Mulighetsstudie bekrefter grunnlaget for gruvedrift

Norge Mineraler har fått bekreftet forretningsgrunnlaget for gruveprosjektet i Eigersund i en mulighetsstudie (PFS). – Dette baner vei for sikker forsyning til industrier i og utenfor Europa i flere tiår fremover, skriver selskapet i en melding
10.september 2024 Norge Mineraler AS
Norge Mineralers undersøkelseaktiviteter med datalogging av borekjerner.

– Pre-Feasibility Study (PFS) for Eigersund-prosjektet er vellykket fullført, som det første område i det totale mineralressursområdet. Det viser at prosjektet har grunnlag for flere hundre års drift, skriver selskapet i en melding.
Med vekst i etterspørselen, men en avhengighet av et begrenset antall produsenter som Kina og Russland, har etableringen av en ny integrert verdikjede for kritiske råvarer i Europa blitt et strategisk imperativ. – Dagens nyheter er et stort skritt fremover for å sikre trygg forsyning av kritiske mineraler. Det er viktig for mange industrier, blant annet grønn teknologiutvikling og produksjon. I en tid med usikkerhet har behovet for sikkerhet i forsyningskjeden for kritiske materialer aldri vært større. PFS er et stort skritt i riktig retning av å levere en integrert, europeisk forsyningskjede for EUs kritiske og strategiske råvarer. Dette er oppnådd uten at det går på bekostning av vår forpliktelse til de høyeste standardene for miljømessig og sosial bærekraft som styrer utviklingen av virksomheten vår, sier John Vergopoulos, styreleder i Norge Mineraler. PFS-en gir det ene mineralressursområdet i Eigersund-prosjektet en netto nåverdi (NPV) på 2,01 milliarder dollar (cirka 21,3 milliarder norske kroner) og sier at dette forventes å øke etter hvert som prosjektet utvikler seg. Forsyningen av kritiske råmaterialer fra dette området er satt for de første 23 årene av utvinningen, med en forventet årlig produksjon på 20 millioner tonn. Eigersund-prosjektet ligger i selskapets mineralressursområde Storeknuten, som er på totalt 5,5 kvadratkilometer og nå har et oppjustert mineralressursestimat på totalt 3,2 milliarder tonn. Eigersund-prosjektet er selskapets første plan for mineralutvinning.
Kapitalkostnaden for Eigersund-prosjektet er estimert i PFS til 2,31 milliarder dollar (ca. 24,6 milliarder norske kroner), som inkluderer investeringer knyttet til dagbruddet, avgangsmasser, oppredning og infrastrukturutvikling. Muligheter for å redusere kapitalkostnaden vil bli vurdert etter hvert som prosjektet utvikler seg. Utvinningsrettighetene for Eigersund-prosjektet ble tildelt av norske myndigheter i juni i år, sammen med utvinningsrettighetene for øvrige av selskapets mineralressursområder. Områdene utgjør totalt 26 kvadratkilometer og er det største som er tildelt i Norge. Selskapet har som mål om å sette en ny miljøstandard. Derfor er det etablert et forskningsog utviklingsselskap i Norge, NM Forskning og Utvikling AS, som undersøker alternative bruksområder for avgangsmasser. Målet er å finne nye og bedre anvendelser innen bygg, landbruk og andre industrier. I tillegg til å redusere behov for deponi, vil slike anvendelser kunne styrke økonomien i Eigersund-prosjektet ytterligere. Etter fullføring av PFS gjennomføres en studie for å vurdere prosjektoptimalisering og muligheter for nyttiggjøring av avgangsmasser. Når denne studien er fullført, vil en Definitive Feasibilty Study (DFS) starte. PFS ble utarbeidet i fellesskap av selskapets ingeniører og konsulenter, Hatch, Norconsult og SRK. Den er basert på den siste JORC-ressursestimatene for Storeknuten som ble annonsert 25. juni 2024. Samtidig som arbeidet med PFS, har selskapet og dets konsulenter undersøkt potensialet for å inkludere nedstrømsaktiviteter i Eigersund-prosjektet, spesielt knyttet til produksjon av fosfor, fosforsyre, vanadium og titanmetall. Dette arbeidet går godt fremover og forventes å bli avsluttet parallelt med DFS.

Andre liknende nyheter

Inngår partnerskap med Westbroker

Söderberg & Partners kjøper 59 prosent av aksjene i Westbroker. – Med kontor i Stavanger styrker vi vår allerede etablerte posisjon i Rogaland, skrive…

Endrer navn: Er landets største sparebank

1. oktober går SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 Sørøst-Norge sammen og danner SpareBank 1 Sør-Norge. Hovedkontoret blir i Stavanger.

Risa får kontrakt på Rv. 13

Nye Veier AS har innstilt Risa AS for å skredsikre og utbedre delstrekningen Djupevik – Kviturtunnelen på Rv. 13 i Hardanger. Veiprosjektet består av…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner