic Edge - et internasjonalt kinderegg

Nordic Edge har blitt Nord-Europas største og viktigste møteplass for alle som er opptatt av å utvikle bærekraftige byer å bo og leve i. Nå utvides det til andre deler av verden, men først er det hovedkonferanse i Stavanger i september.
22.august 2019 Av Lars Idar Waage

På fire år har Nordic Edge med sin årlige konferanse og utstilling tatt en ledende posisjon for å fremme Norden med sine løsninger innen smarte og bærekraftige samfunn. I år vil over 40 medarrangører fra inn- og utland stå for faglig innhold - deriblant EU-kommisjonen.

- Det er definitivt en fjær i hatten at EU-kommisjonen i år er representert i flere sesjoner. Her ligger det hardt arbeid bak, og vi må berømme Stavangerregionens Europakontor i Brussel og deres innsats for å legge til rette for dette, sier Mona Vervik, direktør i Nordic Edge Expo.

Kommisjonen vil selvsagt være involvert i avslutningskonferansen til Triangulum, der Stavanger er én av tre fyrtårnbyer.

– Under Nordic Edge skal de også avslutte noen prosjekter innen Horisont2020, samt vise nye muligheter og finansieringsordninger innen Horisont Europa - Positive City Exchange og Making Cities, sier Karina Lavik, kommunikasjonsrådgiver i Nordic Edge.

EU-Kommisjonen vil delta fra hovedscenen, ha flere sesjoner og workshops under konferansen og selvsagt være involvert i avslutningskonferansen til Triangulum, der Stavanger er én av tre fyrtårnbyer. Oslo politidistrikt, KS, DOGA, UiS og Universitet i Bergen er blant de norske medarrangørene. Det kommer flere europeiske nettverk. Fra Norden kommer blant annet Gate 21, et nettverk av 40 danske byer, Finland stiller med innovasjonssenteret Forum Virium og de seks største finske byene.


Mona Vervik, direktør i Nordic Edge Expo. Foto: Marie von Krogh

Bærekraft

Årets konferanse har temaet “Life Actually” for å gjenspeile at menneskene står i fokus for utviklingen. Teknologien i seg selv skal ikke drive samfunnsutviklingen. Det er samspillet mellom mennesker og teknologi som skaper muligheter.

– Et sentralt tema her blir etikk i en stadig mer digitalisert hverdag. Den raske utviklingen vi er vitne til, åpner for etiske og juridiske dilemmaer og utfordringer. Hvordan det påvirker oss og hvorvidt lovgivningen klarer å henge med står på agendaen, forklarer Vervik.

Flere av arrangementene vil også ha fokus på bærekraft, og enkelte vil ha et yngre publikum enn det som kanskje er vanlig på Nordic Edge Expo. Blant annet vil det toges inn ungdommer fra hele Norge til Next Generation i regi av NTNU, Trondheim kommune og IKT Norge.

– For unge miljøaktivister vil det nok være både nye inspirasjonskilder og en møteplass for likesinnede. Sofie Nordvik er en av hovedtalerne i år. Hun var sentral i organiseringen av skolestreikene og skal samle innspill som hun skal ta med seg til FNs klimatoppmøte i Chile, sier direktøren.

 

Offentlig og privat

Under middagen på tirsdagen vil det bli delt ut priser fra ICLEI. Oslo er nominert sammen med Zürich og 14 andre, der det deles ut priser innen fire forskjellige kategorier under temaet innovative og bærekraftige anskaffelser.

– ICLEI er et europeisk nettverk, og prisen er stor i europeisk sammenheng. I fjor var Barcelona og Rotterdam blant vinnerne, sier kommunikasjonsrådgiver i Nordic Edge, Karina Lavik.

Rundt halvparten av deltakerne under Nordic Edge Expo er fra det offentlige eller offentlig eide virksomheter og det kommer fra delegasjoner fra hele verden, ikke bare Norden.

– De fleste er fra Europa, men vi har fått et internasjonalt fotfeste og ser fram til å ta i mot deltakere fra store deler av verden. I år arrangerte vi den første Nordic Edge China, med konferanse i Beijing og seminar i Shanghai og Ningbo. Her var det flere hundre som ikke fikk plass, sier Vervik og fortsetter:

– Det er fantastisk at Nordic Edge Expo på så kort tid har opparbeidet seg et rennomé som en viktig møteplass. Det skal Stavanger være kry av, og at vi i tillegg har et godt, lokalt forankret engasjement gjennom eiere, medarrangører og samarbeidspartnere, sier hun.

Norden ut i verden

Neste år kan det internasjonale fotfestet bli enda større. Da planlegges det konferanser i både Asia og USA, i tillegg til hovedkonferansen i Stavanger. Et av målene er nettopp å utvikle Nordic Edge Expo internasjonalt.

– Nordic Edge tar Norden med seg ut i verden. Der ute er det stor interesse for å høre om hvordan den nordiske modellen fungerer, og vi tar med oss løsninger både fra næringsliv og det offentlige fra alle de fem nordiske landene og viser dem til resten av verden, sier Vervik.

I mellomtiden skal de organisere den nordiske paviljongen under European Utility Week i Paris og representere Stavanger Smart Region på konferanse i Barcelona sammen med Stavanger og Sandnes kommune, UiS og Greater Stavanger. Men først er det Nordic Edge Expo i Stavanger Forum.

– Årets utgave blir som alltid innholdsrik med mange utstillere og et bra program. Jeg gleder meg spesielt til at politiet skal snakke om balansen mellom overvåkning og trygghet og Kim Escherich fra IBM som skal snakke om etikk innen teknologi, og hvor grensene går, sier Vervik. 

Fem høydepunkter under Nordic Edge 2019:

  1. Lansering av nasjonalt Smartbyveikart i regi av DOGA og Nettverket Smartbyene
  2. Toppledermøte der de nordiske land deler utfordringer, løsninger og samarbeid i smarte byer, fasilitert av det nordiske smartbynettverket med støtte fra Nordisk ministerråds utøvende organ, Nordic Innovation
  3. Kompetanse- og teknologioverføring fra olje og gass til nye markeder av Pumps & Pipes Norge
  4. Etiske dilemmaer for politi i smarte byer i regi av Oslo Politidistrikt sammen med NTNU, Oslo kommune Beredskapsetat, Bergen kommune og Sporveien
  5. Lansering av verdens første innovasjonsbarometer i offentlig sektor. Rapporten er utarbeidet av alle de fem nordiske land.

Andre liknende nyheter

Offentlig sektor som innovasjonsmotor

Hvert år kjøper det offentlige inn varer og tjenester for nærmere 600 millarder kroner. Å bruke en større andel av disse milliardene til å etterspørre…

Smir så lenge stålet varmer

Han trives minst like godt i produksjonshallen som bak tegnebrettet på kontoret, og karakteriserer sine ansatte som venner. Svein Westlund Kristiansen…

Dårlig ledelse?

En tredjedel av norske medarbeidere sier at de har ledere som er så dårlige, at disse står i veien for at medarbeiderne kan gjøre en god jobb. Men, er…

© Næringsforeningen 2019-2021 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner