Tabbekonferansen: Bjørn Risas største tabber
Bjørn Risa, daglig leder og eier av Risa Gruppen snakker om sine to største tabber under Tabbekonferansen 6. mars. Foto: Arne Birkemo

Tabbekonferansen: Bjørn Risas største tabber

Bjørn Risa to største tabber har kostet konsernet flere hundre millioner kroner.
29.februar 2024 Arne Birkemo

6. mars snakker Bjørn Risa om sine største tabber på Tabbekonferansen på Clarion Hotel Energy i Stavanger.

Tabbekonferansen er konferansen hvor man feirer tabbene. En rekke kjente profiler fra næringslivet og kultur- og sportsverdenen kommer og holder foredrag om sine største tabber.

En av dem er Bjørn Risa, daglig leder og eier av Risa Gruppen.

Her kan du lese mer om foredragsholderne og hvordan du melder deg på Tabbekonferansen.

VIDEO: Erik Thorstvedt om tabben i Tottenham-debuten

Næringsforeningen tok turen til hovedkontoret på Nærbø for en prat med «Risaen sjøl» for å høre hvilke tabber han skal snakke om på scenen.

Risa lukter nydusja og møter Næringsforeningen med masse energi. Kanskje er det måten Risa starter dagen på som er årsaken. Selv om det er «tidlig» på dagen, forteller entreprenør-kongen at han allerede har badet i sjøen – midt i vinterferien i februar.

– Vi er en helg gjeng – flere hundre som bader i sjøen. Det er en flott ting å starte dagen med. Det forsterker teamet og skaper samhold. Samtidig som vi holder oss i form.

Slike ting er utrolig viktig, forteller Risa, som etter badingen deltok på en felles crossfit-time med andre ansatte på hovedkontorets eget treningsrom.

 

LES OGSÅ: Sjødin: – Enormt med tabber i norske rettssaler

 

Første tabbe

– Skal vi snakke om tabber? Ja, de er det mange av. Jeg gjør tabber hele tiden, som alle andre, men det er to skikkelige brølertabber jeg snak snakke om på Tabbekonferansen.

Han var ikke mer enn 24 år gammel da han tok over Risa-konsernet, som tredjegenerasjon etter sin far og bestefar.

– En ting er småtabber. Verre er tabber som kan påvirke et helt selskap og livene til 750 ansatte. Jeg vil snakke litt om da jeg var 30 år gammel og hadde ansvaret for selskapet som da hadde 1 milliard kroner i gjeld. Jeg hadde mye fart, hadde kjøpt og investert mye. Så kom finanskrisen. Jeg var livredd for at renta skulle stige, og valgte da å låse renta – i ti år. Det var en stor tabbe. Avgjørelsen kostet selskapet enormt, forteller Risa.

 

Mer Tabbekonferanse: – Riktig «mindset» er verdifullt

VIDEO: Hva lærte skuespiller, rapper og låtskriver Izabell av å glemme sin egen teaterforestilling?

Andre tabbe

Det andre store tabben var da Risa valgte å trekke seg tilbake og la andre ta over den daglige styringen av Risa.

– Jeg hadde en tanke om at jeg ikke var god nok til å lede Risa inn i den nye tiden. Jeg tvilte på meg selv. At jeg jeg ikke kunne håndtere kontrakter og strategier, risikostyring. Det var så mange krav. Krav til kompetanse. Krav til kontraktsforståelse. Risa er et komplekst selskap. Jeg skulle aldri ha trukket meg ut. Hva som skjedde er sammensatt, men ting gikk på trynet. Og konsekvensene av det har vi levd med flere år etterpå – fram til nå, sier Risa.

– Jeg var så hjelpeløs. Jeg satt på sidelinja og var redd. Jeg var ikke i bilen som kjørte en gang, ikke en gang i baksettet eller i kofferten i bagasjerommet.

Han skal aldri slippe rattet igjen. Samme hvor krevende det er å styre Risa Gruppen. 750 ansatte og deres familier. Et tungt ansvar.

 

LES OGSÅ: Hike måtte bare ha bord på Tabbekonferansen

 

Kjenner på det hver dag

– Det ansvaret kjenner jeg på hver morgen når jeg våkner. Risa-hjulene starter når vekkerklokka ringer 05.15 hver dag. Og hjulene sviver til langt på kveld, og noen ganger på nattestid.

Under foredraget kan du høre enda mer detaljert om tabbene og konsekvensene, og ikke minst hva den karismatiske Risa-sjefen har lært av tabbene sine.  

Isbading og trening er med på å holde tabbene unna, tror Risa selv. Han kjenner på en stor omsorg for sine ansatte.

– For å utvikle en organisasjon, må man utvikle folk. Hver dag er en ny dag.

I resepsjonsområdet står en svær treskåret statue av Erling Braut Haaland.

I resepsjonen hos Risa står Erling Braut Haaland.

– En fotballspiller holder på til han eller hun er 30-35 år. I Risa skal de «spille kamp» til de er 67-70 år. Da er det viktig at de smiler og er fornøyd, har god helse og mange gode år igjen den dagen de går ut døra siste dag, sier Risa.

Tabbekonferansen er et samarbeidsprosjekt mellom Næringsforeningen og Lampefeber Produksjoner etter en idé av Leif Arild Steen.  Sparebanken Vest og SKAGEN Fondene er våre flotte støttespillere.

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Leif Johan Sevland

Dette hadde ONS-generalen gjort dersom han fikk være næringsminister for en dag.

SOMMERPRATEN: Børre Lobekk

Nordic Steel-sjefen disker opp en god og ærlig kjøttrett, med kjøtt fra min gode kompis Reidar, når han skal imponere som vert.

SOMMERPRATEN: Anette Sigmundstad

Lufthavndirektør Anette Sigmundstad skal både til Thailand og Ryfylke i ferien. Hun angrer på at hun aldri har studert eller jobbet utenfor Norges gre…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner