Skriver samarbeidsavtale
Andreas Heskestad (t.v) og Harald Minge signerer samarbeidsavtale mellom Stiim aqua cluster og Næringsforeningen. Foto: Lars Idar Waage

Skriver samarbeidsavtale

Stiim Aqua Cluster og Næringsforeningen skal samarbeide om næringspolitikk, kunnskapsformidling og konferanser. – Regionen har forutsetninger for å skape tusenvis av nye arbeidsplasser i havbruksnæringen. Det krever vilje og samarbeid i hele regionen, sier Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen.
23.juni 2020 Av Lars Idar Waage

I dag signerte klyngeleder Andreas Heskestad og Næringsforeningens Harald Minge den toårige samarbeidsavtalen. Klyngen består av 90 teknologibedrifter fra oppdrettsbransjen, andre havbruksrelaterte virksomheter, gründere, kapital- og kunnskapsmiljøer og har som mål å være best på teknologiutvikling som gir nytt matproduserende – både på land og i sjø. Heskestad mener samarbeidet handler om å spille på hverandres fortrinn.

– Næringsforeningen har betydelige ressurser og kompetanse – både når det gjelder konferanser og næringspolitikk. Vi vet for eksempel at fylkets største nettverksplass og møtearrangør kan levere prikkfrie konferanser relatert til havbruksnæringen. Da kan vi i klyngen heller bruke ressurser på det vi skal, sier Heskestad.
Næringslivet i Stavanger-regionen trenger flere bein å stå på. Omstillingen er i gang, og det må satses spesielt på områder hvor regionens næringsliv har naturlige fortrinn.
– Vi har behov for å skape mange tusen nye arbeidsplasser framover. Da må vi jobbe med såkalt beslektet mangfold, altså næringer hvor vi allerede har spesielle forutsetninger. Havbruksnæringen er et godt eksempel hvordan kompetanse fra leverandørindustrien kan brukes på nye måter. For å nå de nasjonale målene for produksjonsvekst i denne næringen kreves både mye innovasjon og forskning, og heldigvis har vi fått etablert en knallsterk klynge i vår region, sier Minge.

 

14 gryteklare prosjekter

Stiim Aqua Cluster har kartlagt 14 gryteklare prosjekter som kan igangsettes innenfor områdene landbasert, lukkede anlegg i sjø og havbruk til havs.
– Oversikten viser en total investeringsramme på over 10 milliarder og total sysselsettingseffekt på Sør-Vestlandet på over 7000 årsverk i byggeperioden. Vi snakker om svært store investeringer. I kommersiell produksjon representerer de 14 prosjektene en årlig omsetning på ca. 8 mrd. og nærmere 2000 arbeidsplasser. En rekke av disse prosjektene kan iverksettes allerede i år eller neste år, uten bruk av offentlige kroner. Den eneste forutsetningen er at norske myndigheter gir tillatels, sier Heskestad.

Andre liknende nyheter

Offentlig sektor som innovasjonsmotor

Hvert år kjøper det offentlige inn varer og tjenester for nærmere 600 millarder kroner. Å bruke en større andel av disse milliardene til å etterspørre…

14 strakstiltak kan skape nye arbeidsplasser i havbruksnæringen

14 «gryteklare» havbruksprosjekter med en total investeringsramme på over 10 milliarder kroner kan sysselsette 7000 årsverk i byggeperioden og 2000 år…

Frykter grunnrenteskatt for havbruk

SalMar håper å starte byggingen av et offshore havbruk senere i år, til en pris på halvannen milliard kroner. En grunnrenteskatt vil påvirke innovasjo…

© Næringsforeningen 2019-2021 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner