Tabbekonferansen: – Enormt med tabber i norske rettssaler
Forsvarsadvokat Arvid Sjødin holder foredrag om tabber i rettsvesenet. Foto: Privat

Tabbekonferansen: – Enormt med tabber i norske rettssaler

Kjendisadvokat Arvid Sjødin mener det norske rettssystemet er fullt av tabber. 6. mars kommer forsvarsadvokaten tl Tabbekonferansen.
21.februar 2024 Arne Birkemo

Onsdag 6. mars arrangeres Tabbekonferansen på Clarion Hotel Energy i Stavanger. Her får man høre historier fra tabber i næringslivet, på kulturscenen og fra sportens verden.

Noen morsomme. Andre alvorlige. Foredraget fra advokat Arvid Sjødin er av den alvorlige sorten.

I fjor utga han boken «Birgitte Tengs-saken - en skam for norsk politi og rettsvesen». 6. mars står Sjødin på scenen og holder foredrag om tabber i det norske rettsvesenet.

Klikk her for å se hele programmet og melde deg på Tabbekonferansen.

 

Store konsekvenser

I flere tiår har forsvarsadvokaten fra Stavanger, som nå har rundet 70 år, stått opp for urett og justismord. Sjødin mener det norske rettssystemet er full av tabber og juks.

– Det er enormt med tabber i norske rettssaler, sier Sjødin og legger et langt trykk på enormt.

Sjødin nevner fatteren til Birgitte Tengs, Viggo Kristiansen og Baneheia-saken, samt Orderud-saken hvor han representerer Per Orderud som Sjødin mener er utsatt for et justismord.

– Viggo Kristiansen satt i fengsel i 21 år. Fetteren i Tengs-saken var praktisk talt vært utestengt fra Norge. Han fikk ikke jobber her og kunne ikke ha et normalt liv, fordi han hadde en dom på seg som sa at det høyst sannsynligvis var han som hadde drept. Først i 2022 fikk Viggo Kristiansen og fetteren til Birgitte Tengs den endelige beskjeden at de var uskyldig dømt, sier Sjødin.

– Denne systemsvikten har jo enorme konsekvenser. Mest for den som feilaktig blir innelåst i flere år, men også familier. Det er en gedigen påkjenning for folk. Og dette lar vi skje i Norge, legger han til.

LES OGSÅ: Psykolog om tabbehåndtering: – Riktig «mindset» er verdifullt 

LES OGSÅ: Hike måtte bare ha bord på Tabbekonferansen

VIDEO: Erik Thorstvedt om tabben i Tottenham-debuten

 

– Systemsvikt

Tabbene, feilene og jukset var ikke noe som man holdt på med på 1990- og 2000-tallet. Det fortsetter hele tiden. Den dag i dag. Hele systemet er feil, mener Sjødin.

– Egentlig handler ikke dette om tabber. Det er systemsvikt. Det handler om at mange har skylappene på. Og det handler om å skjule sine egne feil og inkompetanse. Feil og tabber dekkes over. De passer på hverandre. Ønsket om å dømme er så stort i mange tilfeller, sier Sjødin.

Han mener justismordene som blir gjort i norske rettssaler minner om historier fra andre land. Land som Norge ikke liker å identifisere seg med.

– I Norge har vi for korte frister for gjenopptakelse av saker. Selv om man er uskyldig, får man ikke tatt saken opp igjen. Dette er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon. Selv om man er uskyldig, må man fortsatt betale erstatning.

Sjødin sier han kunne ha pensjonert seg, men han klarer ikke sitte stille og se på urettferdigheten.

Tabbekonferansen er et samarbeidsprosjekt mellom Næringsforeningen og Lampefeber Produksjoner etter en idé av Leif Arild Steen.  Sparebanken Vest og SKAGEN Fondene er våre flotte støttespillere.

 

Andre liknende nyheter

SOMMERPRATEN: Leif Johan Sevland

Dette hadde ONS-generalen gjort dersom han fikk være næringsminister for en dag.

SOMMERPRATEN: Børre Lobekk

Nordic Steel-sjefen disker opp en god og ærlig kjøttrett, med kjøtt fra min gode kompis Reidar, når han skal imponere som vert.

SOMMERPRATEN: Anette Sigmundstad

Lufthavndirektør Anette Sigmundstad skal både til Thailand og Ryfylke i ferien. Hun angrer på at hun aldri har studert eller jobbet utenfor Norges gre…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner