Politikerbesøk hos Akva Group
Flere politikere fikk høre om Akva Groups virksomhet i formiddag. Her er det Ola Hausken som viser kameraovervåkningssystemet for oppdrettsanleggene. Foto: Lars Idar Waage

Politikerbesøk hos Akva Group

Flere politikere var med Næringsforeningen på bedriftsbesøk til Akva Group fredag formiddag, for å høre hvilke saker selskapet som leverer teknologi til havbruksnæringen er opptatt av før valget.
03.september 2021 Av Lars Idar Waage

Konsernet hadde en omsetning på nærmere 3,2 milliarder kroner i 2020 og leverte et årsresultat på over 90 millioner kroner. Administrerende direktør Knut Nesse fortalte om selskapets virksomhet og tanker om fremtiden.

– Oppdrettsnæringen kan komme til oss og få alt de trenger til oppdrettet, utenom fisk, vaksine og fór. Det vil si alt som du ser på dette bildet, forklarte han og viste et bilde av et komplett oppdrettsanlegg.

 

Havbruksnæringen genererer årlig 70 milliarder kroner i eksportinntekter og er en subsidiefri næring.

– Som gammel økonom mener jeg eksportinntekter er viktig for et land, og det ligger et stort potensiale fremover også, påpeker Nesse.

Norsk eksport handler veldig ofte om råvarer, mens Akva Group leverer ferdige varer til et globalt marked. Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen er stolt av å kunne vise frem bedriften.

– Akva Group er en av de flotteste bedriftene vi har i regionen. Med utgangspunkt i Jæren leverer de til 65 land og er et eksempel på jærsk eksportsuksess som ikke bare handler om råvarer som går på bulkskip og tankskip, men ferdige produkter som sendes i kontainere verden rundt. Her ute pakkes avanserte deler til energinæringen, ploger til landbruket eller verdensledende teknologi til en voksende oppdrettsnæring. Norges handelsoverskudd har ikke vært lavere siden 80-tallet, og det var viktig å diskutere eksport med politikerne til stede, sier Minge.

 

 

Mindre fotavtrykk

Norge blir ofte sett på som et foregangsland for havbruk med både en stor og innovativ næring, utstrakt forskning og utvikling og god regulering fra myndighetene.

– Ofte hører vi at regulering ikke er bra, men innerst inne er nok alle glade for at myndighetne regulerer næringen, mener han og trekker frem tre viktige punkter for hvorfor Norge er perfekt for havbruk:

  • Golfstrømmen gir gunstige sjøtemperaturer som kreves for å produsere laks.
  • Fjordene og fjordsystemet gjør at anleggene ligger beskyttet for vær og vind.
  • Det bor folk langs kysten.

– Jeg har jobbet i Chile og noen av de mest gunstige områdene for havbruk ligger i områder der det knapt bor folk, derfor får de det ikke til der.

Bærekraftig havbruk ble hovedtemaet under møtet. Mindre fotavtrykk samtidig som man kan levere mest mulig fersk mat til kundene med mindre bruk av flyfrakt. Det tror Nesse er mulig.

– Europa er ikke problemet, men Asia er langt og her er flyfrakt eneste alternativ. Jeg tror vi om 5-10 år vil se langt mer produksjon nærmere konsumentene gjennom landbasert teknologi i disse områdene, mener Nesse

 

Mål, ikke midler

Ståle Økland ble i vinter ansatt som direktør for kommunikasjon og bærekraft i selskapet. Hans viktigste jobb er å fremme bærekraft innen bransjen, men kom også med flere punker med politiske innspill:

  • Trygghet rundt handelsavtaler
  • Langsiktig og forutsigbar politikk
  • Still krav til bærekraft
  • Bidra til å gjøre det lønnsomt å satse på bærekraft
  • Legg til rette for et mangfold av teknologi og bærekraftig oppdrett

Før han presiserte:
– Dere som politikere setter målene, men ikke bestem midlene. Vi kan teknologien best.

 

På dette punktet får han støtte av Harald Minge, som mener selskapet ser på gode løsninger for fremtiden.

– Akva Group er ekstremt framtidsrettet og ser store muligheter i de framtidige bærekraftsutfordringene. Som verdensledende på sitt område kommer de til å spille en helt sentral rolle i bærekraftig fiskeproduksjon, enten i Norge eller andre land, og både på land og i sjø, sier Minge.

Andre liknende nyheter

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

LEDER: Det nye Vestlandet

Påsken ble ikke så stille som planlagt! I palmehelgen sendte nemlig Næringsforeningen denne tegningen til Bergens Tidende. Da smalt det skikkelig i ko…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner