Åpnet Restauration og utvandringssenter
Alle gjestene fikk være med på snorklippingen da Utvandringssenteret på Utstein Kloster Hotell ble åpnet.

Åpnet Restauration og utvandringssenter

For å knytte historien sammen med dagens gode samarbeid mellom vår region og USA, ble et nytt Utvandringssenter åpnet på Utstein Kloster Hotell 9. oktober. På selveste Leiv Eriksson Day.
09.oktober 2021 Av Lars Idar Waage

9. oktober 1825 gikk 53 personer i land i New York etter å ha seilt i flere måneder i sluppen Restauration fra Stavanger. Denne ferden regnes som starten på utvandringen til USA, og i USA er dagen offisiell flaggdag.

Derfor passet det godt at tidligere fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa åpnet det nye senteret akkurat denne datoen, 196 år senere. For å videreføre de sterke båndene mellom Stavanger-regionen og USA, både kulturelt, men også kommersielt. På gjestelisten sto representater fra både den amerikanske ambassaden i Oslo, næringslivet og ikke minst organisasjoner som jobber med å bevare denne delen av historien.

 

– På sikt ønsker vi at dette skal være et bredt tilbud også mot historisk interesserte turisteer som vil høre mer og oppleve denne delen av historien. I tillegg til at vi kommer til å være et tilbud til for eksempel skoler og barnehager, sier initiativtaker Cato Østerhus.

Senteret ligger i andre etasje på Utstein Kloster Hotell, der Restauration har fått sitt nye hjem på kaien rett ved. Båten som er en replika, ble bygget av Ryfylke Trebåtbyggjeri og ble sjøsatt i 2010. Østerhus kjøpte båten i 2020. Her vil den drives av en stiftelse og forhåpentligvis spille en stor rolle under markeringen av utvandrerjubileet i 2025.

– Drømmen er å seile inn i New York med Restauration den 9. oktober 2025, sier Østerhus.

 

 

På dagen 200 år etter at den originale Restauration gjorde det samme.

De har allerede kontakt med cruiseselskaper som ønsker å lage opplevelser knyttet til utvandringen og båten. I det amerikanske markedet er interessen for utvandringen og Restauration stor.

– Også mindre type båter som gjerne kan ankre opp uti fjorden her og gi passasjerene en spesiell opplevelse er aktuelt. Mulighetene er mange og nå skal vi finne ut hva vi skal satse på, sier Østerhus.

 

 

 

Andre liknende nyheter

Det var den pandemien – eller?

Endelig er vi gjennom!

Næringslivet bidrar til TV-aksjonen

Tradisjonen tro deltar næringslivet i Rogaland også i år på den store næringslivsdugnaden. Onsdag 20. oktober samles ringere fra kommuner og næringsli…

Play flyr fra Sola

Det islandske flyselskapet Play etablerer direkteruter fra Stavanger og Trondheim lufthavn til Reykjavik, Island. Rutene starter opp i mai 2022.

© Næringsforeningen 2019-2021 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner