
Lokaleid logistikkleverandør i en brytningstid
LOGI TRANS AS
Etablert: 1994
Daglig leder: Cathrine Ogne
Antall ansatte: 64
Omsetning i 2021 (stipulert): 300 millioner kroner
Hovedkontor: Risavika (Tananger)
Internett: logitrans.noRogaland, Norge og resten av verden står fortsatt med begge beina plantet i pandemien. I løpet av det siste halvannet året har de fleste av oss for alvor fått opp øynene for verdien av den jobben som sykepleiere, leger og renholdere
gjør. Disse yrkesgruppene har jevnlig fått sin velfortjente applaus.
Alle som bidrar til å frakte mat, medisiner og utstyr via land, luft og sjø havner imidlertid ofte litt under radaren. Også disse fortjener noen klappsalver, og her i regionen har vi bygget opp en sterk logistikklynge. Logi Trans framstår som en flott ambassadør for denne.
Lokal familiebedrift
Cathrine Ogne er en del av familien som etablerte Logi Trans i 1994. Dette har vært arbeidsplassen hennes siden 2004 og fra 2011 har hun hatt rollen som daglig leder. I tillegg er hun mangeårig leder og medlem av både styret i NHO Logistikk og Transport (Rogaland), og i Næringsforeningens ressursgruppe for Risavika.
Logi Trans har hatt en jevn, organisk, vekst siden etableringen, og vil i 2021 omsette for rundt 300 millioner kroner.
Hovedkontoret ligger i Risavika, og bedriften har i tillegg fysisk tilstedeværelse i Bergen og Larvik, samt i Danmark og Nederland. Transport- og logistikkoppdrag for olje- og gassnæringen utgjør den klart største delen av omsetningen, men alt fra mat og andre detaljvarer, til katter og korn blir befordret via Logi Trans.
– Som de fleste andre hadde vi et krevende år i 2020. I inneværende år ser det imidlertid ut til at vi når budsjettet, og vi er optimistiske med tanke på framtiden, sier Cathrine Ogne.
Optimismen har rotfeste i en ambisiøs visjon for selskapet.
– Vi ønsker å være den foretrukne speditøren i markedet. Kundene skal bruke oss fordi de vil, ikke fordi de må. Vi har ambisjoner om å overgå våre egne, og kundens forventninger. Vi har hele tiden fokus på de fire kjerneverdiene våre: Holdning. Pålitelighet. Respekt. Kompetanse. Både visjonen og kjerneverdiene er solid forankret blant de ansatte.
Logi Trans tilbyr alle former for spedisjon, og er en totalleverandør av transportløsninger.
– I tillegg har vi stort fokus på å være tilgjengelige, ekspeditte og tett på kundene, forteller Ogne.
Foto: Lars Idar Waage
Sterk bedriftskultur
Sterkt kundefokus og høyt servicenivå forutsetter kompetente og motiverte medarbeidere.
– Jeg er stolt av arbeidsmiljøet og bedriftskulturen her i Logi Trans. Mottoet vår er at «alle skal ha det gøy på jobb». Vi
er en ganske oversiktlig organisasjon, og vi oppmuntrer til samarbeid på kryss og tvers, framfor intern konkurranse. For å få til dette må vi bygge sterke sosiale fellesskap. Vi legger til rette for et sikkert, sunt og trivelig arbeidssted. Blant annet oppmuntrer vi til trening i arbeidstiden, tilbyr gode fasiliteter til dem som sykler, løper eller går til jobb, samt andre sosiale aktiviteter.
Totalscoren på de årlige medarbeider- undersøkelsene er høy, og vitner om en arbeidsplass der folk trives og er stolte av bedriften sin.
Hvis vi hadde spurt et tilfeldig utvalg av de ansatte i Logi Trans om hva de synes om deg som sjef, hvordan tror du tilbakemeldingene ville blitt?
– Et vanskelig spørsmål, men jeg håper i alle fall at medarbeiderne mine opplever meg som rettferdig. At jeg er en leder som viser tillit, delegerer og gir den enkelte rom for utvikling. Jeg håper også at de ansatte har en leder som lytter, involverer og stiller krav, sier Ogne.
Kjønnsbalanse i endring
Transport- og logistikkbransjen har tradisjonelt vært mannsdominert på alle nivåer. I Logi Trans er dere ganske motstrøms i den forstand at både den daglige lederen og økonomisjefen er kvinne. Hvordan opplever du å være kvinnelig leder i en bransje der gutta fortsatt er i klart flertall?
– For meg har dette aldri vært noe problem, men jeg har definitivt vært i undertall som kvinne i veldig mange møter og sammenkomster.
Heldigvis ser vi nå at bransjen framstår som mer attraktiv for begge kjønn. Kvinneandelen er på vei opp på alle nivåer, og i alle funksjoner. Jeg føler absolutt at vi er på rett vei.
Foto: Markus Johansson/Bitmap
Pandemi på godt og vondt
Over halvannet år med covid-19, nedstengninger og smitteverntiltak har satt et særlig sterkt preg på en bransje som i sin natur er både mobil og internasjonal. Dårligere økonomiske resultater er en opplagt og utbredt konsekvens. Videre har effektene på internasjonal luft- og sjøtransport vært store. Heldigvis har pandemien også hatt positive virkninger.
– Pandemien har utvilsomt bidratt til å sku opp tempoet i arbeidet med å digitalisere næringen. All vare- og utstyrsflyten vi vi har ansvaret for, innenlands og utenlands, krever håndtering av dokumenter. Her er det stort potensiale for forenkling og digitalisering, og vi opplever at utviklingen på området har skutt fart med pandemien. Dette er positivt. Samtidig ser vi at den store overgangen
til hjemmekontor gir utfordringer. Mange ansatte opplever at tilhørigheten til arbeidsplassen forsvinner, og savnet av fysisk omgang med kolleger blir stort. Hos oss har vi vært bevisste på å få så mange som mulig av de ansatte tilbake på kontoret så raskt som smittesituasjonen har tillatt det, forteller Ogne.
Når Logi Trans-sjefen snakker om kontoret så er det altså hovedkontoret som nå ligger i Plattformvegen i Tananger. Her flyttet selskapet inn i fjor, etter å ha overtatt de gamle lokalene til Dolphin Drilling.
– Vi har flyttet, men ikke så langt. Det har vært fint å kunne gi nytt liv til lokalene til et tradisjonsrikt selskap som Dolphin Drilling. Risavika er et bra sted å være. Vi er del av en sterk næringsklynge som er i vekst og utvikling. Det er viktig at politikerne fortsetter å bygge ut infrastrukturen rundt Risavika. Vi trenger Transportkorridor vest, et godt kollektivtilbud, og god framkommelighet for de som sykler til jobb, avslutter Cathrine Ogne.
Andre liknende nyheter
Energiråd Ung: Unikt innblikk i politikk og energi
Turen til Oslo har gitt Energiråd Ung verktøy til å delta mer aktivt i samfunnsdebatten og arbeide strategisk for å fremme gode løsninger.
Kvinnedag – og mannedag – hver dag
Hvorfor markeres ikke mannedagen noe særlig hver november? Fordi menn venter på at noen skal gjøre det for dem? Eller fordi de det er lite å stå på ba…
Den nye NHO-sjefen: – Klart jeg skal stikke hodet fram og mene ting
Norsk eierskap, rammevilkår, nok kraft, nok kompetanse og arbeidskraft. To do-listen til Christine Sagen Helgø har allerede begynt å bli full. – Og li…