Øker respekten for faget

Øker respekten for faget

Linda Fornes har ikke telling på hvor mange ganger hun har fått kommentarer om bæsj og tiss i forbindelse med sitt eget yrke. Etter 13 år i bransjen, så var det på høy tid å gjøre noe med saken.
25.februar 2022 Av Marius Johnsen

Fornes jobber nemlig på IVARs sentralrenseanlegg som driftstekniker. Gammeldagse holdninger finnes fortsatt blant folk. Men det var hjemme med middagsbordet, etter litt klaging, at mannen til Linda foreslo at hun skulle dele mer av hverdagen sin på LinkedIn. Fortelle verden litt mer om hva hun driver med, for å øke bevisstheten og respekten for faget.

Det er en del fordommer i forbindelse med yrket. Jeg har jo fått mine meldinger fra bekjente med: «ha-ha, se hva jeg sendte til deg i dag fra toalettet mitt». Etter å ha jobbet med dette i 13 år, så tenker jeg at det er på tide å komme litt videre, forklarer Fornes.

500.000 visninger
På LinkedIn-profilen til Fornes kan du lese åpent om hva jobbhverdagen hennes faktisk består av. Innleggene har blitt vist 500.000 ganger og hun har snakket på Avfall Norge sitt kommunikasjonsseminar. På LinkedIn leser du historier om folk som har ringt inn, fortvilet over å ha mistet øredobber, gebiss eller gifteringer i toalettskåla. De lurer alle på samme sak: om de på sentralrenseanlegget har funnet noe?

 Linda forklarer at sjansene for å vinne i lotto er større enn å finne det som du mister i toalettet. Fire kraftige pumper, med en kapasitet på 4000 liter i sekundet sier litt om de enorme mengdene med vann og kreftene som er i sving. Det meste blir knust og går i oppløsning, men ikke alt. Tankesettet til driftsteknikerne på jobb, det er gjenvinning og sirkularitet.

– Vi renser jo avløpet og kloakken, men i tillegg så produserer vi biogass og gjødsel til kunder. Hvert døgn tar vi ut 1200 kg med søppel som legger seg på avfallsristene, som da blir sendt videre til forbrenning og som ikke skal videre i renseprosessen. Det er meningsfylt å ha en jobb som er sirkulær og fremtidsrettet, og at vi hele tiden leter etter nye måter å bli enda bedre på, smiler Linda.

– Jeg har ansvaret, du må snakke med meg
Linda forteller om en arbeidsgiver som gir henne stadig nye utfordringer og prosjekter. Etter 13 år gleder hun seg fortsatt til å gå på jobb hvor utviklings- og forbedringsfokus settes pris på. Arbeidsmiljøet er bra, det er høyt under taket og en god tone mellom kollegaene. Pandemien har lagt sine begrensninger for sosial kontakt, men nå ser de alle frem til en mer sosial hverdag. Bransjen bærer preg av å ha vært mannsdominert, men heldigvis er ting i endring.

– Jeg har jo måttet sette noen litt på plass av og til. Når det kommer folk, gjerne utenfra, som heller snakker med en lærling fordi det er mann enn å snakke med meg som har ansvaret på jobb den aktuelle dagen. Da har jeg måttet si til dem: nei, det er jeg som bestemmer her i dag. Du er nødt til å snakke med meg, smiler Fornes.

Mange muligheter
Prosessoperatør-utdanningen tas på Stavanger offshore tekniske skole. Men det er ikke bare offshore-jobber som venter etter fullført utdannelse. Det finnes vel så mange gode og givende jobber på land. Oppfordringen Fornes har til de som tenker på å utdanne seg innenfor samme fagfelt som henne, er å se på alle mulighetene som finnes. Å snakke med folk i bransjen, undersøke litt selv og orientere seg om alt som man kan gjøre innenfor faget.

– Det jeg kan si, er at for å bli prosessoperatør så må man gå på Stavanger offshore tekniske skole. Fokuset der var veldig på å komme seg offshore. Vi hørte ikke så mye om alle de andre mulighetene. Så min oppfordring er å finne ut hvilke muligheter som finnes og hva du selv har lyst til å gjøre. Det er veldig mange spennende jobber on-shore. Det trenger ikke å være her eller der, avslutter Linda.

Andre liknende nyheter

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

LEDER: Det nye Vestlandet

Påsken ble ikke så stille som planlagt! I palmehelgen sendte nemlig Næringsforeningen denne tegningen til Bergens Tidende. Da smalt det skikkelig i ko…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner