Investerer 126 millioner kroner: Ministeren åpnet Felleskjøpets nye energianlegg

– Vår fabrikk i Hillevåg er en av Europas største og mest moderne kraftfôrfabrikker. Nå investerer vi 126 millioner kroner i et nytt energianlegg, hvor vi bruker havreskall i stedet for gass som brensel. Ved å skille kjernen fra skallet i havren utnyttes råvaren smartere, og kraftfôret blir mer næringsrikt. Samtidig blir skallet til fornybar energi, forklarer Per Harald Vabø, administrerende direktør i FKRA.
Reduserer utslipp tilsvarende 1500 husstander
Biokjelen vil redusere klimagassutslippet fra kraftfôrproduksjonen med 85 prosent, og Enova har bidratt med 20 millioner kroner i støtte til bygging.
Biokjelen er også blitt koblet opp mot Lyses fjernvarmenett.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
– Dette er et viktig miljøtiltak, som reduserer klimagassutslippene i Stavanger kommune tilsvarende til 1500 husstander. Den energien som FKRA ikke bruker selv, vil bli sendt ut på fjernvarmenettet. Dette viser hvordan industrien spiller en nøkkelrolle i å nå klimamålene, også lokalt, slår Vabø fast.
LES OGSÅ: Kartla versting-bygg: Kan spare strøm tilsvarende 12.000 elbiler
Størst i Norge
Felleskjøpet Rogaland Agder SA (FKRA), er et samvirke eid av 6800 bønder fra Agder i øst til Hardangerfjorden i nord, med hovedkontor i Stavanger.
Fabrikken i Hillevåg er den største kraftfôrfabrikken i Norge. Her produseres det cirka 400.000 tonn med kraftfôr i året, noe som utgjør 20 prosent av det norske markedet.
Hver dag går det ut rundt 60 vogntog med kraftfôr til bønder fra fabrikken.
Andre liknende nyheter
Tre spennende Gladmat-debatter à la KÅKÅ
Under årets Gladmatfestival, arrangerer KÅKÅ tre debatter om matproduksjon og matsikkerhet. Vi har invitert de beste fagfolkene til å debattere om hvo…
NPT kjøper 70 prosent av aksjene i Watech
NPT AS kjøper majoriteten av Watech AS og inngår partnerskap for å styrke posisjoner, utvide kompetansen og satser på videre vekst.
Tirna satser på operativ ledelse og HMS for fremtidens arbeidsliv
Tre nye fagskolemoduler skal styrke kompetansen i industri, bygg og gjenvinningsnæringene.