Aksjeåret: Slo Oslo Børs - igjen

Aksjeåret: Slo Oslo Børs - igjen

2020 ble et turbulent år også for aksjemarkedet, men hovedindeksen gikk likevel ut på plussiden. I den tradisjonsrike aksjeduellen gikk Peter Hermanrud ut med en klar seier, for spesielt én aksje ødela for Alexander Stensrud. Her er deres aksjetips for 2021.
06.januar 2021 Av Lars Idar Waage

For første gang ble Aksjeåret arrangert digitalt, grunnet smittevernhensyn, og covid-19 ble viet stor plass i foredragene til både Hermanrud og Stensrud. Pandemien har hatt stor påvirkning på aksjemarkedet og vil trolig også sette sine sport i første halvdel av 2021.
– Utgangen av 2020 var fantastisk, spesielt fra november da det begynte å komme oppløftende nyheter rundt vaksinen, sier Alexander Stensrud.
Men selv om vaksinen er på vei, er Hermanrud langt mer bekymret for at det kan komme nye, langvarige nedstenginger både i Europa og i Norge, som kan bli svært kostbare.
– Mutasjonene som nå er mer smittsomme kan få alvorlige følger med full lockdown til langt inn i andre kvartal dersom man ikke kan håndtere smitten, mener han.

 

Vant duellen

Vekst og grønne aksjer har hatt en god vekst de siste årene. Begge er enige om at tendensene ligner veldig mye på det som skjedde med dot.com-aksjene mellom 1999 og 2000, derfor satser de på mer verdiaksjer det kommende året.
– En gjennomsnittlig grønn aksje er nidoblet de siste fire årene. Dette nyttårsrallyet lignet mye på nyttårsrallyet mellom 99 og 2000 og at fokuset på disse aksjene kulminerer i 2021 før verdiaksjre over. Disse er fortatt lavt priset til toss for de lave rentene, sier Hermanrud.
Fasiten for 2020 var at Stensrud hadde fire akskjer som steg i verdi, og to som sank i verdi. Hermanrud hadde også fire akskjer som steg, men kun én aksje som sank. Dermed kunne han utropes som vinner av den uhøytidelige aksjeduellen med 14,2 prosents avkastning mot Stensruds 2,6 prosent. For Stensruds del var det Northern Drilling som dro ned avkastningen.
– Til sammenligning gikk hovedindeksen på Oslo Børs opp med 3,6 prosent i samme periode, og 4,6 prosent for 2020 samlet, forteller Ole Henry Slette, som var møteleder for Aksjeåret.

 

Gode tips

Siden 2005 har Hermanrud levert best tips ni ganger og Skagen Fondene syv ganger. Totalt sett har begge to slått hovedindeksen åtte år. Kun to av årene har ingen av dem vært bedre enn hovedindeksen. Rent teoretisk, hadde du kjøpt aksjer for 100.000 kroner i 2005 basert på deres tips, og kjøpt og solgt etter deres tips frem til nå, ville du i dag hatt én million kroner, sett bort fra tranaksjonsomkostninger.
– Med andre ord er det gode anbefalinger de kommer med sett i et historisk perspektiv, sier Slette.

Her er aksjetipsene for 2021

Alexander Stensrud:

 • Yara
 • Norsk Hydro
 • Wilh. Wilhelmsen Holding ASA
 • Aker BP
 • OHT

Peter Hermanrud:

 • Yara
 • Kid Interiør
 • Norwegian Finans Holding
 • Sparebank 1 MidtNorge
 • Cadeler
 • Lerøy Seafood Group

 

Andre liknende nyheter

2022 kan bli et fantastisk år

Leverandørbedriftene har ingen grunn til å rømme fra den tradisjonelle olje- og gassbransjen. Men det kan være smart å se om det finnes nye muligheter…

Hjelper utenlandske arbeidere med å finne seg til rette i Norge

Verdens befolkning flytter mer på seg på grunn av jobb enn før, og Norge har behov for faglært arbeidskraft fra utlandet. Å integrere disse arbeiderne…

Kronikk: Krisetid er forandringstid 

Store kriser har det med å endre oss som mennesker og vårt syn på verden. Derfor er det ingen tvil om, at synet på arbeidsliv og arbeidsmarked vil vær…

© Næringsforeningen 2019-2021 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner