Kunsten å jubilere
Kronikk

Kunsten å jubilere

18. januar åpner jubileumsåret i Stavanger med den spektakulære lysfestivalen Glød. Nye og verdenskjente lysverk skal lyse opp i vintermørket. Så følger et program gjennom hele året som er så variert og inkluderer så mange at det kan ta pusten fra de fleste. Allerede nå kan vi konstatere at Stavanger mestrer kunsten å jubilere.
06.desember 2024 Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen

For dette er en kunstart i seg selv, ifølge forfatterne bak boken, ja nettopp, «Kunsten å jubilere». Nå handlet denne riktignok om nasjonale jubileer for å markere grunnloven og unionsoppløsningen, men samtidig er det relevant for oss! Styrker vi fellesskapet og selvbevisstheten? Hva slår gjennom, og ikke minst: Hvordan feire seg selv uten å rødme?

 

Erfaring

Litt erfaring har vi! Det mest nærliggende å sammenligne med er kulturhovedstadsprosjektet Stavanger2008 som riktignok hadde en annen hensikt og et annet mål enn neste års jubileumsfeiring, men likheten når det gjelder å sy sammen et program gjennom et helt år er stor. Selv om Stavanger2008 var omdiskutert med utfordringer i organisasjonen, heftig debatt om programmet og tvil om de ønskede ettervirkningene, ble prosjektet et løft for hele regionen. For kulturlivet var meningene riktignok litt delte, ifølge evalueringsrapporten fra Iris.

Hva er det vi feirer? Jo, det er 900 år siden Dom­kirken ble bygget og bispe­dømmet ble etablert. I 1125 kunne Stavanger endelig kalle seg en by. Samtidig er det 200 år siden starten på utvandringen. Programmet er delt inn i tre hovedtema:

 

  • Opphav, som handler om å løfte fram historie og kulturarv, med Domkirken som et hovedprosjekt.
  • Samspill, som ser på samspillet med naturen og verden i dag og har Pedersgata som hovedsatsing.
  • Omslag, som løfter blikket framover og spør hvordan vi skal møte framtiden, med Ullandhaug som omdreiningspunkt.

 

I Stavanger handler kunsten å jubilere for en stor del om dugnad. På hjemmesiden til Stavanger2025 får du oversikten over alle som er involvert. En rekke bedrifter er med som partnere og bidrar økonomisk. Listen over organisasjoner og institusjoner som bidrar, Næringsforeningen inkludert, er svært lang og en stødig prosjektledelse driver denne smeltedigelen av aktiviteter framover og bringer prosjekter og arrangementer fra PowerPoint-stadiet og ut i praksis.

 

900 årsjubileet: – 2025 skal bli et år folk husker

 

Bygges bro

Å begi seg inn på en beskrivelse av programmet er farlig fordi det er så omfangsrikt og variert. Men å bruke det historiske tilbake­blikket til å forstå tiden vi lever i, og ikke minst framtiden vi beveger oss inn i, kan være en overskrift. Gamle forfattere presenteres sammen med nålevende forfattere. Det bygges bro mellom generasjoner og tidsepoker. Det mest kjente Søren Kierkegaard-sitatet kan være dekkende: Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs.

For Stavanger-regionen skal videre. Vi har vært gjennom 900 år med store endringer. Nå står vi i et nytt veikryss som kan bli tillagt stor historisk betydning i framtidige jubileumsfeiringer. Klarte vi energiomstillingen? Bidro vi nok til det grønne skiftet?

Framover handler mye om kunnskapsbasert utvikling! Smart spesialisering, som betyr at vi har størst sjanse for å lykkes når vi framover satser på såkalte beslektede næringer. Derfor er det gledelig at innovasjons- og kunnskapsmiljøet på Ullandhaug tar ansvar for denne delen av programmet.

 

LES OGSÅ: Når toppledere oppsøkes hjemme

 

200-årsjubileum

Så til utvandrerjubileet! For 4. juli sommeren 1825 reiste 52 mennesker fra Stavanger til New York med sluppen «Restauration». I 2025 vil 200-årsmarkeringen av denne hendelsen benyttes til å utforske tema rundt migrasjon og tilhørighet. 4. juli blir det et flott arrangement med en utseiling av replika-versjonen av Restauration som skal kopiere reisen. Det er nå bekreftet at Kong Harald og Dronning Sonja vil være til stede på denne markeringen.

Tilbake til åpningen 18. januar og lysfestivalen som vil være synlig fra Randaberg til Hommersåk. Hele Stavanger og resten av regionen blir med på nedtellingen. Når lysbryteren skrus på, tennes åtte lysinstallasjoner langs aksen fra Domkirkeplassen til Lervig-parken. Hovedverket vil stå på Domkirkeplassen.

Ha et flott jubileumsår.

Andre liknende nyheter

Statsministerduell på Solamøtet: Skal de fire store finne sammen?

Under statsministerduellen på Solamøtet luftet Sylvi Listhaug (Frp) tanken om at de fire største partiene, Frp, Høyre, Ap og Sp, bør finne sammen om v…

NIN om gründermeldingen: Må ha konkrete tiltak for å lykkes

Næringsforeningene i Norge (NIN) støtter regjeringens ambisjon om å bli verdens beste land å starte bedrift, men advarer mot lite konkrete virkemidler…

Minge styreleder i ny nasjonal næringslivsorganisasjon som blir blant de tre store

Denne uken ble Norges nye nasjonale næringslivsorganisasjon, Næringsforeningene i Norge, formelt stiftet. Næringsforeningens administrerende direktør,…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner