Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»
Første møte: Erik Leknes (IXYS), Vidar Haus (IXYS), Sveinung Aasheim (ECS), Terje Angelskår (ABB Robotics) og Morten Mossige (ABB Robotics). Til høyre: Jonas Skrettingland (Næringsforeningen) og Sturle Haaland ( Trolltungs Robotics).

Samler seg på Jæren: – Mer enn bare traktor og «sorpa»

Teknologibedriftene på Jæren samler seg for å markedsføre fagmiljøet, skape identitet, arbeidsplasser og tiltrekke seg ny arbeidskraft.

Traktor og fôrhaustar. Matproduksjon, maskinering og høy arbeidsmoral. Og Erling Braut Haaland. Det er noe av det første tankene som kommer når Jæren nevnes.

Men det er så mye mer. Jæren har også et høyteknologisk miljø innen robotisering og automasjon. Egentlig er Jæren arnested for robotisering i Norge, og har en 60 år lang historie, helt fra Trallfa Robot til dagens bedrifter som blant annet holder på med systemutvikling, fjernstyring, utvikling av automatiserte og robotiserte produksjonslinjer og løsninger.

Men vet folk om det? Ikke så mange. Ikke skoleelever som lurer på hva de skal bli når de blir store, eller studenter som lurer på hvor de skal bo og jobbe etter studiene sine.

Det har teknologibedriftene på Jæren tenkt å gjøre noe med. Torsdag 20. juni samlet en håndfull bedrifter seg for å diskutere hvordan miljøet, bedriftene, arbeidsplassene og mulighetene kan løftes fram for å tiltrekke seg kompetanse, talenter og grunnlag for vekst – og ikke minst skape en ny identitetsgren for jærbuen. Enda noe å være stolt over.

 

NYE REGLER: Dette må du gjøre før ferien

 

Initiativ fra Næringsforeningen

Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og prosjektleder for Jæren, Jonas Skrettingland, som har tatt initiativ til å samle tech-miljøet på Jæren for å se hva man kan få til sammen. Skrettingland er tidligere ordfører i Hå og har god oversikt over Jæren.

– Vi har flere bedrifter som arbeider innen automatisering og robotisering. De ulike bedriftene vil kunne dra nytte av økt kunnskap om hverandre. Flere bedrifter har overfør Næringsforeningen i Stavanger-regionen utrykt et ønske om å synliggjøre et sterkt faglig miljø, og vise at Jæren har attraktive arbeidsplasser innen high-tech, sier Skrettingland.

 

Etter møtet ble det omvisning på ECS. Fra venstre: Vidar Haus, Erik Leknes, Terje Angelskår, Sveinung Aasheim, Morten Mossige og Jonas Skrettingland.

Disse deltok

I tillegg til Næringsforeningen deltok følgende bedrifter på møtet ABB Robotics, IXYS, Trolltunga Robotics og ECS, som var vertskap for det første møtet.

Det er også andre bedrifter som er interessert i være med å danne den nye klyngen, Aqva Robotics, Robotic Innovation og Aarbakke Innovation.

Alle var enige om at det er på tide å samle seg. Danne en klynge, om en vil, samle seg og sammen synliggjøre og markedsføre Jæren som et spennende sted å jobbe innen teknologi.

I stedet for å sitte på hver sin haug, og fremme seg selv, er det bedre å samle seg under en paraply.

Som mange andre bransjer i regionen, er en av hovedutfordringene at det er tøft å få tak i nok arbeidskraft.

 

LES OGSÅ: Robot-gründer får kjempekontrakt

 

Dette vil de gjøre videre

Rekruttering må skje både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Bedriftene vil spille på det unike med Jæren.

  • Samarbeid med utdanningsinstitusjoner.
  • Delta på studentarrangementer.
  • Markedsføre sommerjobber og samarbeide om rekruttering.
  • Omdømmebygging
  • Arrangeres åpne dager for elever og studenter

Dette var det første av forhåpentligvis noe stort. Bedriftene er enige om å samarbeide om å løfte fagmiljøet i fellesskap.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Leif Johan Sevland

Dette hadde ONS-generalen gjort dersom han fikk være næringsminister for en dag.

SOMMERPRATEN: Børre Lobekk

Nordic Steel-sjefen disker opp en god og ærlig kjøttrett, med kjøtt fra min gode kompis Reidar, når han skal imponere som vert.

SOMMERPRATEN: Anette Sigmundstad

Lufthavndirektør Anette Sigmundstad skal både til Thailand og Ryfylke i ferien. Hun angrer på at hun aldri har studert eller jobbet utenfor Norges gre…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner