Reiseliv: Vil gjøre det lettere å bli lærebedrift
Interessen for reiseliv er økende, men læreplasser mangler. Foto: Elianne Strøm Topstad

Reiseliv: Vil gjøre det lettere å bli lærebedrift

Skal se på måter å senke terskelen for reiselivsbedrifter å bli lærlingsbedrifter.
16.februar 2024 Arne Birkemo

Flere vil ta reiseliv på videregående, men det er ikke nok bedrifter som tar imot lærlinger i reiselivsbransjen. Det bil bransjen selv gjøre noe med.

– Det handler om rekruttering og å tilføre bransjen faglig kompetanse. Her har vi alle et ansvar. At vi får flere lærebedrifter, vil bare styrke reiselivsbransjen. Vi skal framstå som en profesjonell bransje som drives på en utviklende måte, sier Gjermund Dahl, leder i fagrådet for reiseliv i Næringsforeningen.

Fredag og lørdag arrangeres NM for reiselivslærlinger 2024 på Jåttå videregående skole. NM arrangeres for syvende gang og her vil lærlinger innen kjøkken, restaurant og resepsjonsfag konkurrere.

I forbindelse med mesterskapet har Næringsforenings fagråd for reiseliv, Opplæringskontoret for Salg og Service og OFRM Opplæringskontoret for restaurant og matfag i Rogaland et informasjonsmøte – hvor ett av temaene var å øke antall lærebedrifter.

Fredag og lørdag arrangeres NM for reiselivslærlinger 2024 på Jåttå videregående skole. Foto: Elianne Strøm Topstad

 

Dele på lærlinger?

Tall fra Opplæringskontoret viser at det er 30 søkere til reiseliv. Det er 20 bedrifter som er godkjent lærebedrifter, men ikke alle 20 tar inn lærlinger. 

Dahl sier en løsning for å få rekruttere flere reiselivsbedrifter til å ta inn læringer er å senke terskelen.

– For bedrifter som består av én enhet, en restaurant, konditori eller lignende kan det for noen kanskje oppleves for ressurskrevende. Vi i fagrådet ser på muligheten for å lette på dette. Kanskje kan en lærling deles mellom flere bedrifter, forklarer Dahl.

– Vi ønsker å bidra til at flere bedrifter ser mulighetene som ligger i å bli en lærebedrift, legger han til.

Anita Løyning, Opplæringskontoret for restaurant og matfag i Rogaland og Gjermund Dahl, leder fagrådet for reiseliv i Næringsforeningen. Foto: Elianne Strøm Topstad

Opplæringskontoret opplyser at de vil være behjelpelige med å finne løsninger for bedrifter som ikke er godkjent lærebedrift.

Dahl poengterer at alle reiselivsbedrifter har et ansvar for egen bransje.

En god læretid gir eleven et allsidig og godt grunnlag for videre satsing innen reiseliv, og er et viktig arbeid for å styrke fagutdanningen i næringen, understreker han.

 

Økende interesse

Flere fylker opplever stor økning til utdanningsprogrammet Salg, service og reiseliv (SSR), hvor elevene kan ta fagbrev i reiselivsfaget (siden august 2022 inngår de tidligere fagbrevene i reiselivsfaget og resepsjonsfaget i ett felles reiselivsfagbrev). Også Restaurant- og matfag (RM) har hatt positiv økning de siste årene.

Dahl tror økningen handler om den generelle økte interessen for fagbrev

– Fagutdanninger er inn i tiden, og har i større grad blitt mer populære. Økningen sier vi på flere fagområder. Det er ikke bare akademiske utdannelser det er snakk om. Veldig positivt, sier Dahl.

Andre liknende nyheter

Energirådet: Havvind og havområde-plan

Hvordan ser veien ut videre for havvindsatsingen? Det var ett av flere tema som ble diskutert i Energirådet.

Powerpoint-kongens tre beste tips

En Powerpoint-presentasjon skal vekke følelser hos mottakeren. Som en konsert eller en god historie, sier Are Sleveland.

Kronikk: Ikke vær så sur da, har du 'mannsen' eller?

Emosjonelle menn og avbalanserte damer. Lavtlønnede menn med høy sykemeldingsprosent og topplederkvinner med millionlønner. Hvorfor skurrer det? Fordi…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner