Finalist V: Sparebank 1 SR-Bank
Konsernsjef i SR Bank, Arne Austreid.

Finalist V: Sparebank 1 SR-Bank

Få – om noen regionale selskap - kan vise til lenger historikk enn Sparebank 1 SR-Bank. I år fylte selskapet 180 år, har nylig startet innflyttting i Norges mest moderne bankhus, og har store planer om å utvide markedet i Sør-Norge.
22.november 2019 Av Ståle Frafjord

– Vi opplever oss selv som en stolt og ungdommelig 180-åring, sier konserndirektør Kommunikasjon, Thor Christian Haugland.

Bankens historie i kortversjon er som følger:

I 1839 etableres Egersund Sparebank med en startkapital på 224 kroner - eller 56 specidaler som det het den gangen.

Senere så flere sparebanker dagens lys i Rogaland, blant annet på Finnøy og Sand. Byene vokste kraftig utover1900-tallet og i 1976 gikk totalt 22 sparebanker sammen i det som ble Sparebanken Rogaland. Forvaltningskapitalen var nå 1,5 milliarder kroner og antall ansatte hadde økt til 350.

I 1996 er SR-Bank er med på å danne SpareBank 1 - en allianse som består av flere sparebanker i Norge – og SR-Bank får navnet SpareBank 1 SR-Bank.

 

Størst

SpareBank 1 SR-Bank er i dag den største banken i SpareBank 1 Gruppen og har 36 kontorer fra Bergen i vest til Oslo i øst. Det gjør den Norges nest største norskeide bank. Brutto utlån var i 2018 på over 192 milliarder kroner.

I 2018 gikk banken fra å være en regional bank til en bank for hele Sør-Norge, hvor Oslo-regionen er et spesielt satsingsområde.

I dag er 300.000 privatpersoner og bedrifter kunder av banken, som opererer med nasjonal distribusjon og fysisk tilstedeværelse fra Bergen i vest til Oslo i øst. Administrerende direktør er Arne Austreid.

Nytt hovedkontor

Hovedkontoret ligger i Stavanger, og i slutten av november startet innflyttingen i et helt nytt hovedkontor ved Bjergsted. Finansparken er Nord-Europas største næringsbygg i tre, har kostet ca 600 millioner kroner og skal huse 650 ansatte.

Konsernet er nå det nest største norske finanskonsernet med en markedsverdi på Oslo Børs på snaut 26 milliarder kroner.

– Bred fysisk tilstedeværelse med kompetente ansatte som bygger gode relasjoner til kundene sine kombinert med kontinuerlig utvikling av moderne og kundevennlige digitale løsninger, svarer Haugland på spørsmålet om hva som er bedriftens største konkurransefortrinn.

Thor-Christian Haugland

Vokser

Det viser også igjen i regnskapene. Utviklingen de siste årene har vært svært god, på tross av vanskelig tider for deler av næringslivet på Sør- og Vestlandet.

– Det tok oss 165 år å bygge 50 milliarder i forvaltningskapital, kun 5 år å bygge de neste 50 milliardene, og bare 9 år å vokse med 100 ytterligere milliarder kroner. Vi arbeider mer effektivt, og antall årsverk de senere årene har vært stabile, sier Haugland.

Det innebærer også stø kurs videre. Banken satser på å ta en enda mer tydelig posisjon i Sør-Norge, og har et mål om fortsatt lønnsom vekst.

 

– Det skal vi klare ved å videreutvikle og transformere eksisterende forretning, utnytte og utvikle nye forretningsområder og inntektsstrømmer og skape gode og nyttige kundeopplevelser, sier Haugland.

 

 

Fakta

Sparebank 1 – SR Bank
Etablert: 1839.
Hovedkontor:Bjergsted, Stavanger
Forretningsområde: Driver finansielle tjenester
Ansatte: Totalt 1250 inkludert datterselskaper.
Omsetning: 4,6 milliarder
Driftsresultat:2,9 milliarder kroner
Eier: De største aksjonærene er Sparebankstiftelsen SR-Bank med 28,3 %, State Street Bank And Trust Company med 8,2 % og Folketrygdfondet 7,4 %. Over 50 % av aksjene er fordelt på småaksjonærer med eierposter under 3 %.

Andre liknende nyheter

Større bosspann – mer energi

Da jeg vokste opp i Bergen på 1960-tallet, var bosspannene mye mindre. Vi hadde mindre, og vi kastet mindre. Kildesortering var ikke oppfunnet. Alt gi…

Bærekraft – god business

Det går en linje fra toppen av FN-bygningen på Manhattan til bunnlinjen på Forus eller Forsand. Uansett stor eller liten virksomhet: Integrert bærekra…

1,5 millioner kroner til uropatrulje

LO Rogaland og Næringsforeningen gikk tidligere i år sammen om å opprette en uroatrulje. Fylkesutvalget vedtok i dag å støtte prosjektet med 500.000 k…

© Næringsforeningen 2019-2020 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner