
Mikroalger gjør deg frisk
MicroA har i samarbeid med forskningsinstituttet SINTEF og Norges forskningsråd utviklet et nytt og innovativt legemiddelsstoff hvor mikroalgens beskyttelses-belegg brukes til å produsere råvaren til stoffet. Funnene kan være et gjennombrudd i behandlingen av respiratoriske sykdommer slik som kols.
– Hvis vi lykkes vil det berge liv. Det er et sterkt budskap å si høyt, sier Rune Haddeland, daglig leder i MicroA.
Bedre livskvalitet
Kols er en sykdom som fortsatt øker i verden, og WHO rangerer tilstanden som verdens fjerde ledende dødsårsak. Legemiddelsstoffet, som de kaller MA001, har en unik antiviral og antiinflammatorisk kombinasjonseffekt på sykdommen.
– Man kan ikke kurere kols, men legemiddelsstoffet har en kombinatorisk effekt med det antiinflammatoriske og antivirale. Da er vår hypotese at førstnevnte vil bedre livskvaliteten, mens det antivirale vil hindre at pasienten smittes av luftveisvirus. Hverdagen blir mye bedre og vi forhindrer at pasienter får en forverring ved luftveisinfeksjoner som influensa, sier Haddeland.
Beregninger fra 2018 viser at rundt 150.000 personer har kols i Norge.
– Når vi ser inn i fremtiden, kan denne kombinasjonsaktiviteten, sammen med billigere farmasøytisk produksjon, representere et gjennombrudd i behandlingen av respiratoriske tilstander, sier Haddeland.
Kan komme på markedet i 2028
Haddeland mener at de nye medisinene kan komme på markedet tidligst i 2028. MicroA er i dialog med Legemiddelverket i Norge. Før legemidlene kan komme på det åpne markedet, må sikkerhet og effekt dokumenteres enda grundigere.
– Jeg tror mikroalger vil spille en viktig rolle i verden om 50 år. Dette er bare begynnelsen. Mikroalger forbruker karbondioksid og produserer oksygen. De kan brukes til mat, fôr, medisin og mye mer, sier Haddeland.
Haddeland legger til hvor essensielle samarbeidspartnerne SINTEF, Forskningsrådet og NTNU har vært for prosjektet.
Andre liknende nyheter
Rogaland-selskap vil bygge verdens største turbinblad med 3D-printing
Det finnes over 100 flytende havvindkonsepter under utvikling i verden, cirka 15 av dem er i Norge. To av dem er RA Wind, som vil 3D-printe verdens st…
VIDEO: Fullt hus på «Landet som ble for rikt»
Boken er både hyllet og utskjelt. Mandag snakket forfatteren Martin Bech Holte i 55 minutter og svarte på spørsmål fra enn fullsatt sal i Rosenkildehu…
Nye medlemmer ble kjent på Nettverksfrokost
Fredag morgen ble 15 nye medlemmer kjent med hverandre og Næringsforeningen på Nettverksfrokost. – Jeg ble medlem fordi kolleger hvor jeg har jobbet f…