Jusstudenter med kappen på

Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger har fra 2011 tilbudt en bachelor i rettsvitenskap og fra høsten 2021 også master i forretningsjus. I 2022 ble søknaden om å opprette en master i rettsvitenskap levert til NOKUT. Universitetet i Stavanger har et tett samarbeid med arbeidslivet, og har samarbeidsavtaler med blant annet Sør-Rogaland tingrett, Sekretariatet i skatteklagenemnda, og flere advokatkontorer i regionen. Formålet med samarbeidet er å utdanne fremtidige jurister som både har teoretiske og praktiske ferdigheter, som gjør studentene bedre rustet til å tiltre i rollen som jurister etter endt studie.
05.april 2022 Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger
Vinnerlaget, bestående av Siv Hedda Hovland og Torstein Helle på tredjeåret i rettsvitenskapsstudiet, ble veiledet av Reidar Smedsvig og Mira Tengesdal Torstenbø fra Arntzen De Besche. Foto: Silje Marnburg Ellefsen/UiS

Tradisjonelt har jusutdanningen i Norge hatt fokus på det skriftlige. Prosedyre som undervisningsform har blitt mer populært, som supplement til den tradisjonelle jusutdanningen. Samtidig som god skriftlig fremstilling er viktig, vil mange jurister også ha behov for muntlige ferdigheter. Dette gjelder både i møte med jurister og personer uten inngående kunnskap om rettsreglene og -systemet.

– Vi er overbevist om at karakterpresset i jusutdanningen kan lettes ved at arbeidsgivere bevisst setter mer fokus på andre ferdigheter enn de rent akademiske prestasjonene. Dette gjelder blant annet kandidatenes omstillingsevne, samarbeidsevne og gode presentasjons- og kommunikasjonsferdigheter, skriver Lana Bubalo, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger og Helle Austvik Tholo, stipendiat i rettsvitenskap ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, i en melding.

UiS arrangerte for første gang en prosedyrekonkurranse for jusstudentene, i samarbeid med Sør-Rogaland tingrett og åtte advokatkontorer. Formålet med prosedyrekonkurransen var å gi studentene et innblikk i advokatenes rolle i en rettsak, å utvikle deres evne til å bygge opp juridisk argumentasjon og å trene studentene i muntlig og skriftlig saksfremstilling.

– Fordi UiS har mindre studentkull, har vi mulighet til å gi en større andel av studentmassen mulighet for å få veiledning til å utvikle disse ferdighetene. UiS er også så heldige å tilhøre en region med et stort engasjement og ønske om å bidra i prosjektet. UiS oppfatter dette som et uttrykk for at næringslivet ser nytten i å utvikle disse ferdighetene, skriver Bubalo og Austvik Tholo.

Før konkurransen tiltok, fikk studentene innføring i gjennomføring av rettsmøter og skikk og bruk i rettssalen. I prosedyrekonkurransens første del, møtte totalt 16 lag hos åtte ulike advokatkontorer. De åtte lagene som ble stående igjen etter konkurransens første del, representerte senere det advokatkontoret som kåret vinneren i første runde. Dette gjaldt advokatfirmaene Schjødt, Arntzen de Besche, CMS Kluge, Hammervoll Pind, Haver, Selmer, Thommesen og Projure.

I konkurransens andre, tredje og siste runde fikk de gjenværende lagene veiledning av det advokatkontoret som de representerte. Andre og tredje runde ble gjennomført på kveldstid i Sør-Rogaland tingretts lokaler, og dommere og dommerfullmektiger fra tingretten kåret vinnerne.

Finalerunden ble gjennomført på kveldstid i Sør-Rogaland tingretts lokaler i Sandnes. Vinnerne i finalen ble kåret av Ola Johan Settem (førsteamanuensis ved UiS). Vinnerlaget, bestående av Siv Hedda Hovland og Torstein Helle på tredjeåret i rettsvitenskapsstudiet, ble veiledet av Reidar Smedsvig og Mira Tengesdal Torstenbø fra Arntzen De Besche.

Gjennomføring av prosedyrekonkurransen er utfordrende for studentene, ettersom dette gjennomføres parallelt med det vanlige studieløpet, men læringskurven i et slikt prosjekt er bratt. Etter lange perioder med restriksjoner og et periodevis nedstengt samfunn, bidrar også slike prosjekter til et sunt læringsmiljø med etterlengtet fysisk aktivitet. Studentene får også utvikle relasjoner til advokatkontorene i regionen.

– Studentene på både bachelor i rettsvitenskap og master i forretningsjus har lagt ned en formidabel innsats og lært svært mye på kort tid. Ved UiS gleder vi oss til å utvikle og fortsette dette svært spennende prosjektet framover, avslutter Bubalo og Austvik Tholo.

Andre liknende nyheter

Utvider med syv nye bedrifter

Syv nye VB Partnerbedrifter med en samlet omsetning på over 175 millioner kroner og rundt 100 ansatte innlemmes i VB Gruppen.

Lyse verdt 58 milliarder

Lyse er verdt 58 milliarder, etter en økning på 11 milliarder på to år. Det plasserer Lyse-konsernet som et av Norges 20 mest verdifulle selskaper sam…

– Tett CCS-allianse med Norge

Wintershall Dea vil være representert på Niedersachsens og Norges stander på Hannover Messe 2024. Selskapet vil vise fram et forskningsprosjekt fra Un…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner