Vekstutsiktene redusert etter corona-utbrudd

Vekstutsiktene redusert etter corona-utbrudd

Over en tredjedel av bedriftene i Norge har så langt nedjustert vekstutsiktene de siste ukene som følge av corona-viruset. Det melder Norges Bank.
10.mars 2020 Av Ståle Frafjord

Fire ganger i året intervjuer Norges Bank ledere fra over 300 bedrifter og organisasjoner om den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover. Undersøkelsen viste i utgangspunktet en svakere aktivitetsvekst gjennom vinteren. Det skyldes i første rekke svakere etterspørsel fra eksportmarkedene, lavere boligbygging og redusert omsetning i butikkene.

Nå melder Norges Bank i en pressemelding at man etter den ordinære intervjurunden foretok en ny ringerunde til et utvalg bedrifter etter oppblomstringen av corona-viruset. Den viser at virusutbruddet og tiltakene for å begrense spredningen ser ut til å få konsekvenser for store deler av næringslivet, blant annet i form av redusert etterspørsel og forsinkede vareleveranser, skriver banken i en pressemelding.

Over en tredel av bedriftene som deltok i ringerunden har nedjustert vekstutsiktene sine de siste ukene.

Nedgang
I intervjurunden rapporterte bedriftene at aktiviteten de siste tre månedene hadde økt med en årlig rate på 1,8 prosent. Det var en nedgang fra 2,1 prosent i forrige runde. Veksten var litt svakere enn bedriftene så for seg i november, men nær gjennomsnittet for perioden etter finanskrisen i 2008 og frem til i dag. Veksten avtok mest i eksportindustrien, bygg og anlegg og oljeleverandørnæringen, og i varehandelen falt omsetningsvolumet videre. Det var fortsatt god vekst i tjenestenæringene, heter det i pressemeldingen.

Kapasitetsutnyttingen har endret seg lite siden våren i fjor, mens arbeidsmarkedet har blitt litt strammere. Kontaktene anslo årslønnsveksten i 2020 til 3,2 prosent.

Redusert
Den ordinære intervjurunden var 27. januar – 14. februar. Her deltok 339 bedrifter. I ringerunden gjennomført 4. - 6.  mars snakket Norges Bank med 82 bedrifter og alle næringer var representert.

–Den siste informasjonen tyder på at virusutbruddet vil dempe aktiviteten i norsk næringsliv fremover.  Foreløpig er det redusert reiseaktivitet og lavere besøkstall i butikkene som demper aktiviteten mest, men forsinkede leveranser er også en økende utfordring. Mange av bedriftene er bekymret for at høyere sykefravær vil kunne svekke veksten ytterligere fremover. Det er stor usikkerhet om varigheten av utbruddet og flere har derfor innført midlertidig ansettelsesstopp. Få bedrifter planlegger oppsigelser, men en del nevner at det det kan bli aktuelt med permitteringer, skriver Norges Bank.

Andre liknende nyheter

PROFILEN: Målet er en besettelse

Det strider kanskje mot en uskreven naturlov at en ung gutt fra det milde Sør-Vestlandet er det som skal til for å gjenvinne begeistringen og troen på…

LEDER: Det nye Vestlandet

Påsken ble ikke så stille som planlagt! I palmehelgen sendte nemlig Næringsforeningen denne tegningen til Bergens Tidende. Da smalt det skikkelig i ko…

Aksjeåret: Hvem leder etter 1. kvartal?

Slik ligger det an med 2024-aksjene ekspertene plukket ut på Aksjeåret i januar.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner