
Bygg- og anleggsanalysen: Rogaland skiller seg ut
Torsdag kveld arrangerte Næringsforeningen og BDO Bygg- og anleggsanalysen 2024 på Rosenkildeliftet. Siden 2018 har BDO systematisk hentet inn, bearbeidet og analysert data for den norske bygg- og anleggsbransjen, og hvilke faktorer som påvirker denne.
Rapporten ble lagt fram av Stig Are Lauvnes, partner og regionleder i BDO. Bransjen står i et utfordrende marked. Som forventet har 2023 vært et krevende år, preget av betydelig aktivitetsnedgang og noe fallende marginer. Hovedårsakene til dette er dagens rentenivå, høy inflasjon og et økt kostnadspress. Det er konklusjonen fra BDOs årlige bygg- og anleggsanalyse.
Men Rogaland skiller seg ut på flere vis.
– Markedet er krevende. Rogaland gjør det bedre enn resten av Norge. Omsetningsmessig i Norge, er det marginal vekst – tre prosent. I Rogaland er det betydelig bedre, neste ni prosent vekst sammenlignet med fjoråret. Rogaland har kommet bra ut i nedgangsperioden. Resten av landet har gått fra 4,5 til 4,2 prosent. I Rogaland har man gått fra 4,6 prosent til 5,2 prosent, forteller Lauvnes til Næringsforeningen.
– Hvorfor gjør Rogaland det bedre enn resten av landet?
Lauvnes peker på tilknytningen til energimarkedet.
– Rogaland har øvrig industri som er med og drar. Tilknytningen til energimarkedet, en bransje som fortsatt har høy aktivitet, er med og bidrar. Derfor har man klart å opprettholde en del aktivitet.
Gjennom 2023 og 2024 har det vært en økning i antall konkurser i bransjen. Det ligger nå på det høyeste nivået i løpet av de siste fem årene. Likevel har vi ikke sett toppen enda.
– Vi ser nå at konkurransen skjerpes, og at ordre- og likviditetsreserver tømmes. Mange prosjekter er ikke lønnsomme på grunn av høye byggekostnader. Råvarepriser og lønnsutgifter vil være stabile eller øke, og det krever endring i produksjonen, mener Lauvnes.
– Dessverre holder våre tidligere spådommer seg, lysningen kommer ikke før sent i 2025, spår han.
LES OGSÅ: Trainee SørVest: – Bygger både ansatte og bedrift
Men i Rogaland er det registrert en nedgang i konkurser, poengterer Lauvnes.
Det er også færre nyetableringer i byggebransjen. Det kan være positivt, mener Lauvnes.
– Før trengte man nesten bare en hammer for å gå i gang. Nå er det etablert litt flere formaliteter og rapporteringskrav som må være på plass. Inngangsterskelen har gått opp. Det profesjonaliserer bransjen. Markedssituasjonen, ved at det stilles større krav til søknadsprosesser gjør at ting tar lengre tid. Da kreves det også kapital i oppstartsperioden, og kapitalen er dyrere, sier Lauvnes.
Kampen tilspisser seg
Han tror kampen om arbeidskraft vil tilspisse seg. Lauvnes sier det er en klar trend at det er mangel på kvalifisert arbeidskraft i bransjen.
Og utfordringen er todelt: Man har tilgang på færre arbeidstakere, deretter er det også mangel på faglærte, mener Lauvnes.
– Halve bransjen oppgir at tilgang på arbeidskraft er en stor utfordring. Vi ser at mange arbeidsinnvandrere flytter hjem. Den svake kronen gjør Norge mindre attraktivt, og det er mindre kvalifisert arbeidskraft tilgjengelig for bransjen, forklarer han.
Lauvnes tror at utfordringene knyttet til kvalifisert arbeidskraft vil vedvare.
LES OGSÅ: Fersk rapport: Dette betyr Equinor for Rogaland og Norge
Nasjonal oppussing til 1100 milliarder
Framtiden byr også på muligheter for byggebransjen.
– EU snakker om et direktiv mot å ha nullutslippsbygg innen 205. Først må dette vedtas, og hva gjør Norge? Vi er ikke medlem av EU, men vi er flinke til å tilpasse oss denne type direktiv. Dersom det blir slik at eksiterende boliger og næringsbygg skal ha energiklasse D innen 2033, så står vi overfor en massiv nasjonal oppussing. Det er estimert at det må pusses opp for 1100 milliarder kroner.
– For å nå målene må det komme insentiver fra myndighetene. Det må komme en gulrot til eierne av bolig og næringsbygg, legger Lauvnes til.
Her er det viktig å huske at Rogaland har en yngre boligmasse i forhold til resten av landet, påpeker Lauvnes.
– Likevel er det et potensiale her for bransjen, sier han.
En annen trend er fallende igangsettelser an nybygg. Denne trenden har pågått siden oljekrisen i 2014.
LES OGSÅ: Offentlige anbud: Dette kommer fra fylket
LES OGSÅ: Boligkonferansen: Det skal opp, opp, opp
Innledere og paneldebatt
Det var cirka hundre deltakere på Bygg- og anleggsanalysen 2024. I tillegg til framleggingen av BDO-rapporten var det innlegg fra Tonje Rosvold, daglig leder i SVG Property, som snakket om eiendomsmarkedet i Stavanger.
Rolf Aarthun, daglig leder i Seabrokers eiendom snakket om eiendomsmarkedet på Forus.
Administrerende direktør i Forus Næringspark, Stein Racin Grødem, snakket om Forus og infrastruktur.
De tre nevnte var også i paneldebatt.
Morten Bogaard, partner i Deal Advisory, BDO snakket om konsolidering i bransjen, kjøp og salg av selskaper.
Kvelden ble avsluttet med mat, drikke og mingling.
Andre liknende nyheter
Jærmøtet: Sjekk bildene – og Jærpris-vinneren
350 personer deltok på superpopulære Jærmøtet i Storstova. Envirex Group ble tildelt Jærprisen på festmiddagen etter konferansen.
Rogaland-selskap vil bygge verdens største turbinblad med 3D-printing
Det finnes over 100 flytende havvindkonsepter under utvikling i verden, cirka 15 av dem er i Norge. To av dem er RA Wind, som vil 3D-printe verdens st…
VIDEO: Fullt hus på «Landet som ble for rikt»
Boken er både hyllet og utskjelt. Mandag snakket forfatteren Martin Bech Holte i 55 minutter og svarte på spørsmål fra enn fullsatt sal i Rosenkildehu…