Førprat før «Hårfagre»
Glenn André Kaada, Matilde Holdhus og Harald Minge før forestillingen tirsdag.

Førprat før «Hårfagre»

Rogaland Teater spiller for tiden skrøniken ´«Hårfagre» i Stavanger Konserthus. I forkant av forestillingen tirsdag hadde Rogaland Teater og Næringsforeningen førprat med manusforfatter og dramaturg Matilde Holdhus og hovedrolleinnehaver og teatersjef Glenn André Kaada.
14.september 2022 Trude Refvem Hembre

Næringsforeningens administrerende direktør Harald Minge spurte dem om bakgrunnen for denne uvanlige oppsetningen.

– I år 872 ble Norge samlet til ett rike av Harald Hårfagre i slaget ved Hafrsfjord. Rogaland Teater ble stiftet for 75 år siden, Barne- og ungdomsteatret startet for 65 år siden, og rikssamlingen var altså for 1150 år siden. Disse jubileene feirer vi nå, svarer Glenn André Kaada.

Harald Hårfagre ga et løfte om å klippe verken hår eller skjegg før landet var samlet. Stavangers fortid som frisørhovedstad gikk dermed inn i krisetider. Her er mange paralleller til dagens samfunn som blir presentert i denne morsomme musikalen.

– Dette er et stort løft for oss, og en krevende og veldig gøy produksjon, sier teatersjefen. Han har latt skjegget gro hele sommeren for å innta rollen som Hårfagre.

– Det er blitt en enorm produksjon, og jeg er stolt over at vi fikk det til. Det er mange myter knyttet til historien, og ingen vet egentlig hva som skjedde. Det var derfor lett å gå inn i mytene rundt Harald Hårfagre, og deilig å kunne boltre seg i dem. Motsatsen til Hårfagre måtte derfor bli frisører, legger Matilde Holdhus til.

Sven Egil Omdal er journalist og forfatter og har skrevet boken «Byen som formet Norge», norgeshistorien sett fra Stavanger. Han urfremførte sitt kåseri dedikert til forestillingen med tittelen «Vi kan ikke leve av å klippe håret på hverandre». En passende tittel for en mann uten hår og skjegg, sa han med glimt i øyet.

– Rundt 350 publikummere hadde kjøpt billetter til forestillingen i Konserthuset denne kvelden. Ensemblet fikk en rungende applaus, noe som tyder på at publikummerne var meget fornøyde.

Andre liknende nyheter

Regjeringen svikter næringslivet

Ta en kikk på denne plakaten og sjekk utviklingen av strømprisene! Trykkeriet Kai Hansen er en helt vanlig bedrift på Forus som har investert i nytt u…

Personlig vinn-vinn

Gjensidig læring, hvor du får mulighet til å utvikle deg personlig og faglig utenfor jobb. Tverrfaglig, på tvers av bransje, samtidig som du utvider n…

Arkaden – en del av Merkevaren Stavanger

Arkaden har vært en del av bybildet i Stavanger siden 1988. Nå kaster det veletablerte kjøpesenteret seg på i dugnaden for å utvikle Merkevaren Stavan…

© Næringsforeningen 2019-2022 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner