Sårbart oljemarked
DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen snakket om hva som har påvirket oljeprisen i det siste. Foto: Lars Idar Waage

Sårbart oljemarked

Oljemarkedet er sårbart grunnet lav reservekapasitet og geopolitisk spenning. Eneste som er sikkert, er høy volatilitet i oljeprisen fremover, forklarte DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen under Oljetrykket 2019.
16.mai 2019 Av Lars Idar Waage

Ojetrykket arrangeres i samarbeid med DNB og samlet drøye 100 interesserte for å høre om utviklingen av oljeprisen, som er viktig for mange næringer i vår region.
– Oljeprisen gikk fra 85 dollar fatet til 55 på kort tid. Heldigvis har den justert seg noe gjennom 2019, men det var overproduksjon av olje i høst som gjorde at etterspørselen ble lavere enn tilbudet, forklarer Martinsen.
Da det ble varslet sanksjoner mot Iran våren 2018 responderte mange OPEC-land med økt produksjon av olje for å møte etterspørselen som ville komme. Flere av de store oljenasjonene som Saudia Arabia, E,iratene, Irak og Russland, hadde rekordnivåer på oljeproduksjonen utover høsten.
– I tillegg tillot Trump noe eksport fra Iran med såkalte waivers, dermed forsvant ikke så mye olje fra markedet som man trodde ved innføringen av sanksjoner, sier han.

Sårbart marked
I desember vedtok OPEC kutt i produksjonen, noe som har vært med på å balansere markedet. Enkelte land har til og med kuttet mer i produksjonen enn avtalt.
– 2019 har til nå vært underforsynt med olje på grunn av kuttene. Vi kan takke Saudia Arabia for eksempel, som produserer en halv million færre fat enn avtalen, og dermed har prisen steget, mener Martinsen.
Nå er etterspørselen etter olje såpass høy, at reserveproduksjonen OPEC-landene har i bakhånd, kan komme på et historisk lavt nivå. Det betyr at oljeproduksjonen i flere land må tilbake på rekordnivåene for å balansere markedet.
– Saudi Arabia, Emiratene, Irak og Russland må ligge tett opp mot sine rekordnivåer for at det skal være balanse, sier han før han fortsetter:
– Vi vil se et stramt marked gjennom sommeren som først blir mer balansert mot sutten av året. Vi er i en ubehagelig og sårbar situasjon.

Olje fortsatt viktig
Fornybar energi er på alles lepper om dagen, men ingen tall viser behovet for olje og gass avtar. Snarere tvert i mot.
– Bare for å tilfredsstille veksten i energietterspørselen i fjor, måtte fornybar energi tredoblet seg. Og det er altså kun veksten. Debatten rundt energi inneholder for mange ord og for lite tall, mener Martinsen.
For tallene viser at verdens totale energibehov øver stadig, og at veksten har vært tilnærmet lineær de siste 50 årene. Oljens andel av energimiksen er stabil de siste ti årene, mens kull går noe ned.
– Det er jo bra at kull går ned, men ser man på total etterspørsel går faktisk kull opp. Fornybar energi stiger jevnt og trutt, og tar større andeler, men i 2018 var det gass som hadde størst vekst i etterspørsel, sier han.


Kristin Kragseth og Monica Th. Bjørkmann advarte mot konsekvensene av redusert eller avvikling av norsk oljeproduksjon.

Konsekvenser
Oljetrykket 2019 ble innledet av de regionale kapasitetene Ulf Rosenberg, Kristin Kragseth og Monica Th. Bjørkmann. De to sistnevnte holdt et felles foredrag om konsekvensene for Norge ved stopp av norsk oljeproduksjon. Konsekvenser som de mener vil være helt motsatt av det bildet som skapes av oljemotstanderne. De mener kutt eller avvikling av norsk oljeproduksjon vil få svært negative konsekvenser for både klima og norsk økonomi. Markedskreftene vil føre til at andre må produsere oljen verden trenger, på en langt mindre miljøvennlig måte.

Andre liknende nyheter

Aksjeåret: Hvem leder etter 1. kvartal?

Slik ligger det an med 2024-aksjene ekspertene plukket ut på Aksjeåret i januar.

Ventyr på Stavanger-besøk: – Vil satse lokalt

88 vindmøller på et område like stort som Bjerkreim midt i sjøen. Med base i Stavanger-regionen tror Ventyr på lukrative ringvirkninger for det offsho…

Derfor må du på Leandagen

– Få det beste ut av bedriften og menneskene som jobber der.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner