Lær av de beste: Den stille og effektive revolusjonen
Du kan gå under den grønne paraplyen der visjoner og slagord står i kø. Eller du kan møte de teknologiske løsningene som allerede er etablert – ikke i det grønne – men i det blå havet der grønne løsninger er godt i gang med å revolusjonere oppdrettsanleggenes krav til god fiskehelse og rent miljø. Aqua Robotics på Bryne har i så måte bidratt til et kvantesprang med sine løsninger for god fiskevelferd og økt produksjon.
– Det er ikke slik at vi har sikre forskningsbaserte svar på god fiskehelse. Men fisk som lever i merder med vår stillegående og systematiske løsning for rensing av nøtene, bidrar til bedre fiskehelse og dermed også økt kvalitet, sier Kjetil Njærheim som er daglig leder i Bryne-bedriften Aqua Robotics.
Aqua Robotics
Etablert: 2016
Hovedkontor: Bryne
Antall ansatte: 17
Omsetning 2022: 30 millioner
Driftsresultat 2022 -7 millioner
HALO teknologien er utelukkende utviklet for å fremme mer effektiv produksjon og bedre fiskehelse. De utgjør en rekke miljømessige og biologiske positive effekter. Blant annet viser selskapet til at oppdrettsnæringen helt kan avslutte bruk av kobber på anleggene. Samtidig er teknologien skånsom for fiskens gjeller og flere års erfaring tyder også på at lusetrykket reduseres, samtidig som oksygennivået øker. At co2 avtrykket også reduseres i produksjonen er også sentralt i å sikre bærekraftig fremtidig matproduksjon.
– Det gjelder også utenfor anleggene der man reduserer aktivitet fra båter med støy og utslipp som kan fremstå forurensende for naboer til produksjonslokaliteter, understreker Njærheim.I kontrollrommet har Atle Haugland og Svein Ingve Lode oversikt døgnet rundt.
Suksessen er sikret for 2024
For Aqua Robotics blir 2024 et knallår. HALO som er robotens produktnavn, er allerede installert i over 100 anlegg. Kommende år er det gjort avtaler om cirka 150 nye installasjoner over hele Norge. Jærbedriften som holder til i en kommune uten en eneste meter med strandlinje, synes derfor det var en milepæl da produktet i november i fjor fikk sitt første oppdrag nord for Polarsirkelen.
Arbeidet med å etablere seg langs hele norskekysten er allerede i gang. Utfordringen framover blir blant annet å rekruttere nye medarbeidere, og etter hvert vokse også internasjonalt. Ny og kompetent arbeidskraft for å etablere og produsere nærmere 500 operative roboter, blir utfordrende. Men inntrykket er at den yngre generasjonen ønsker seg til oppdrettsbransjen og at teknologibedrifter er fristende som karrierevalg.
HALO er en jærsk oppfinnelse (HALO stammer fra gresk og betyr sirkel). Det er fristende å knytte utviklingen til lokal historie der bønder og industri på Jæren har bidratt til løsninger og oppfinnelser som fortsatt er en del av kulturen her.
LES OGSÅ: Robot-gründer får kjempekontrakt
Lokale gründere
Det var Ole Molaug, sønnene hans Anders og Knut Molaug som sto bak oppfinnelsen av HALO i 2016. Knut Molaug hadde lang fartstid i oppdrettsbransjen, blant annet som daglig leder i Akva Group fra 1988 til 2010. Etter noen år i Smedvig, gikk Knut Moloug tilbake til oppdrettsnæringen.
Ideen og utviklingen han og samarbeidspartnerne hadde til rensing av nøter i oppdrettsanleggene, ble drevet fram av datidens løsning som åpenbart hadde svakheter. Rengjøring med kobber og påfølgende høytrykks-spyling var dårlig for fiskens helsesituasjon. Kobberbasert impregnering har vært brukt i mer enn 35 år som et aktivt middel for å redusere begroing på notposene i merdene. Følgende av denne metoden var tydelig ikke god nok.
Forurensing ga skader på gjellene, det ble mye støy i merdene og veksten stoppet tidvis opp grunnet dårlig miljø. Og selvsagt lakselus – et generelt og langvarig problem som åpenbart også var påvirket av miljøet i og rundt anleggene.
Med dette som bakteppe gikk gründerne på Jæren i gang med sitt prosjekt – HALO var i emning så å si. Selskapet Aqua Robotics ble etablert og veien videre ble satt. Det var skjær i sjøen, det var oppturer og nedturer underveis, men i 2018 kunne den første avtalen om installasjon undertegnes med Mobil. Avtalen var samtidig et signal om en utvikling av en metodisk og rutinemessig rensing som blir mindre karakterisert som et kvantesprang.
LES OGSÅ: Slik var den første Tabbekonferansen
Metodisk og støyfritt
HALO er kort fortalt en løsning som renser nøtene så si daglig via en elektronisk støyfri maskin (i prinsippet ikke ulikt en plenklipper-robot). Påmontert en børste – denne er patentert - som kan rense nøtene innvendig og utvendig i samme operasjon, vaskes nøtene. Dette hindrer all gjengroing. Det betyr null bunnfall og hindrer mer forurensing under merdene. Dette daglige «vedlikeholdet» er overvåket av kameraer der bildene går direkte til Aqua Robotics sentralt. En kompetent stab medarbeidere i sentralen registrerer forstyrrelser og feil blir raskt rettet opp.
Det er Aqua Robotics som har ansvaret for overvåkingen av sine installasjoner.
– Vi selger ikke maskiner, vi selger en tjeneste, understreker Kjell Njærheim.
– Vi har selvsagt nært samarbeid med de lokale oppdretterne, men driften av robotene er i helhet vårt ansvar å påse. Vi har utrolig hyggelige mennesker i felt som gjør en fantastisk jobb i samarbeid med kundene våre.
HALOs løsninger ble effektivt spredd inn i næringen. Det var dermed duket for flere samarbeidspartnere.
TIPS: Bli bedre på foredrag
Mange samarbeidspartnere
Mowi var først ute blant flere selskaper som etter hvert ble tette og gode kundeforhold. Mowi som er Norges største oppdrettsselskap, inngikk langsiktig avtale som innebar testing og utvikling under faktiske forhold i merdene. For øvrig har Aqua Robotics flere lokale og nasjonale samarbeidspartnere som leverer deler til ulike enheter i HALO-produksjonen.
– HALO er blitt en suksess først og fremst fordi det er drevet fram av flere helt avgjørende momenter, sier daglig leder Kjell Njærheim.
– For det første – utrolig risikovillige og tålmodige eiere. Det var en helt, helt nødvendig forutsetning. Gründere med kompetanse og kunnskap som forsto hvor de ville, men som også innså at prøving og feiling gjennom lang tid var nødvendig. Vi har vært en hårsbredd mellom suksess og fiasko. Men at vi er der vi er i dag er likevel ikke tilfeldig. Viljen til å prøve og feile har alltid tatt oss skritt for skritt videre, og endt opp med et produkt og en organisasjon som er bærekraftig, og som vi nå skalerer for å posisjonere oss som en global leder av denne teknologien avslutter Kjetil Njærheim.
Andre liknende nyheter
Inviterer næringslivet i Stavanger til India
India er en av verdens raskest voksende økonomier, og med en ny handelsavtale på trappene, ser mange norske bedrifter potensialet i å etablere nye par…
TV: Dette er viktig i statsbudsjettet
Næringsforeningen gir deg det du måt vite om statsbudsjettet for 2025.
Statsbudsjettet: Utpekt som tapere, men bidrar mest
Vi skal ha den dyreste strømmen, det svakeste universitetet de dårligste veiene og det verste jernbanetilbudet, foreslår regjeringen! Samtidig er det…