Hjelp til gode valg

Hjelp til gode valg

Frem til i dag har verden stort sett vært bygget på en lineær struktur og tankesett. I alle fall i vår del av verden er dette veldig gjennomgående. Dette må endres, og vi trenger alle hjelp og kunnskap for å kunne ta de gode valgene.
30.oktober 2023 Hanne N. Berentzen

En lineær tankegang innebærer å bruke ressurser, produsere produkter og kaste dem etter bruk. En sirkulær tankegang innebærer derimot å redusere avfall, gjenbruke materialer og resirkulere produkter for å forlenge levetiden. Dette bidrar til å bevare ressurser og redusere negativ påvirkning på miljøet. Vi er i gang, men hvordan kan vi gjør mer og få opp farten?

Hvis vi tar ordet bærekraft og skifter det ut med smart, er Stavanger en smartby. Så hva kan vi vente oss av dette smartfelleskapet med andre byer? Det er mange gründervirksomheter som jobber med smarte løsninger for fremtiden og mange virksomheter har nye måter og gjøre ting på. Men hvordan kan jeg som innbygger bli inspirert og finne frem i jungelen av nyheter og smarte løsninger?

 

Et veikart

Jeg etterlyser et veikart, et «slag» oppslagsverk som hjelper meg til å ta de gode valgene. Vi som menneskeart har behov for å fornye oss. Det ligger i oss å kjøpe nye klær når en ny sesong står for døren. Selv om jeg kanskje tenker litt mer over hva jeg kjøper, om jeg trenger det, så mangler jeg en «inspirasjonskatalog» for smart valg. Trenger jeg å kjøpe en ny kjole eller er det andre gode løsninger som gjøre at jeg likevel opplever og føle meg fin og ny? Reli i Kirkegaten hjalp meg nylig med å finne en kjole til en viktig dag. Men selv om jeg har oppdaget denne butikken og mener den kvalifiserer for å være i en slik katalog, så er det ennå mange som ikke har hørt om den en gang. Det samme er mitt siste bekjentskap og neste nabo Håp Redesign og kunnskap jeg fikk med meg på Sirkulærfestivalen i vår. Sansu, vår egen lokale klesdesigner, er ikke bare er opptatt av en bærekraftig produksjon og bærekraftige materialer, men også det å ta tidligere klesproduksjon tilbake og sy om.

 

Gjenbruk og ressursbevaring

Sirkulærøkonomi handler om å designe produkter som er lettere å reparere, oppgradere og resirkulere, og å oppmuntre til forbrukeradferd som tar hensyn til gjenbruk og ressursbevaring. Dette skifter fokus fra engangsbruk til langsiktig bærekraft.

Så har vi IVAR sin store satsning på et ombrukssenter som skal åpnes på nyåret på Forus. Sammen med Bjella Investments, skal de skape Norges største ombrukssenter for sirkulær økonomi, bærekraft og inkluderende arbeidsliv. I Norge i dag er kun 2,4 prosent sirkulært. Så her er det mye å ta tak i. Vi har et kjempepotensial her. Jeg er overbevist om at senteret blir et fyrtårn for vår region. Å ha en visjon om å få til «et samfunn hvor ingenting går til spille», er et hårete mål – men samtidig noe vi kan forstå. Jeg tenker at det bør inkludere et veikart som hjelper på veivalg.

Forbrukeradferd må til for å bli bevisste i troen på at jeg med mine små steg og morsomme valg, kan velge løsninger som er både gøye og smarte – og som kan bety noe.

 

Åpen og nysgjerrig

Så håper jeg at vi fremover skal se ennå med nytteverdi av og være en smartby. Her er det et nettverk av gode løsninger og erfaringer fra andre byer. Det å være åpen og nysgjerrig som region for å lære av andre og dele.

Mange bedrifter og enkeltpersoner står overfor økonomiske press for å oppnå kortsiktige gevinster, selv om det kan gå på bekostning av langsiktige bærekraftsmål. Dette dilemmaet mellom umiddelbar økonomisk gevinst og bærekraftig utvikling, kan være utfordrende.

Kan Stavanger som smartby, med Nordic Edge og Ivars ombrukssenter sette oss i førersete i Norge innen grønn omstilling? Jeg er spent foran høsten og har store forventingen til de som nå skal lede regionen vår inn i fremtiden. Jeg håper de tar med den sirkulære tankegangen og motiverer oss til å nå klimamålene!

Andre liknende nyheter

Rogaland bevilger tre millioner til flyrutetrafikken

Over lang tid har manglende vilje til satsning ført til en svekkelse av utenlandsforbindelser fra Sola flyplass. Nå tar Rogaland fylkeskommune grep.

Pizzabakeren kåret til Årets bedrift 2023!

Pizzabakeren Invest er kåret til Årets bedrift i Stavanger-regionen. Prisen ble utdelt på et fullsatt festarrangement i Atlantic Hall torsdag kveld. D…

Tror trenden vil fortsette

I løpet av de siste fem årene er det bygget totalt 2.527 nye boliger i Stavanger. I femårsperioden fra 2013-2017 ble det til sammenlikning bygget 4.27…

© Næringsforeningen 2019-2023 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner