Tre spennende Gladmat-debatter à la KÅKÅ

Under årets Gladmatfestival, arrangerer KÅKÅ tre debatter om matproduksjon og matsikkerhet. Vi har invitert de beste fagfolkene til å debattere om hvorvidt norsk mat er klar for et EU-medlemsskap, hva matproduksjon betyr for norsk sikkerhet, og om det i det hele tatt finnes «ren mat».
25.juni 2025 Gladmat AS
Gladmat tiltrekker seg tusenvis av mennesker denne uken. I tillegg til et hav av. matretter, er det også tre spennende debatter. Foto: Gladmat

Under årets Gladmatfestival, arrangerer KÅKÅ tre debatter om matproduksjon og matsikkerhet. Vi har invitert de beste fagfolkene til å debattere om hvorvidt norsk mat er klar for et EU-medlemsskap, hva matproduksjon betyr for norsk sikkerhet, og om det i det hele tatt finnes «ren mat».

Debatten finner sted i «Kokepunktet», Gladmatfestivalens største telt, på Strandkaien onsdag, torsdag og fredag.

 

Onsdag 25. juni klokken 10.30-11.30: Er norsk mat klar for et EU-medlemskap?

Norsk landbrukspolitikk er forskjellig fra EUs, og et EU-medlemsskap kan føre til utfordringer for norske landbruksprodusenter. Samtidig vil et medlemskap kunne gi bedre adgang til et større marked.

I 1994 sa vi nei til EU fordi EUs fiskeri- og landbrukspolitikk ikke var noe for oss. Nå sier meningsmålinger at flere nordmenn er positive til norsk EU-medlemsskap. Hva skjer om Norge blir medlem? Hva vil et medlemskap bety for norsk landbruk? Kan vi eksportere norsk mat i dag, uten å bli med i EU?

Deltakere: Paal Frisvold, ambassadør for EUs klimapakt. Har jobbet mange år i Brussel med Norges forhold til EU, spesielt på områdene miljø, energi og klima. Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen Inger Lise Rettedal, driver Utstein Gard / Klostergarden Julie Eikeland, politiker (Ap) og medlem av fylkestinget til Rogaland fylkeskommune Geir Pollestad, politiker (Sp) og tidligere landbruks- og matminister

Programleder: Ola Hedstein, gründer og partnar i Rethink Food

 

Torsdag 26. juni klokken 13.00-14.00: Matsikkerhet – er det ditt ansvar?

Matsikkerhet innebærer at befolkningen har tilgang på nok og trygg mat, også i krisetider. Matberedskap over hele landet er vesentlig for den nasjonale sikkerheten ifølge Totalberedskapskommisjonen, og Riksrevisjonen har påpekt at vi er ikke godt nok forberedt.

60 prosent av all maten vi spiser er enten importert eller produsert med importerte fôrråvarer til husdyrnæringen og oppdrettsnæringen. Hva betyr matproduksjon for Norges sikkerhet? Hvor viktig er selvberging ved å dyrke frukt og grønnsaker som et supplement til tørrvarelageret alle skal ha i beredskap? Kan vi gjøre mer for å unngå matsvinn?

Deltakere: Anne Skuterud, jurist, kornbonde på Gjerdrum. Har inntil nylig vært styreleder i Felleskjøpet Agri i 9 år. Monica Dahlmo, landbruksdirektør hos Statsforvaltaren i Rogaland Christer Rødseth, restaurantgründer og TV-kokk Programleder: Arne Hjeltnes, forfatter og formidler, og har dessuten vært programleder i TV2, fiskeriutsending i Asia og turistsjef i Amerika.

 

Fredag 27. juni klokken 13.00-14.00: Ren mat – finnes det?

Ren mat er ferske råvarer som fisk, kjøtt, egg, grønnsaker og fullkorn. Prosessert mat er bearbeidet litt mer. Ultraprosessert mat er industriprodukter laget på fabrikk. Ofte er det en god måte å bearbeide råvarer til en pris forbruker kan godta.

Samtidig er forekomsten av fedme og diabetes type 2 på frammarsj globalt, og ingen land har hittil klart å snu utviklingen.

Hva er ultraprosessert mat? Hvorfor spiser vi ultraprosessert mat og hva gjør det med oss? Trenger vi en merkeordning for renere råvarer? Jager matindustrien vekst og profitt så hardt at de er villige til å gjøre befolkningen syke og fete?

Eller gjør de produktene sine gode og holdbare? Finnes det en helsegevinst?

Deltakere: Guro Helgesdotter Rognså, konsulent i mat- og drikkebransjen og har PhD i molekylær gastronomi/ næringsmiddelkjemi Dagbjørn Skipnes, seniorforsker i Nofima. Har viet sin karriere til forsking og innovasjon på lag med den norske matindustrien Hanne N. Berentzen, gründer og eier av Ostehuset.

Programleder: Maria Haugland, forfatter og formidler. Hun driver Instagram-kontoen @mariahaugland.no hvor hun deler kunnskap om god helse, ekte mat og en aktiv livsstil.

Andre liknende nyheter

Blir internasjonal sjef i Offshore Norge

Går fra direktør i Havindustritilsynet til internasjonal sjef i Offshore Norge.

Ny toppsjef: – Har egenskaper vi verdsetter høyt

Marianne F. Ånestad blir ny administrerende direktør i Norled AS, et av Norges største ferje- og hurtigbåtrederier. Rederiet eier og drifter fartøy la…

Secure-NOK åpner emisjon på 50 millioner kroner

Secure-NOK, en norsk pionér innen OT-cybersikkerhet, henter nå betydelig vekstkapital for å skalere internasjonalt. Markedet for industriell cybersikk…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra Intuvio