Konkurranseloven: – Lett å snuble
Marion Stamnes i Konkurransetilsynet med Næringsforeningens Inger Tone Ødegård. Foto: Egil Hollund

Konkurranseloven: – Lett å snuble

Å drive ulovlig samarbeid med konkurrenter er fort gjort, advarer Marion Stamnes i Konkurransetilsynet.
23.januar 2024 Arne Birkemo

"Dette må du vite om Konkurranseloven" var tema på tirsdagens webinar i Næringsforeningen. Konkurransetilsynets Marion Stamnes fortalte deltakerne om de potensielle fallgruvene når det kommer til Konkurranseloven §10, som handler om ulovlig samarbeid mellom konkurrerende bedrifter.

Stamnes fortalte om hvorfor man i det hele tatt har en konkurranselov og et tilsyn som passer på, hvem loven gjelder for,  hva som er ulovlig samarbeid og hva bedriftsledere kan gjøre for å ikke trå feil og bryte loven.

– Loven gjelder alle foretak, små og store. Man må ikke være over en viss størrelse, understrekte Stamnes.

Hun minnet også om at den enkelte bedrift er ansvarlig for de ansattes handlinger.

Stamnes oppfordret bedriftsledere til å være bevisste på egen virksomhet.

– Forstå din egen virksomhet og hvor risikofaktorene ligger. Spør deg selv: Hva er sannsynligheten for at noen i vår bedrift kan tråkke over grensen, og hvordan kan man få ned risikoen.

Det kan faktisk være vanskelig å vite om man bryter loven eller ikke.

– Vær oppmerksom på all kontakt med konkurrenter som gjelder pris, anbudskonkurranser, fordeling av markeder, regulering av produksjon, salg og utvikling. Dette skal man ikke diskutere med konkurrenter, sier Stamnes.

Videre forklarte Stamnes om hvordan Konkurransetilsynet avdekker ulovligheter, og hvordan bedrifter har fått gebyrer i milliardklassen for brudd på loven.

Hun ga også anbefalinger til varslere, og hvordan de går fram. Stamnes minnet også om hvordan bedrifter kan søke amnesti dersom de oppdager lovbrudd i egen virksomhet. 

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner