Stavanger skal bli klimanøytral innen 2030
Leidulf Skjørestad

Stavanger skal bli klimanøytral innen 2030

Stavanger er en av 112 europeiske byer som EU i dag offentliggjorde skal bli klimanøytrale innen 2030.
28.april 2022 Av Ståle Frafjord

For å regnes som klimanøytral må utslippene ikke overstige det naturen og teknologiske løsninger klarer å ta opp. EUs krav er at byene som deltar må ha som mål å kutte minimum 80 % av egne utslipp.
Det samsvarer med klimamålet som kommunestyret allerede har vedtatt innen 2030. Samtidig har Norge mål å være klimanøytralt innen 2030, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Totalt 377 byer søkte om å bli en av de 100 klimanøytrale byene. Oslo og Trondheim er de to andre byene fra Norge som ble valgt sammen med Stavanger.
Klimanøytrale byer er en del av et større program der EU har utpekt fem store globale samfunnsutfordringer der klimanøytrale byer er et av satsningsområdene. Direktør for Bymiljø og utbygging Leidulf Skjørestad er tydelig på at dette er en stor omstillingsprosess som vil kreve at kommunen klarer å involvere hele samfunnet.

- Kommunen tar nå en koordinerende rolle, og inviterer til en prosess der vi sammen med næringsliv, innbyggere, organisasjoner, akademia og andre viktige samfunnsaktører skal finne løsningene for hvordan samfunnet kan fungerer innenfor bærekraftsmålene, sier han til kommunens nettsted.
Han viser til at EU har laget en implementeringsplan, som kommunen nå skal bryte ned til lokale handlings- og finansieringsplaner.  Dette skal gjøres i samarbeid med lokale aktører så raskt som mulig, sier Skjørestad.

De ulike tiltakene vil påvirke samfunnet som helhet. Samtidig påpeker Skjørestad at det ikke EU som bestemmer hvordan vi skal løse dette.
- EU stiller med ressurser og metodikk for hvordan vi i samarbeid med de andre byene og nasjonale myndigheter kan nå målsetningen om klimanøytralitet, men vi bestemmer selv hvordan vi i Stavanger når det målet mest effektivt, sier han.

 

Andre liknende nyheter

Aksjeåret: Hvem leder etter 1. kvartal?

Slik ligger det an med 2024-aksjene ekspertene plukket ut på Aksjeåret i januar.

Ventyr på Stavanger-besøk: – Vil satse lokalt

88 vindmøller på et område like stort som Bjerkreim midt i sjøen. Med base i Stavanger-regionen tror Ventyr på lukrative ringvirkninger for det offsho…

Derfor må du på Leandagen

– Få det beste ut av bedriften og menneskene som jobber der.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner