Energihovedstaden: Den høye aktiviteten fortsetter
Administrerende direktør i Næringsforeningen Harald Minge og Stavanger-ordfører Sisel Knutsen Hegdal (H) ønsket velkommen til Energihovedstaden 2024.

Energihovedstaden: Den høye aktiviteten fortsetter

Ingenting ser ut til å stoppe aktiviteten på norsk sokkel i 2024. Samtidig som produksjonen av olje og gass er viktig for både Norge og Europa, skal det også gjøres plass til flere næringer på sokkelen, som havvind.
24.januar 2024 Arne Birkemo

Næringslivet og politikere møttes onsdag til Energihovedstaden. En årlig konferanse hvor aktører innen energi, teknologi, politikk og akademia møttes for å diskutere viktige spørsmål rundt energihovedstaden.

Energihovedstaden er et samarbeidsprosjekt mellom Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og andre kommuner i regionen som, Sola, Randaberg, Time, Klepp, Hå, Gjesdal og Eigersund

Målet er å forsterke Stavangers posisjon som Norges energihovedstad.

Nærmere 200 deltakere ble ønsket velkommen av Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) og administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

– Vi skal sikre pålitelig, bærekraftig og moderne energi til alle. Det er avgjørende for å sikre arbeidsplasser og verne om velferdsstaten. Stavanger kommune skal ikke bare heie fram næringslivet, kommunen skal også jobbe på lag med næringslivet, sier Knutsen Hegdal, og sikter da til gode og forutsigbare rammevilkår.

Stavanger-ordføreren og Minge snakket også om viktigheten med å skape en attraktiv region. Kompetansebehovet er stort. Det trengs både gode hoder og hender. Folk er nødt til å flytte og arbeide i regionen.

Og det er god grunn til å flytte til Stavanger-regionen. Minge trakk fram Næringsforeningen Økonomisk Rapport 2023, som viser at ingen andre steder i Norge skaper så store verdier som Stavanger-regionen.

Denne uken kom det også fram at Stavanger er en av de tre mest levelige expat-byene i verden, sammen med Bern og Eindhoven. Det viser en ny undersøkelse gjort av ECA International.

 

Utdanning: Internasjonale studenter borte

UiS og Fagskolen tok opp hvordan utdanningsinstitusjonene imøtekommer kompetansebehovet i regionen.

Merete Vadla Madland, prorektor ved UiS, fortalte at universitetet har mistet mange internasjonale studenter, og derav potensiell kompetanse til regionen.

– Vi var det mest internasjonale universitetet i Norge. Nå har vi en femtedel av antallet vi hadde tidligere. Når norsk ungdom ikke velger seg inn på realfag, så har vi dekket dette med internasjonale studenter. UiS jobber med ordninger for å bøte på bortgangen av internasjonale studenter, sier Vadla Madland.

Avdelingsleder ved Fagskolen Rogaland, Leif Knudsen, la vekt på at statusen på yrkesfag må opp.

– Yrkesfag har ikke den statusen det fortjener, og er ikke likeverdig med annen høyere utdanning.

 

Camilla Stoltenberg med oppfordring til politikerne

Konserndirektør i NORCE, Camilla Stoltenberg, oppfordret både lokale og nasjonale politikere til å bruke forskningsmiljøene mer. For å få et så godt kunnskapsbasert beslutningsgrunnlag som mulig.

Det offentlige må bidra mer til finansieringen der industrifinansieringen ikke har muskler nok, mener NORCE-sjefen.

 

Sokkeldirektoratet: – Den høye aktiviteten fortsetter

Den 1. januar i år endret Oljedirektoratet navn til Sokkeldirektoratet. Direktør Torgeir Stordal fortalte hva det nye navnet innebærer og hvilke nye oppgaver som medfølger.

Stordal sier produksjonen av olje og gass er stabil, og at det ventes en ny topp i 2025.

– Den høye aktiviteten i 2023 vil fortsette i 2024. Olje og gass vil være viktig i mange år framover. Selv om produksjonen øker, forventer vi at utslippene går ned. Næringen jobber godt med energieffektivisering, sier Stordal.

Det skal inn flere næringer på sjøen.

– For Sokkeldirektoratet er det viktig å legge til rette for nye næringer. Jobben vår blir stadig mer omfattende og større, sier direktoratdirektøren.

 

Politikerne: – Må framsnakke fylket og næringen

Statssekretær i Energidepartementet, Astrid Bergmål (Ap), slo fast at alt tyder på at det fortsatt vil være behov for olje og gass også i 2050.

Det samme sa Eirik Wærness, Equinors sjefsøkonom.

Statssekretæren understrekte at regjeringen skal gjøre så godt den kan når det gjelder å realisere muligheter i stedet for å fokusere på begrensninger.

Fylkesordfører Svein Erik Indbjo (Frp), Time-ordfører Andreas Vollsund (H), Frode Fjeldsbø (Ap), ordfører i Gjesdal og leder av Rogaland Ap og Andreas Bjorland (KrF), som er ordfører i Hå, møttes i paneldebatt.

Ordførerne snakket om viktigheten med å framsnakke egen region og eget fylke. Altså løfte fram energinæringen, både olje og gass, men også havvind.

Politikerne poengterte viktigheten med å stå sammen, tverrpolitisk, og ha én stemme politisk.

Forutsigbarhet og rammevilkår ble også løftet fram som viktige grep som må gjøres politisk. For raske endringer kan skremme bort investeringsviljen.

 

– Når ikke klimamålene

Georg Riekeles, associate director and head of Europes political economy programme, la en demper på entusiasmen i salen. Norge og Stavanger-regionen, med sin gassleveranse til Europa, er en av kontinentets viktigste ressurser. Samtidig er verden i endring. Verden er multipolar, sier Riekeles.

Det er spenninger i stormaksforholdet mellom USA og Kina. Det er fortsatt krig i Ukraina.

Riekeles frykter at flere land plasserer klima i baksetet. 

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner