— Antallet utlyste stillinger i Rogaland denne måneden er på et rekordhøyt nivå, noe det også har vært gjennom det første halvåret. Dette er mulighetenes arbeidsmarked, sier direktør i NAV Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Merethe Prytz Haftorsen, direktør i Nav Rogaland
Ved utgangen av juli var det registrert 4937 helt ledige i Rogaland, tilsvarende 1,9 prosent av arbeidsstyrken. Sammenliknet med samme måned i fjor er det en økning på 591 personer, eller 14 prosent. Bruttoledigheten, helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, utgjorde i juli 5814 personer, tilsvarende 2,2 prosent av arbeidsstyrken, og økte med 950 personer. I tillegg økte antallet helt ledige fra forrige måned, også når vi justerer for normale sesongvariasjoner.
— Vi forventer gjerne å se en økning i antallet helt ledige i juli, på grunn av normale sesongvariasjoner. Dette skyldes for eksempel avsluttede prosjekter og endt studie ved inngangen til sommeren, forklarer direktøren.
Til tross for at antallet helt ledige økte, gikk antall delvis ledige ned med 455 personer. Samtidig øker det totale antallet arbeidssøkere fra i fjor.
— Nedgangen i delvis ledige i juli, skyldes både at en del til går fra å jobbe deltid til fulltid som følge av økt aktivitet innen enkelte bransjer, men også at en del går fra å være delvis ledige til helt ledige, sier Haftorsen.
Flest helt ledige har yrkesbakgrunn innen industriarbeid (539), serviceyrker og annet arbeid (460) og butikk- og salgsarbeid (439).
VIDEO: Møt Næringsforeningen under Arendalsuka
Innvandrerbakgrunn
Personer med innvandrerbakgrunn utgjør 57 prosent av de helt ledige. Denne gruppen styrer utelukkende økningen fra i fjor, med 589 personer. Flesteparten av disse er ukrainske fordrevne. Nå er mer enn hver femte ukrainske fordrevne i arbeid.
— Vi ser en økning i antallet helt ledige med innvandrerbakgrunn, fordi flere ukrainske fordrevne registrerer seg som arbeidssøker hos NAV. Samtidig ser vi at andelen Ukrainere som er i arbeid øker i takt med botid, sier Merethe P. Haftorsen.
Gode muligheter
Innen utgangen av juli var det til sammen registrert hele 3154 ledige stillinger. Dette er det høyeste antallet registrert i julimåned i Rogaland. Mer enn hver fjerde stilling var innen helse, pleie og omsorg (808). Det også var god stillingstilgang innen ingeniør- og IKT-fag (334), butikk- og salgsarbeid (316), bygg og anlegg (273). Av enkeltyrer var det flest utlysninger for butikkmedarbeidere (258), sykepleiere (147) og helsefagarbeidere (138).
— Den høye aktiviteten i Rogaland gjør at det er god stillingstilgang innen de fleste yrkesgruppene. Det betyr også at det er varierende krav til formell kompetanse, og gode muligheter for flere til å komme ut i arbeid, sier Haftorsen.
LES OGSÅ: Rogaland er mest bekymret for cyberangrep
Kommunale variasjoner
Av de større kommunene hadde Strand (2,7) størst andel helt ledige. Eigersund (2,2), Sandnes (2,2), Haugesund (2,1), Stavanger (2,0) hadde også andeler helt ledige over fylkessnittet. Lavest av de mest befolkningsrike var Karmøy (1,3), Klepp og Time (1,5) og Sola (1,6).
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår.
Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.