Åpnet Restauration og utvandringssenter
Alle gjestene fikk være med på snorklippingen da Utvandringssenteret på Utstein Kloster Hotell ble åpnet.

Åpnet Restauration og utvandringssenter

For å knytte historien sammen med dagens gode samarbeid mellom vår region og USA, ble et nytt Utvandringssenter åpnet på Utstein Kloster Hotell 9. oktober. På selveste Leiv Eriksson Day.
09.oktober 2021 Av Lars Idar Waage

9. oktober 1825 gikk 53 personer i land i New York etter å ha seilt i flere måneder i sluppen Restauration fra Stavanger. Denne ferden regnes som starten på utvandringen til USA, og i USA er dagen offisiell flaggdag.

Derfor passet det godt at tidligere fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa åpnet det nye senteret akkurat denne datoen, 196 år senere. For å videreføre de sterke båndene mellom Stavanger-regionen og USA, både kulturelt, men også kommersielt. På gjestelisten sto representater fra både den amerikanske ambassaden i Oslo, næringslivet og ikke minst organisasjoner som jobber med å bevare denne delen av historien.

 

– På sikt ønsker vi at dette skal være et bredt tilbud også mot historisk interesserte turisteer som vil høre mer og oppleve denne delen av historien. I tillegg til at vi kommer til å være et tilbud til for eksempel skoler og barnehager, sier initiativtaker Cato Østerhus.

Senteret ligger i andre etasje på Utstein Kloster Hotell, der Restauration har fått sitt nye hjem på kaien rett ved. Båten som er en replika, ble bygget av Ryfylke Trebåtbyggjeri og ble sjøsatt i 2010. Østerhus kjøpte båten i 2020. Her vil den drives av en stiftelse og forhåpentligvis spille en stor rolle under markeringen av utvandrerjubileet i 2025.

– Drømmen er å seile inn i New York med Restauration den 9. oktober 2025, sier Østerhus.

 

 

På dagen 200 år etter at den originale Restauration gjorde det samme.

De har allerede kontakt med cruiseselskaper som ønsker å lage opplevelser knyttet til utvandringen og båten. I det amerikanske markedet er interessen for utvandringen og Restauration stor.

– Også mindre type båter som gjerne kan ankre opp uti fjorden her og gi passasjerene en spesiell opplevelse er aktuelt. Mulighetene er mange og nå skal vi finne ut hva vi skal satse på, sier Østerhus.

 

 

 

Andre liknende nyheter

Det vanskelige energitrilemma

Spørsmålet er hvordan vi kan sikres stabile leveranser av energi til en overkommelig pris med lavest mulig fotavtrykk.

Sprikende syn på hjemmekontor blant bedriftene

Hjemmekontor har vært et stort diskusjonstema i arbeidslivet etter koronapandemien. Teams-møter, joggebukse og snacking fra kjøleskapet var den nye no…

Nye krav til oss som ledere

Generasjon Z forventer at vi bruker maktposisjonene våre som ledere til å gå sammen om å skape en bedre verden og et varmere samfunn der alle har en l…

© Næringsforeningen 2019-2023 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner