– Nå er situasjonen der at noen må rope et varsko
Næringspolitisk leder, Tormod Andreassen

– Nå er situasjonen der at noen må rope et varsko

Næringspolitisk leder i Næringsforeningen, Tormod Andreassen, får daglige henvendelser fra bedriftsledere som er i reelle problemer. Ikke på grunn av dårlig drift eller klossete økonomistyring, men på grunn av strømpriser som løper løpsk.
24.januar 2022 Av Marius Johnsen

– Så klart under pandemien så har vi hatt noen spesielle telefoner, men i en normal verden hvor vi har det vi kan kalle normale strømpriser, til og med når den har litt vært høy andre vintre, så har vi ikke fått disse telefonene. Nå er vi i en ekstraordinær situasjon, med ekstraordinært høye strømpriser. Dette rammer bedrifter som ikke kan utsette produksjonen, forklarer Andreassen.

Rammer et utsatt næringsliv
Bransjer som reiseliv, hotell, restaurant og bar har det vært mye snakk om de siste årene. Dette er bedriftsledere og ansatte som har hatt flere runder med nedstenginger, skjenkestopp og restriksjoner. Lavere inntekter gjennom pandemien har naturlig nok gjort at marginene til å betale strømregningen er enda mindre enn før.

– De har hatt lave inntekter og får dette på toppen av alt. Det er ofte det som er problemet, påpeker Andreassen.  

Makrellen slutter ikke å la seg fange
Det er også høysesong for fiskeriene. En stor industri som krever energi til å behandle, og foredle produktene som de eksporterer og selger. Prisene på produktene deres går heller ikke opp og ned, basert på strømprisen.

– Det er klart at den fisken som vi får til land, den skal ofte fryses ned. Det å fryse ned fisk krever mye energi. Fiskeprisen går ikke opp eller ned på grunn av strømprisen. Det vil si at de marginene du har mellom det du tjener penger på, den blir mindre og mindre. Det er ikke slik at hvis det kommer en stor tråler med flere tonn med makrell som skal fryses ned, så stopper ikke den å gå mot land fordi det er litt høye strømpriser i Sør-Norge den dagen, poengterer Andreassen.

Fjern skatt på skatten
Det er flere måter å hjelpe næringslivet på. En krisepakke er noe som raskt bør komme på plass slik at næringslivet består. Redusering av skatter og avgifter er enkle tiltak som den næringspolitiske lederen i Næringsforeningen trekker frem som effektive og nødvendige.

– Jeg vet ikke om et kronebeløp til bedriften er det beste, men fjern skatt og avgift på strøm, moms på strømavgift, el-avgift og nettleie osv. Fjerner du mange av dem, så vil dette gjøre mye for bedriftene. Så tenker jeg at å utnytte handlingsrommet som finnes i forhold til EØS-avtalen, det tror jeg er veldig viktig. Det haster veldig. Så her må det handles kjapt, sier Andreassen.  

Hva gjør Næringsforeningen med saken?
På NRK sitt spørsmål om hva Næringsforeningen gjør for bedriftene, så er det å få oppmerksomhet om situasjonen og snakke direkte med politikerne det aller viktigste.

– Å fortelle om det her, for jeg vet at det er politikere som hører på denne sendingen. Være i Stavanger Aftenblad, andre medier, prøve å kontakte politikere direkte og trykke på det vi kan for å få oppmerksomhet. For det er klart at mange av bedriftene ønsker ikke først og fremst å stå frem som sutrekopper. De ønsker å skape jobber og verdiskapning – slik at vi kan ha et godt samfunn med gode og trygge jobber å gå til. Det er det de ønsker å bruke tiden på, ikke sutre på høye strømpriser. Men nå er situasjonen der at noen må rope et varsko, og da velger vi å gjøre det, avslutter næringspolitisk leder Tormod Andreassen.

Hele intervjuet kan høres på NRK Rogaland sine nettsider. Trykk på "tidspunkter",deretter "01:27:29 Bedriftene trenger strømhjelp":
https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-rogaland/sesong/202201/DKRO01001622#t=1h27m29s

 

Andre liknende nyheter

Regjeringen svikter næringslivet

Ta en kikk på denne plakaten og sjekk utviklingen av strømprisene! Trykkeriet Kai Hansen er en helt vanlig bedrift på Forus som har investert i nytt u…

Personlig vinn-vinn

Gjensidig læring, hvor du får mulighet til å utvikle deg personlig og faglig utenfor jobb. Tverrfaglig, på tvers av bransje, samtidig som du utvider n…

Arkaden – en del av Merkevaren Stavanger

Arkaden har vært en del av bybildet i Stavanger siden 1988. Nå kaster det veletablerte kjøpesenteret seg på i dugnaden for å utvikle Merkevaren Stavan…

© Næringsforeningen 2019-2022 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner