Ventyr skal utvikle første norske fullskala havvind-anlegg

Ventyr skal utvikle første norske fullskala havvind-anlegg

– En historisk dag for en ny industri i Norge, sier Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen. Minge forventer at konsortiet etablerer seg med prosjekt- og driftsorganisasjon i Energihovedstaden.
20.mars 2024 Arne Birkemo

Havvind-auksjonen, som startet mandag morgen, ble avsluttet onsdag formiddag. Det meldte regjeringen noe etter klokken 10. Like etterpå ble det kalt inn til pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap).

Det er altså Ventyr som skal utvikle den første norske fullskala havvind-anlegget på Sørlige Nordsjø II. Ventyr (belgiske Parkwind, som er eid av japanske Jara, og Ingka Group, som er Ikeas morselskap) vant havvindauksjonen.

Vinnerbudet er på 115 øre per kilowattime, opplyste statsministeren.

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, gratulerer Ventyr.

– Dette er en historisk dag for en ny industri i Norge. Det første feltet kan bli på rundt 100 bunnfaste turbiner og vil gi tiltrengt strømforsyning til sørvest-kysten av Norge.  Endelig etableres et hjemmemarked for norsk havvindindustri. Vi ser fram til å samarbeide med Ventyr framover, sier Minge.

 

Stavanger er perfekt plassert

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Minge viser til at Stavanger er perfekt plassert med tanke på havvind, og dette bør bety et nytt og viktig kapitel for offshore-industrien i regionen:

– Vi ser fram til at konsortiet skal samarbeide med og plassere verdifulle kontrakter til leverandørindustrien langs kysten, sier Minge.

Han forventer at konsortiet etablerer seg med prosjekt- og driftsorganisasjon i Energihovedstaden.

– På en gledens dag må vi også understreke hvor viktig det blir at betingelsene for neste store prosjekt blir avklart snarlig, sier Minge og viser til myndighetenes prosess med Utsira Nord som skal bygges ut med flytende havvind.

– Det blir også avgjørende med jevnlige utlysningsrunder framover, hvert annet år slik som indikert, avslutter Minge.

Ventyr vil kunne få maksimalt 23 milliarder i subsidier, i 2023-kroner, i statlig støtte over en periode på 15 år.

NorSea er industriell partner med Ventyr. Selskapet holder til i Risavika i Tananger er Norges eldste oljeservicebedrift. Nå blir også NorSea en pioner i havvind.

 

Fornøyd regjering

– Dette er en gledens dag for norsk energihistorie. Det første skrittet mot en stortstilt satsing på havvind i en tid hvor vi trenger mer kraft, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

Energiministeren fulgt opp:

– I Ventyr har vi en veldig sterk vinner som jeg er sikker vil gjennomføre utbyggingen på sokkelen på en god måte, sa Terje Aasland.

 

Arbeidsplasser til Stavanger-regionen

Forrige uke var havvindmiljøet samlet i Stavanger, på konferansen High Wind. 

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) sa til Næringsforeningen under High Wind at havvindindustrien er kjempeviktig for Stavanger-regionen.

– Det er helt avgjørende for Stavanger at man nå går i gang og bygger ut. Stavanger er kapable til å gjøre dette skiftet, fra å ikke bare være oljehovedstaden men også bli fornybarhovedstaden - energihovedstaden.

Som ordfører i Stavanger handler det også om å sikre nye arbeidsplasser til energihovedstaden. At Stavanger-regionen blir et tyngdepunkt innen havvind.

– Jeg som ordfører skal jo sørge for at arbeidsplassene kommer hit, til vår region. Og at de ikke kommer til Nord-Norge, Østlandet, Skottland eller Danmark. For Stavanger, kommunene rundt og regionen er det helt kritisk at vi klarer å opprettholde Stavanger-regionen som den regionen i Norge som har høyest verdiskaping, sa Knutsen Hegdal.

Andre liknende nyheter

Den stavangerske kjipheten

Kunne Kunstsilo i Kristiansand blitt realisert i Stavanger? Hva skjedde egentlig da Stavanger Aftenblad hyret inn en arkitekt fra Bergen til å anmelde…

Drone-konkurranse på Tau tar av

TAC Challenge, hvor 13 lag fra fem land konkurrerer med undervannsdroner, har nesten tredoblet deltakelsen fra i fjor.

AquaNext: – Skal bli havbrukets ONS

Tre dager med konferanser, fagseminarer, debatter, 100 utstillere og flere tusen besøkende. AquaNext er den nye møteplassen for havbruksnæringen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner